Osijek
SVE VIŠE DJECE U IZVIĐAČIMA

Učenje u prirodi umjesto mobitela
Objavljeno 4. svibnja, 2021.

Izviđači "Slavonskog hrasta" s dolaskom proljeća sve su više u prirodi, o kojoj se brinu na različite načine. Igor Miklavčić i tajnik Zorislav Babić kažu da obilježavaju sve dane vezane uz Zemlju, vode, prirodu…, ali i Svetog Jurja, blagdan sveca zaštitnika skauta – izviđača.

Budući da, kaže Miklavčić, prema tradiciji ratarskih naroda Europe, proljeće dolazi tek nakon Jurjeva, dana kada se priroda budi i počinju radovi u polju, izviđači započinju novi – proljetni ciklus svojih aktivnosti.

- Naša okupljanja uvijek imaju neku svrhu kojom čuvamo okoliš i družimo se u prirodi. Tako su izviđači "Slavonskog hrasta" obnovili već davno zaboravljene običaje: preskakanje preko vatre radi proljetnog zdravlja, ritualno umivanje u cvijeću i izradu vjenčića za glave djevojaka, koje su potom poklonili vodenim vilama - rusalkama, koje "žive" u jezeru Bajer u gradskoj četvrti Jug 2. Izviđačka je pak družina iz Bilja sadila nove vrbe na izletištu uz Biljsko jezero. Bila je to ujedno prilika da se, prema skautskoj tradiciji, prisjete svojih zakona i obnove svoje skautske zavjete. Starija generacija "hrastovaca" i mladi volonteri voditelji proveli su radnu akciju u Podolju, gdje namjeravaju zgradu stare škole pretvoriti u izviđački centar. Izviđači znaju mnogo toga: rukovati kultivatorom i kosilicom, žuljevi od lopate i motike nisu problem, a puna kolica brže se guraju u ugodnom i složnom društvu pod motom: Vlastitim rukama, zajedničkim snagama. "Hrastovci" su u svojoj domicilnoj gradskoj četvrti - Jug 2, zajedno s umirovljenicima, uređivali okoliš zgrade u kojoj je sjedište Gradske četvrti - nabraja Miklavčić čime su se posljednjih dana bavili izviđači.

Dodaje da su članovi "Slavonskog hrasta" pokazali da se i u uvjetima epidemije mogu provoditi različite aktivnosti u prirodi, s manjim skupinama, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera. "Takav način djelovanja potiče brojne roditelje da se sve češće raspituju o mogućnostima za uključivanje njihove djece u izviđačke aktivnosti. Spoznaju da je bolje provesti dio slobodnog vremena u prirodi nego uz sve tehničke naprave koje nas okružuju. Ako se pri tome, uz svrhovitu razonodu, stječu brojna znanja i životne vještine, još bolje", poručuje Miklavčić, koji s građanima i izviđačima organizira i neposredna predavanja u prirodi o astronomiji, poput noćnog promatranja Lovrinih suza uz kampiranje na Jugu 2, ali i druge znanstvene aktivnosti za sve one koji žele naučiti ponešto što se tijekom redovitog školovanja ne čuje baš tako često i opsežno. D.Pejić 
Roditelji se sve češće raspituju o mogućnostima za uključivanje njihove djece u izviđačke aktivnosti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike