Regija
TRŽIŠTE RADA U ĐAKOVU:

U pet godina tisuću
novih radnih mjesta
Objavljeno 3. svibnja, 2021.
Država je podupirala zapošljavanja, proširenje poslovanja, otvaranje obrta, a podupiru ih također i Županija i Grad

ĐAKOVOOsim što je subotnji Praznik rada sugrađanima čestitao na jezeru Jošava, prvosvibanjskom izletištu Đakovčana, kada im je najavio da ga čeka izgradnja ceste Pisak - Jošava, gradonačelnik Marin Mandarić iznio je ovih dana i podatak direktno vezan uz tamošnje tržište rada - od veljače 2015. do veljače 2021. u Đakovu je tisuću radnih mjesta više.

Jer, prema podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na području Đakova u veljači 2015. bilo je 6829 osiguranika, a u veljači 2021. njih 7838, tisuću više. Od 2015. broj osiguranika mirovinskog osiguranja u Đakovu stalno raste, s tim što su ih u 2020. bila i 7933, stotinu više nego 2021., a razlog tomu utjecaj je pandemije.

- No, gledajući duže razdoblje, što je relevantnije, Đakovo ima tisuću radnih mjesta više - kaže Mandarić.

Uranja taj ohrabrujući podatak u širi kontekst i utjecaj mnogih faktora, od niza gradskih, županijskih do državnih mjera.

– Više je zaposlenih na razini cijele RH; u prvom mandatu Plenkovićeve vlade, od 2016. do 2020., na razini RH 108.000 radnih je mjesta više. I mi smo u tom prosjeku rasli, Đakovo nije otok. Naravno, država je izdašno podupirala nova zapošljavanja, proširenje poslovanja, otvaranje novih obrta, malih firmi, podupire to i Županija, kao i Grad, koji u posljednje tri godine snažno podupire poduzetničku priču. Očito je miks svih tih potpora i intervencija rezultirao s tisuću radnih mjesta više - kaže Mandarić, koji 16. svibnja juriša po drugi gradonačelnički mandat.

Grad Đakovo u lokalno je obrtništvo, poduzetništvo i poljoprivredu od 2017. do sada injektirao 9,2 milijuna kuna; istina, 2017. bilo je to skromnih 93.200 kuna, ali se iznos stalno povećavao, pa je do 2021., početka novog trogodišnjeg programskog razdoblja, 2021. - 2023., ukupan iznos gradskih potpora za taj gospodarski trolist narastao na 3,2 milijuna kuna. Ozbiljan je to novac, a Mandarić izdvajanja za gospodarstvo i njihov rast objašnjava time što je više novca u sustavu, u državi uopće, a time je i manevarski prostor za podupiranje gospodarstva, socijale, vrtića i drugih potreba veći. Usprkos pandemiji, raste i broj obrta; na području grada sada ih je 747, a u Đakovštini 1046. Taj rast prati i rast broja tvrtki, malih poduzetnika.

– Ljudi se ohrabruju ići u poduzetničke pothvate, promiče se model malog i srednjeg poduzetništva, pri čemu se ističe primjer Austrije, Njemačke, gdje je malo poduzetništvo najkvalitetniji dio gospodarstva. Kada čovjek promišlja o poduzetničkom pothvatu, lakše se odlučuje zna li da će imati potporu države, države u širem smislu - kaže Mandarić. Uz potpore sa svih razina, znatno su smanjena porezna opterećenja i neki parafiskalni nameti, porezna reforma išla je u pet krugova, u kojoj su se smanjila davanja.

I Grad Đakovo ukinuo je porez na potrošnju od tri posto, a u koronakrizi poduzetnike i obrtnike oslobodio je plaćanja komunalne naknade, zakupa javne površine i poreza na taj zakup, a te mjere i dalje vrijede.
Suzana Župan

Poslovna je zona među prioritetima
U utrci za 2. mandat Mandariću je među prioritetima poslovna zona. “Treba nam zona gdje ćemo nuditi jeftino zemljište, smanjili smo komunalni doprinos i komunalnu naknadu na minimum na područjima određenima za poslovne namjene, čime smo konkurentni zonama u okruženju, no nismo cijenom zemljišta, jer nije gradsko, nego privatno”, kaže. Smanjenje je rezultirao prodajom privatnog zemljišta u Industrijskoj zoni Jug, gdje je tvrtka ENS Development Zagreb kupila površinu za gradnju trgovačkog centra. Ohrabrilo ih što je Grad smanjio obveze.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike