Regija
ŠESTI IZ FONDA ZA RURALNI RAZVOJ

U Čađavici novi dječji vrtić - Lipa
Objavljeno 2. svibnja, 2021.
Šestogodišnji Luka, uz ministricu regionalnog razvoja Natašu Tramišak i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, prerezao je vrpcu i službeno označio Dječji vrtić Lipa u Čađavici otvorenim. Nakon Gornjeg Bazja, Ćeralija, Sopja, Špišić-Bukovice i Svetog Đurđa, vrtić u Čađavici šesti je vrtić koji je otvoren od njih 11 za koje je Ministarstvo poljoprivrede izdvojilo sredstva. Preostalo je otvoriti vrtiće u Velikom Rastovcu, Čačincima, Gradini i Suhopolju, a rekonstrukcija zdanja u Orahovici još nije počela. U Dječjem vrtiću Lipa, koji institucionalno objedinjuje tri vrtića, onaj u Čačincima, Velikom Rastovcu i Čađavici, mjesto je trenutačno pronašlo 47 mališana. Kapacitet mu je 52 djece, a stajao je 7,5 milijuna kuna s igralištem, za što su novac, uz Ministarstvo poljoprivrede, izdvojili i Općina Čađavica te Virovitičko-podravska županija.

– Volim reći da Virovitičko-podravska županija ima puno velikih, po sredstvima milijunskih projekata, ali, prema mom mišljenju, nema većih projekata nego kad otvaramo vrtić, područnu školu, projekte koji se tiču djece na području naše županije. Županija je u ovom projektu bila partner Općini Čađavica. Upravo ovakvi projekti imaju utjecaj na kvalitetu života u malim mjestima, na ostanak ljudi u ruralnim područjima, ali su naravno i poticaj roditeljima na proširenje obitelji – naglasio je župan Igor Andrović.
EU projekti za više od dvije milijarde kuna
 
Nazočnima se obratila i ministrica Tramišak.

– Na području općine Čađavica je oko 100 milijuna kuna ugovorenih projekata, kako iz fondova EU-a tako i iz nacionalnog proračuna. Ovo je hvale vrijedan primjer jedne male općine koja je tako velik iznos uspjela povući iz fondova EU-a, govori koliko vrijedno ste vi zajedno sa svojim suradnicima, a i s VPŽ-om, radili na projektima. Na području Virovitičko-podravske županije je 2.250.000.000 kuna ugovorenih europskih projekata. Kada promatramo projekte koje realizirate, vidi se snažan fokus na razvoj gospodarstva, prije svega poljoprivredne djelatnosti, ali i obnova kulturne, povijesne i prirodne baštine i početak daljnjeg razvoja ulaganja u kontinentalni turizam.
Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike