Novosti
OBLJETNICA

Sjećanje na raketiranje Zagreba
Objavljeno 2. svibnja, 2021.
Tužna obljetnica raketiranja niza gradova u središnjoj Hrvatskoj 1995. godine, u kojem je samo u Zagrebu poginulo sedam, a ranjeno više od 200 ljudi, obilježava se 2. i 3. svibnja.

U znak odmazde za gubitak okupiranih dijelova zapadne Slavonije u vojno-redarstvenoj akciji “Bljesak”, vojska pobunjenih Srba raketnim sustavom “Orkan” s kazetnim punjenjem, zabranjenim međunarodnim konvencijama, raketirala je civilne ciljeve, samo središte Zagreba, Sisak, Karlovac i Jastrebarsko.

Rakete sa “zvončićima” padale su prvog dana na Strossmayerov trg i ulice prema istoku do Križanićeve, a drugog dana, uz druge, na zgrade Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, Hrvatskog narodnog kazalište, Akademiju dramskih umjetnosti i Doma umirovljenika “Centar”. Također, gađani su Zračna luka i naselje Pleso. U napadima je poginulo sedmero ljudi, uključujući i jednog pirotehničara koji je sudjelovao u uklanjanju velikog broja neeksplodiranih “zvončića”, a ranjeno je 218 osoba.

Jedan od vođa pobunjenika Milan Martić svoju je odgovornost javno priznao u Kninu, a još ranije je, u veljači 1995. godine, poručivao kako ih nitko ne može spriječiti da tuku po Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Zadru, Karlovcu, Splitu te drugim gradovima. Drugog dana napada na televiziji je izjavio da je naredio granatiranje Zagreba.

Haški sud osudio je Milana Martića na 35 godina zatvora zbog progona, ubojstava, mučenja, deportiranja i ostalih zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata počinjenih početkom ‘90-ih protiv Hrvata i ostalih nesrba u Hrvatskoj. Proglašen je odgovornim za zapovijedanje napada raketama na Zagreb u svibnju 1995. Bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić oslobođen je krivnje.

U spomen na žrtve napada, Zagreb je 2007. godine prostor na uglu Vlaške i Draškovićeve ulice imenovao Trgom svibanjskih žrtava 1995. H
Najčitanije iz rubrike