Osijek
PROJEKT OBITELJI MATOKOVIĆ “MJESTA KREATIVNOG POGLEDA”

Umjesto sivila “Mak” će dobiti didaktičke murale
Objavljeno 4. svibnja, 2021.

Supružnici Marina i Mario Matoković, potaknuti dugogodišnjom nebrigom za vanjštinu vrtića i škola u Osijeku, došli su na ideju kako likovnim intervencijama na derutnim pročeljima kreirati mjesta u kojima će se djeca, ali i svi pripadnici lokalne zajednice, osjećati ugodno. Pokrenuli su projekt festivala “Mjesta kreativnog pogleda” u sklopu kojega bi, u kolovozu i rujnu, trebala biti u potpunosti transformirana vanjština gradskog dječjeg vrtića “Mak”.

“Cilj projekta jest promoviranje umjetničkih vrijednosti u kontekstu najmlađe populacije zajedno s odgajateljicama radi što kvalitetnije metodičko-didaktičke izobrazbe i odgoja. Svjedoci smo da se unazad 20 i više godina vizualna recepcija dječjeg vrtića Mak svela na oronulo i neprimjereno pročelje zgrade kao odgojno-obrazovne ustanove. Želimo to promijeniti“, kaže Marina Matoković te dodaje kako velik broj osječkih vrtića i škola dijele sudbinu “Maka“, no da je upravo “Mak” inspiracija za projekt, jer u njega idu njezine blizanke – Lena i Mura.

Festival je projekt, naglašava Marina, koji od derutne lokacije nastoji napraviti kreativno sastajalište.

“Na kreativnost gledamo kao krajnje ispunjenje individue koje vodi ka sretnom i stabilnom pojedincu. Odgoj kreativnosti uvjetuje i prostore u kojem provodimo svakodnevicu, prostor u kojemu se naš pogled ugodno osjeća te se ista odgaja od rođenja, pri tome podrazumijevamo procese socijalizacije, odnosno mjesta u kojima mladi provode većinu vremena. Gledajući naše odgojno-obrazovne ustanove - vrtiće, škole - posebice eksterijer istih, možemo zaključiti da su to mjesta neugodnog i pomalo nelagodnog pogleda. To podrazumijeva išarana, derutna, oronula pročelja, dok je često slična situacija i s unutrašnjim prostorima. Samim time, najmlađima navedena mjesta ne predstavljaju mjesta ugode i stvaranja kreativnog produkta u kojem god segmentu života“, objašnjava Matoković te ističe kako je festival zamišljen je kao didaktički poligon.

- Vizualni umjetnici kroz radne sastanke s odgajateljicama u vrtiću doći će do rješenja za pročelja koja bi ujedno pomagala u razvoju mišljenja, načina kako najmlađi promatraju svijet, suprotnost šablonskog načina razmišljanja, odnosno onoga što se često najmlađima servira kao gotovo proizvod iz kojega ne proizlazi njihova kreativna strana. Prikaz osnovnih i izvedenih boja, životinjski ili biljni svijet, recikliranje te slična tematika, vizualizirat će se kroz umjetničku priču u kojoj bi bio naglasak na vlastitom prikazu svakog umjetnika, odnosno onomu što težimo u odgoju najmlađih, a to je promišljanje, analiza, hrabrost, iskorak izvan okvira, odnosno izgradnja vlastitog “ja”. Vrlo važna komponenta projekta jest razvoj i odgoj publike radi osvještavanja da mural može biti poučno i didaktički koristan oblik odgoja - kaže Marina Matoković.

Ivana Solar
POZVANI PRIZNATI UMJETNICI I PROFESORI
Koordinator projekta je prof. likovne kulture i poznati osječki umjetnik Mario Matoković, a umjetnička voditeljica projekta bit će međunarodno priznata umjetnica i ilustratorica Tea Jurišić. Također, svi pozvani umjetnici koji će ”Mak” oživjeti muralima diplomirani su nastavnici likovne kulture, ilustratori, akademski slikari/grafičari.
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana