Kultura
U ZAGREBU IZLOŽBA IGORA EŠKINJE

Sanjaju li biljke sutrašnjicu?
Objavljeno 4. svibnja, 2021.
Nacionalni muzej moderne umjetnosti u zagrebačkoj Galeriji "Josip Račić" od 6. do 30. svibnja predstavlja izložbu riječkog vizualnog umjetnika Igora Eškinje "Sanjaju li biljke sutrašnjicu?". Riječ je o interdisciplinarnoj izložbi koju je Eškinja osmislio za "Luku različitosti", projekt kojim je Rijeka osvojila titulu Europske prijestolnice kulture 2020., a u kojem su istražujući biološke raznolikosti i broj stranih biljnih vrsta u biljnom svijetu riječke devastirane lučke i industrijske zone (u četvrtima Mlaka, Brajdica, Marganovo i Delta) - sudjelovali i biolozi. Fotografije pronađenih biljaka bile su umjetniku inspiracija za stvaranje dekorativnih tapeta koje zidove izložbenog prostora transformiraju u eksponate.


O njima u predgovoru kataloga Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i kustos izložbe piše:


- Na tapetima su motivi konkretnih biljki podijeljeni po pojedinim gradskim četvrtima, a pri njihovom dizajnu Eškinja se vodio cijelim repertoarom prikaza floralnih motiva u povijesti proizvodnje zidnih tapeta. Dizajn tapeta stoga je bio u rasponu od onih koji realističan prikaz biljke ponavljaju kao uzorak s referencom na tipologiju tapeta iz razdoblja historicizma, do onih koji su različitom razinom apstrahiranja izvornog motiva odražavali estetiku visokog modernizma... Kroz projekt Europske prijestolnice kulture čija je intencija bila da internacionalno predstavi kozmopolitsko lice Rijeke kako ga vide njegovi kreatori, Eškinja je ponovno uspio realizirati koncept koji uspješno izmiče jednoznačnoj interpretaciji. Njegov projekt, iako zasnovan na motivima koji su nam kao nevažan dio stvarnosti svakodnevno pred očima, ukazuje na njena suštinska obilježja prolaznosti i neprekidnosti promjene, ali i neuništivosti života. Barem kad je u pitanju onaj biljni, za ljudsku egzistenciju nismo sasvim sigurni. Distopijsko ozračje Eškinjinog izvješća o bioraznolikosti Rijeke, zapravo je upozorenje u širem kontekstu ne samo na neprekidne promjene u ekonomiji, već naravno i ekološke promjene kojima je čovjek svjesni i nesvjesni pokretač. Da na kraju odgovorimo i na nazivom izložbe postavljeno pitanje, među svim složenim oblicima života sutrašnjica biljaka je zasigurno najizvjesnija.


Istraživanje kao i izložba realizirani su u produkciji Drugog mora, u okviru programskog smjera Dopolavoro, Europske prijestolnice kulture, Rijeka 2020. T.K.
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike