Ekonomija
SURADNJA POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA OSIJEK I ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN

Osijek će biti glavni znanstveni centar
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Poljoprivredni institut Osijek već 15 godina ima poslovnu i znanstvenu suradnju s Iranom

Veleposlanik Islamske Republike Iran, Nj. E. Parviz Esmaeili, boraveći u Osijeku, točnije na Poljoprivrednom institutu Osijek, u razgovoru s ravnateljem Instituta, prof. dr. sc. Zvonimirom Zdunićem, naglasio je kako će se maksimalno zauzeti za nastavak, ali i produbljenje znanstvene i poslovne suradnje, koja traje već dugi niz godina.



Potpora Županije

“Izražavam zadovoljstvo što sam došao u Osijek i Osječko-baranjsku županiju. Naše znanstvene institucije imaju izuzetno pozitivno iskustvo suradnje s Poljoprivrednim institutom Osijek kroz uvoz sjemena, ali i stručnoj suradnji. Poznato mi je da je Osječko-baranjska županija prepoznatljiva po poljoprivredi, a vaši stručnjaci imaju golemo znanje i iskustvo na tom polju. Naš je cilj poboljšati suradnju s vašim institucijama koje istražuju kvalitetu sjemena. S obzirom na to da je Iran poznat i po poljoprivredi, ali i po proizvodnji začina poput šafrana i raznih ljekovitih biljaka, mi smo spremni također ponuditi Osječko-baranjskoj županiji naše proizvode, ali i znanstvenu suradnju u tom sektoru”, naglasio je veleposlanik Irana Parviz Esmaeili.


Izuzetno uspješnom suradnjom zadovoljan je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić naglasivši kako je Poljoprivredni institut Osijek sa 130 godina tradicije izuzetno bitan i kvalitetan poslovni subjekt koji svoj proizvod može ponuditi Iranu, po čemu je prepoznatljiv daleko izvan granica Republike Hrvatske. “Županija osječko-baranjska apsolutno daje potporu Institutu na čelu s ravnateljem Zvonimirom Zdunićem, koji uspijeva plasirati svoje proizvode diljem svijeta”, istaknuo je župan Anušić.


O nastavku uspješne suradnje govorio je ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić.


“Tema našeg susreta je nastavak uspješne poslovno-znanstvene suradnje Poljoprivrednog instituta Osijek s potencijalnim znanstveno-istraživačkim partnerima u Iranu. Naša zajednička priča traje već 15 godina i nadamo se da ćemo produbiti našu suradnju, a isto tako vjerujem da ćemo i otkriti nove poslovne partnere i odraditi posao koji Institut najbolje radi, a to je sjemenska proizvodnja, ponajprije za izvoz, ali isto tako spremni smo pružiti transfer know-how tehnologije proizvodnje tog sjemena u Islamsku Republiku Iran. Do sada smo već nekoliko puta posjetili Iran, uvijek smo bili dobrodošli i doista zadovoljni suradnjom s njihovim poslovnim subjektima i znanstveno-istraživačkim institucijama”, rekao je ravnatelj Zdunić.


Inače, dosadašnja suradnja s Iranom bila je vrlo pozitivna, i uglavnom se bazirala na izvozu sjemena kukuruza Poljoprivrednog instituta Osijek u Islamsku Republiku Iran.
Proširenje suradnje

“Posjetili smo Institut u Karadžu i upoznali se s procesom registracije sortimenata u Islamskoj Republici Iran. Tom prigodom susreli smo se s nizom poljoprivrednika u Iranu i organizirali manifestacije koji se zovu Dani polja u Iranu s našim tadašnjim partnerima. U tom smislu planiramo i nastaviti suradnju, voljni smo potpisati sporazum o znanstveno-tehničkoj i poslovnoj suradnji s najboljim iranskim institucijama za koje vjerujem da ćete nam preporučiti”, obratio se Zdunić veleposlaniku Irana, dodavši kako je Poljoprivredni institut Osijek spreman surađivati, osim kukuruza, i na drugim kulturama kao što su pšenica, ječam, soja, suncokret, lucerna, crvena djetelina i stočni grašak.


“Osim kukuruza, koji nije genetski modificiran, tako je i sa sojom koja se koristi za prehranu ljudi. Danas je trend u svijetu da se rade sortni hibridi koji imaju visoku tolerantnost na visoke temperature i suše. Mi u Institutu radimo na razvoju upravo takvog sortimenta, dakle na znanstvenim osnovama, pa je to isto jedno područje gdje možemo s iranskim znanstvenicima razmijeniti i ideje i tehnologiju. Dakle, na svim kulturama koje mi radimo: kukuruz, pšenica, ječam, soja, suncokret..., radimo na razvoju sortimenta, a proizvodimo isključivo domaće sjeme”, istaknula je Aleksandra Sudarić, pomoćnica ravnatelja za znanost i predstojnica Odjela za industrijsko bilje, te glavna kreatorica sortimenta soje Poljoprivrednog instituta Osijek.


“Pripremit ćemo prijedlog sporazuma koji će se sastojati od dvije strane. S jedne to će biti znanstvena suradnja, a s druge strane komercijalna. Kao što ste nam preporučili Sveučilište u Teheranu za znanstvenu suradnju, željeli bismo da nam preporučite za poslovnu suradnju nekoliko iranskih kvalitetnih poduzeća”, rekao je ravnatelj Instituta Zvonimir Zdunić.
”Iranske institucije koje se bave poljoprivredom jako su zainteresirane za suradnju s Poljoprivrednim institutom Osijek. S obzirom na to da ste upoznati s Iranom, gdje je klima raznolika, treba napomenuti kako poljoprivreda ima široki spektar proizvoda, od ratarskih kultura do povrća i voća. Osijek će biti glavni znanstveni centar koji će usko surađivati s Institutom u Teheranu, ali ćemo vas također povezati s raznim krajevima Irana”, obećao je veleposlanik Islamske Republike Iran Parviz Esmaeili.


Ivica Korman
Povezivanje i s nekoliko iranskih poduzeća
"Pripremit ćemo prijedlog sporazuma koji će se sastojati od dvije strane. S jedne to će biti znanstvena suradnja, a s druge strane komercijalna. Kao što ste nam preporučili Sveučilište u Teheranu za znanstvenu suradnju, željeli bismo da nam preporučite za poslovnu suradnju nekoliko iranskih kvalitetnih poduzeća", rekao je ravnatelj Instituta Zvonimir Zdunić. "Iranske institucije koje se bave poljoprivredom jako su zainteresirane za suradnju s Poljoprivrednim institutom Osijek. S obzirom na to da ste upoznati s Iranom, gdje je klima raznolika, treba napomenuti kako poljoprivreda ima široki spektar proizvoda, od ratarskih kultura do povrća i voća.
Dosadašnja suradnja Poljoprivrednog instituta s Iranom uglavnom se bazirala na izvozu sjemena kukuruza
Iranske znanstvene institucije imaju izuzetno pozitivno iskustvo suradnje s Poljoprivrednim institutom Osijek kroz uvoz sjemena, ali i u stučnoj suradnji
Dosadašnja suradnja Poljoprivrednog instituta Osijek s Iranom bila je vrlo pozitivna, i uglavnom se bazirala na izvozu sjemena kukuruza
Na svim kulturama koje rade u Institutu: kukuruz, pšenica, ječam, soja, suncokret..., rade na razvoju sortimenta, a proizvode isključivo domaće sjeme
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike