Svijet
SAMIT O SOCIJALNIM PITANJIMA

Osigurati veću zaposlenost u EU-u i smanjiti opasnost od siromaštva
Objavljeno 3. svibnja, 2021.

Ovoga će se tjedna čelnici država članica Europske unije okupiti na tzv. socijalnom samitu.

Naime, u petak i subotu u portugalskom obalnom gradu Portu održat će se neformalni sastanak na vrhu čelnika država članica EU-a posvećen socijalnim pitanjima. Bit će to njihov prvi fizički sastanak od onoga održanog u prosincu prošle godine u Bruxellesu. Glavna tema samita je jačanje socijalne dimenzije Europe, stvaranje uvjeta za uspješan pravedan, uključiv i otporan oporavak te zelenu i digitalnu tranziciju. Čelnici će na najvišoj političkoj razini potvrditi posvećenost provedbi europskog stupa socijalnih prava, koji je proglašen 2017. godine u Goeteborgu.

Čelnici će, kako je najavljeno, dati potporu i akcijskom planu koji je u ožujku predložila Europska komisija. Akcijskim planom utvrđuju se tri glavna cilja koja Europska unija treba ostvariti do 2030. Prvi cilj je osigurati zaposlenost najmanje 78 posto stanovništva u dobi između 20 i 64 godine, drugi je da 60 posto odraslih osoba treba pohađati neki oblik osposobljavanja svake godine, a treći je smanjiti broj osoba kojima prijeti opasnost od siromaštva ili socijalne isključenosti za najmanje 15 milijuna ljudi.

Nakon socijalnog samita, čelnici EU-a sudjelovat će na virtualnom sastanku na vrhu EU - Indija. Indijski premijer Narendra Modi otkazao je posjet Portu zbog dramatične situacije s pandemijom COVID-19 u zemlji, i stoga će se umjesto fizičkog održati virtualni sastanak.

U nedjelju, 9. svibnja, trebala bi biti otvorena Konferencija o budućnosti Europe. Trebala je početi još 9. svibnja prošle godine, ali sve je moralo biti odgođeno, jednim dijelom zbog pandemije koronavirusa, ali ponajviše zato što se čelnici europskih institucija nisu mogli dogovoriti tko će predsjedavati Konferencijom.

Prema prvotnim planovima na čelu Konferencije trebala je biti “istaknuta europska ličnost”. Europski parlament kandidirao je liberalnog zastupnika, bivšeg belgijskog premijera Guya Verhofstadta, koji je uvjereni europski federalist, ali koji je dobrom dijelu europske politike potpuno neprihvatljiv.

Na kraju je postignut tipičan europski kompromis tako da će Konferencijom predsjedavati tročlano predsjedništvo u kojem će biti predsjednica Komisije, predsjednik Parlamenta i premijer zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a.

Rasprave u okviru Konferencije odvijat će se bilo virtualno preko digitalnih platformi, bilo fizički, kada i ako to budu dopuštale epidemiološke okolnosti. U zajedničkoj deklaraciji triju institucija Europske unije navode se moguće teme o kojima će se raspravljati, poput zdravlja, klimatskih promjena, socijalne pravde, digitalne transformacije, ulozi EU-a u svijetu, jačanju demokratskih procesa u upravljanju EU-om. Taj popis mogućih tema nije konačan, bit će moguće raspravljati o svemu što građane zanima u pogledu budućnosti Unije.

Konferencija bi trebala završiti sljedeće godine usvajanjem zaključaka u kojima bi se sažeo sadržaj održanih rasprava, a onda bi na temelju tih zaključaka institucije EU-a trebale djelovati.

Bilo je planirano da se ne bježi ni od promjena temeljnih ugovora EU-a, ako takvim zaključkom rezultira Konferencija, ali za to postoji vrlo malo spremnosti. Svi su svjesni da je za promjene ugovora potrebno jako dugo vremena, da ih moraju potvrditi sve zemlje članice, bilo u parlamentima, bilo na referendumu, što je zapravo minsko polje iz kojeg je teško izići. H
SUDJELOVANJE GRAĐANA U RASPRAVI
Raspravi o budućnosti EU-a mogu se pridružiti i hrvatski građani putem digitalne platforme Konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o nedavno pokrenutoj višejezičnoj digitalnoj platformi koja europskim građanima omogućava iznošenje mišljenja i sudjelovanje u oblikovanju budućnosti EU-a (https://futureu.europa.eu/?locale=hr). U samo tri dana od pokretanja platforme, primjerice, zaprimljeno je 700 reakcija na rad glavnih europskih institucija. Građani mogu iznositi svoje mišljenje i poručiti u kakvoj Europi žele živjeti, a to je mjesto na kojem će se okupljati i dijeliti svi doprinosi Konferenciji, uključujući decentralizirane događaje, panele europskih građana i plenarne konferencije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike