Regija
NA POLJIMA OBITELJI ĆURDO U SOLJANIMA

Kalemljenim sadnicama do kvalitetnije lubenice
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Zadovoljni su prošlom godinom, zbog korone bila je veća potražnja za kvalitetnom domaćom lubenicom, a držala je i dobru cijenu
SOLJANI

Uz brojne negativne efekte pandemije, koje ćemo zasigurno osjećati još dugi niz godina, korona je ipak imala i svoju pozitivnu stranu - upozorila je na važnost domaće proizvodnje i jačanje svijesti građana da kupuju domaće.

To nam potvrđuje i poznati proizvođač Stjepan Ćurdo iz Soljana na istoku županjske Posavine, čija se obitelj, uz proizvodnju tradicionalnih ratarskih kultura, već dugi niz godina bavi i lubeničarstvom i proizvodnjom crvene začinske paprike.

Urod će kasniti
Dok su prijašnjih godina muku mučili s nelojalnom konkurencijom i uvoznim lubenicama, koje su preplavljale hrvatsko tržište i rušile cijenu znatno kvalitetnijoj domaćoj lubenici, prošlom je proizvodnom godinom Ćurdo zadovoljan. Prinos je bio nešto manji, oko pet vagona po hektaru, bilo je manje berbe, manje rada, ali cijena je bila dobra i sve su uspjeli kompenzirati. A ta mu je opcija - kada je cijena malo bolja, a urod manji - ipak mnogo draža od godina u kojima je urod jako dobar, a cijena niska. Potražnja za domaćom lubenicom lani je bila velika, problema s plasmanom nije bilo, a cijena se kretala između 1,20 i dvije kune za kilogram.

- Neka i ova godina bude kao lani, bit ćemo zadovoljni - reći će. Vjeruje da će ovoga ljeta urod kasniti zbog vremenskih prilika i hladnoće koja je potrajala i da će berba krenuti početkom srpnja, ako ne bude nekih novih vremenskih ekstrema.

Ćurdo je lani pod lubenicama imao šest hektara, toliko planira i ove godine. Ne ide s direktnom sjetvom, koja inače kreće početkom svibnja, nego prvo sa sadnicama u plasteniku koje kalemi na određenu podlogu kako bi dobili na kvaliteti i prinosu lubenice te otpornosti na bolesti, što je, pojasnio je, vrlo važno s obzirom na sve čudnije vremenske prilike.

Kalemljene sadnice su, napominje, na neki način ipak sigurnost za bolju i kvalitetniju proizvodnju. Posla je bilo puno i u proizvodnju je uključena cijela obitelj, a pripomognu i susjedi i prijatelji jer sve je teže pronaći radnu snagu, mnogo je ljudi iz Cvelferije otišlo trbuhom za kruhom i Stjepan upozorava da će to ubuduće biti sve veći problem.

Duže se grijalo
- Ove nas je godine proizvodnja rasade mnogo skuplje koštala nego prijašnjih godina jer bilo je puno više grijanja plastenika nego ranije, gotovo dva mjeseca - napominje.

Oko 30.000 sadnica lubenice iz plastenika počeli su iznositi na polje. Prije desetak dana počela je sadnja u niskim tunelima na površini od dva hektara, a zahvaljujući foliji, koja štiti biljku, i boljim uvjetima za rast i razvoj, omogućuje se raniji urod lubenice. A na otvorenom, bez pokrivanja, sadnja traje od 1. do 15. svibnja, raspoređuje se kako sav urod ne bi stigao u isto vrijeme. Ćurdo ima dugogodišnji ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i zadovoljan je suradnjom i korektnošću otkupljivača.

Vjeruje da će tako biti i ovoga ljeta, i da će kupci ponovno uživati u kvalitetnoj domaćoj lubenici.

Marija Lešić Omerović
sadnice
SPREMNO

PRIBLIŽNO

30 TISUĆA
Za kilogram mljevene 7 kilograma paprike
Stjepan Ćurdo poznati je proizvođač i mljevene začinske paprike. Sve proizvedene količine na kućnome pragu razgrabe stalni kupci, iznimno zadovoljni njezinom vrhunskom kvalitetom. Ove će je godine imati na površini od hektar i pol. Sadnice su spremne i sljedeći će ih tjedan iz plastenika početi iznositi na polje, stavljati foliju ispod koje ide sustav navodnjavanja kap po kap. Zemlja ostaje toplija i zadržava vlagu, nema trave, manje je okopavanja, a samim tim i manje posla. Za kilogram mljevene potrebno je ubrati sedam kilograma paprike.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike