Osijek
U ČETIRI GODINE 54 PROJEKTA

U OBŽ-u završeni projekti
energetske obnove vrijedni
178,9 milijuna kuna
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
Nakon završetka 54 projekta obnove zgrada škola, domova zdravlja i druge javne namjene, samo na energentima ostvarit će se uštede od 11 milijuna kuna godišnje

Osječko-baranjska županija realizirala je u posljednje četiri godine čak 54 projekta energetske obnove zgrada javne namjene, a među njima najveći broj (49) odnosi se na školske zgrade, dok se ostali projekti odnose na objekte iz područja zdravstva te domove za starije i nemoćne osobe.

U svim projektima značajno je promijenjen vanjski izgled zgrada. Naime, radovi su redovito obuhvatili obnovu i povećanje toplinske zaštite krova, rekonstrukciju sustava grijanja, ventilacije i hlađenja, izmjenu vanjske stolarije i vanjske ovojnice zgrada. Tako su ostvarene velike financijske uštede na troškovima energenata, pa će se povrat ulaganja ostvariti već za nekoliko godina. Naravno, sada su znatno poboljšani ukupni uvjeti rada i boravka u obnovljenim zgradama za sve zaposlenike tih ustanova te njihove učenike odnosno korisnike. Ukupna vrijednost navedenih investicija je 178,9 milijuna kuna, od čega su 102,63 milijuna kuna nepovratna sredstva iz fondova Europske unije, 47,14 milijuna kuna je osigurano iz nacionalnog proračuna i fondova, a preostalih 29,11 milijuna kuna izdvojila je Osječko-baranjska županija iz vlastitog proračuna.

- Naš cilj je obnova zgrada svih institucija kojima je Županija osnivač. Kroz projekte energetske obnove Osječko-baranjska županija u gotovo svakoj općini ima bar jednu investiciju, u nekima i više, a ujedno povećavamo gospodarsku, osobito građevinsku aktivnost na području cijele županije. Istovremeno ostvarujemo značajne uštede koje će idućih godina generirati energetska obnova za hlađenje i grijanje tih objekata, a podižemo kvalitetu korištenja tih prostora, olakšavamo rad i boravak u njima. Prema prvim procjenama, nakon završetka dosadašnja 54 projekta samo na energentima ostvarit će se uštede od 11 milijuna kuna godišnje - kaže župan Ivan Anušić. Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a Gabrijela Čurković ističe da je Osječko-baranjska županija najuspješnija hrvatska županija po prijavi projekata energetske obnove, a svi projekti su financirani 60 posto sredstvima EU-a.
Marina Krivić
Realizirani projekti u vrijednosti od 239.529,70 do 12.086.741,55 kuna
 

Završeni projekti energetske obnove zgrada javne namjene u Osječko-baranjskoj županiji su:

srednje škole:

Druga srednja škola Beli Manastir, Isidora Kršnjavog Našice, Gimnazija Antuna Gustava Matoša Đakovo, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića i Medicinska škola Osijek, I. gimnazija Osijek te Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo.


osnovne škole:

Dalj, Ivane Brlić-Mažuranić Koška, Josipa Kozarca Semeljci, Ladimirevci, Matije Petra Katančića Valpovo, Milka Cepelića Vuka, Miroslava Krleže Čepin, Vladimira Nazora Čepin i Vladimira Nazora Feričanci, Augusta Harambašića Donji Miholjac, Josipa Antuna Ćolnića Đakovo, Dore Pejačević Našice, Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, Ivan Goran Kovačić Đakovo - zgrada predmetne nastave, Laslovo, Ivan Goran Kovačić Đakovo - zgrada razredne nastave, Petrijevci, Lug, Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac, Gorjani, Matija Gubec Piškorevci, Kralja Tomislava Našice, Luka Botić Viškovci i Matija Gubec Magadenovac.

područne škole:

Kotilna, Novi Bezdan, Kapelna, Kozarac, Črnkovci, Petlovac, Vardarac, Breznica Našička, Satnica, Beketinci, Čepinski Martinci, Baranjsko Petrovo Selo, Ivanovac, Koritna, Kešinci, Grabovac i Karanac.


domovi za starije i nemoćne osobe u Osijeku i Belom Manastiru

Opća županijska bolnica Našice

zdravstvene stanice Magadenovac i Budimci

Financijski najveća investicija je energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Osijek (2.086.741,55 kuna), a najmanje novca bilo je potrebno za obnovu Zdravstvene stanice Budimci (239.529,70 kuna).
Energetski obnovljene i manje ambulante
Postupak energetske obnove proveden je i na više zgrada u kojima su liječničke ordinacije, a djeluju u okviru Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Dom zdravlja OBŽ je, između ostalog, samostalno aplicirao projekte za energetsku obnovu ambulante u Antunovcu, ambulante Jug 2 u Osijeku te u Čepinu. Svi projekti su odobreni, a i tu je riječ o višemilijunskim investicijama, pri čemu je sufinanciranje Europske unije 60 posto, a 40 posto Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a i Doma zdravlja OBŽ - kaže ravnatelj Doma zdravlja OBŽ Mato Lukić.
Županija je u energetsku obnovu u Osijeku uložila 41 milijun kuna
 
Projekti energetske obnove koje vodi Osječko-baranjska županija najvrjedniji su na području Grada Osijeka, što je i logično s obzirom na broj stanovnika i zastupljenost institucija, ali i opredjeljenje županijskog čelništva da ulaže u sve jedinice lokalne samouprave na području županije.

Ukupno ulaganje Županije u energetsku obnovu javnih zgrada u Gradu Osijeku tako iznosi 41 milijun kuna, a odnosi se na projekt energetske obnove zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek vrijedan 10 milijuna kuna, Doma za starije i nemoćne osobe Osijek 12 milijuna kuna, Elektrotehničke i prometne škole Osijek 11 milijuna kuna, Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek 5 milijuna kuna te I. gimnazije Osijek 2,78 milijuna kuna.

Ušteda na energentima samo na ovim zgradama je više od 60 posto, što povećava kvalitetu i uvjete rada učenika i nastavnika, a ujedno ostaje više sredstava za druge potrebe škole i obrazovanja - rekao je župan Anušić prilikom nedavnog obilaska Graditeljsko-geodetske škole Osijek, dok je ravnatelj te škole Darko Pšihistal naglasio da su radovi jako dobro napravljeni i svi su zadovoljni novim uvjetima rada, uštedama, kao i izgledom škole.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ivana Stanić dodaje kako je povoljno financiranje procesa energetske obnove i višestruka korist koja se njome ostvaruje zapravo omogućila pojačano angažiranje i na drugim segmentima suradnje i dijaloga sa zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Osječko-baranjska županija prati i podupire rad svojih ustanova, ali i cjelokupni sustav socijalne skrbi s kojima smo u neprestanoj suradnji te smo na taj način bili u stanju donositi pravovremene odluke. Osim projekata energetske obnove, tako smo pojačali i aktivnosti na očuvanju mentalnog zdravlja, i to kroz kontinuiranu komunikaciju sa svim pružateljima socijalnih usluga - ističe pročelnica Stanić.
Grijanje s 900 na 400 kuna mjesečno
 
Osječko-baranjska županija uključila se i u postupke kreditiranja energetske obnove višestambenih zgrada na području gradova Osijek, Našice, Đakovo i Beli Manastir. Osim promjene vizura zgrada i gradova, povećane kvalitete življenja i smanjenih troškova, posebna korist za vlasnike je i povećanje vrijednosti njihovih stanova nakon energetske obnove.

Osječko-baranjska županija je zajedno s Gradom Osijekom sufinancirala kamatu na kredite za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području grada Osijeka u iznosu od dva postotna poena. Isto je učinila i s drugim jedinicama lokalne samouprave, odnosno gradovima koji su za to iskazali interes. Kreditni potencijal bio je 21 milijun kuna, a Županija je izdvojila milijun kuna za subvenciju tih kamata, zbog čega su stanovnici višestambenih zgrada dobili mogućnost ostvarivanja kreditnih sredstava bez kamatnog opterećenja - ističe župan Ivan Anušić.

Mogu pohvaliti suradnju sa Zavodom za stanovanje Grada Osijeka i Osječko-baranjskom županijom u vezi sufinanciranja energetske obnove nakon koje su ostvarene znatne uštede i povećana udobnost stanovanja. Režije za grijanje trosobnog stana u zimsko vrijeme bile su do 900 kuna, a nakon obnove su 400 kuna - kaže Filip Bekavac, predstavnik suvlasnika obnovljene stambene zgrade na Vijencu Ivana Česmičkog u Osijeku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana