Osijek
PROJEKT ŽUPANIJE I HRVATSKIH VODA

Sigurnija budućnost
za naselje Karašica
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
S tri kopnene strane naselja gradit će se novi nasip, dug 900 metara, koji će štiti od nadiranja voda “s leđa”

Zanimljivom metodom odlučile su se Hrvatske vode, kao investitor, braniti naselje Karašica kod Josipovca (zapravo dio općine Petrijevci, nap. a.) od poplava. S tri kopnene strane gradit će se novi nasip, ali ne i uza samu Dravu. Razlog tomu je što za poplava, koje, istina, nisu česte, to naselje vodom biva "napadnuto" i sa svoje zapadne, istočne i južne strane te će novi nasip biti prva crta obrane.

- A protiv nadiranja vode od Drave, dakle sa sjeverne strane, i dalje ćemo se braniti postojećim nasipom i redovitim mjerama borbe protiv poplava - objasnio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, županu Ivanu Anušiću i Ivi Zeliću, načelniku općine Petrijevci, na jučerašnjem početku tih radova.

Laički rečeno, omiljeno vikend-naselje, a nekima i mjesto stalnog prebivanja - uglavnom, riječ je o 200-tinjak objekata - s tri će strane imati novi nasip, duljine 900 metara, koji će štiti od nadiranja voda "s leđa".

- Na taj način znatno ćemo smanjiti i količinu rada u tim kritičnim trenutcima. Ovo je prva faza obrane, a u onoj drugoj razmotrit ćemo i poboljšanje obrane sa sjeverne strane, vjerojatno dugoročnim rješenjem s montažnim elementima - pojasnio je Đuroković.

Tako je udovoljeno i mještanima, kojima se novim nasipom neće zaklanjati pogled, a još više ni sama komunikacija prema Dravi. Vrijednost investicije je 4,8 milijuna kuna, procjena je da će u roku od godinu i pol naselje biti u velikoj mjeri zaštićeno od poplava.

Željko Kovačević, direktor Vodnogospodarsko odjela za Dunav i donju Dravu Hrvatskih voda, podsjetio je kako je za poplava 2014. godine ovo naselje bilo jedno od nekoliko mjesta na kojima su uvedene posebne mjere zaštite.

- Sve te točke na rijeci Dravi u procesu su sanacije, tako da nećemo imati većih problema kada budu visoki vodostaji - rekao je Kovačević.

Župan Anušič izrazio je zadovoljstvo što Hrvatske vode svake godine dograđuju sustave obrane od poplava, čime je sigurnost znatno povećana. Zadovoljan je i Ivo Zelić, načelnik općine Petrijevci.

- Vjerujem da ćemo na ovaj način trajno riješiti probleme koje smo imali u naselju Karašica. Ovo je na zadovoljstvo i onih koji borave ovdje, no i Općine Petrijevci, u smislu obveze održavanja nerazvrstanih cesta, a mi dobro znamo kakve su one bile nakon posljednjih poplava - rekao je Zelić.

Prethodno su jučer prijepodne Anušić i Đuroković nazočili potpisivanju ugovora s izabranim izvođačima radova na građenju sustava navodnjavanja Budimci-Krndija te o stručnom nadzoru nad građenjem. Taj će sustav pokrivati površinu od 560 hektara i vrijedan je nešto više od 26 milijuna kuna. Ukupno je 16 sustava projektirano u Osječko-baranjskoj županiji, četiri su u fazi izgradnje.

Dario Kuštro

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike