Regija
POČELA OBNOVA ŠEST SOPOTSKIH KUĆICA U SKLOPU BUDUĆEG ARHEOLOŠKOG PARKA

Građanima priuštiti vikend na kamenodobni način
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
VINKOVCI

Počela je obnova sopotskih kućica koje su svojedobno rekonstruirane prema nalazima s toga lokaliteta, a koje će biti dio veće turističke priče u sklopu arheološkog parka uz izletište Sopot.

- Još 2003. godine sagrađeno je šest kuća po uzoru na one kakve smo pronašli u arheološkim iskapanjima. Rađena su dva tipa. Jedan je tip rađen od isprepletenog šiblja, koji je s vanjske i unutarnje strane oblijepljen blatom. Krov je bio na dvije vode od trske. Drugi je tip kuće bio od dasaka, koje su također s vanjske i unutarnje strane bile oblijepljene blatom. U istraživanjima smo otkrili da se živjelo u kućama od 26 do 28 kvadrata i takve su kuće rekonstruirane. Kada su se dizali urušeni zidni i krovni dijelovi konstrukcije, znali smo naći inventar sopotskih kuća s tkalačkim stanovima, žrvnjem, pećima na podu, razbijenim posuđem na podu i slično. Nakon više od deset godina konačno smo krenuli u obnovu i nadam se da nećemo imati samo rekonstrukciju tih šest kuća, kojima želimo pokazati kako se živjelo prije sedam tisuća godina, nego bismo htjeli te kuće staviti u funkciju, da ljudi ovamo mogu doći na druženje, da mogu ovdje provesti vikend na kamenodobni način, da dobiju drvene čamce u kojima će loviti ribu, da vide kako se živjelo bez struje, vode, interneta i slično - rekla je Maja Krznarić Škrivanko, muzejska savjetnica i voditeljica Arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci, istraživačica lokaliteta sopotske kulture.

Kako je rekao gradonačelnik Ivan Bosančić, sopotske će kućice, u suradnji s Muzejom, obnoviti udruga Čuvari starih zanata iz Karanca te podignuti ogradu oko prostora kako bi dobio zaštitu i kako bi budući arheološki park počeo dobivati obrise. M.K.
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana