Novosti
OBLJETNICA VRO "BLJESAK"

Plenković: Sloboda koju su dali hrvatski branitelji vrijednost koju moramo čuvati
Objavljeno 1. svibnja, 2021.

OKUČANI - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković poručio je u Okučanima, na obilježavanju 26. obljetnice VRO Bljesak, da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji, najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te se zahvalio svima koji su za tu slobodu dali najviše.

“Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima, ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. godine”, poručio je Plenković u Okučanima na obilježavanju 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Zahvalio je hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih branitelja, onima koji su u ranjeni u vojno redarstvenoj operaciji Bljesak i koji su dali najviše za hrvatsku slobodu.

Premijer Plenković je podsjetio da je njegova Vlada donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima, jer je odlučila popuniti određene praznine i ispraviti određene stvari koje do tada nisu bile dobre.

"To činimo stoga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji najvažnija vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo i u budućnosti učiniti sve za dignitet domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji", dodao je.

Na novinarsko pitanje 'održava li se obilježavanje obljetnice Bljeska u sjeni sukoba njega i predsjednika Republike Zorana Milanovića', premijer Plenković je istaknuo kako sada nije trenutak da se o tome govori, dodavši kako je bitno da su danas ipak svi u Okučanima, za razliku od lani.

Premijer je u subotu s izaslanstvom položio vijenac na spomenik "Kristalna kocka vedrine". Uz njega su, među ostalima, bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Obilježavanje 26. obljetnice VRO "Bljesak" u Okućanima, kojom je od srpske okupacije oslobođena zapadna Slavonija, počelo je jutros čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja. "Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 600 četvornih kilometara državnog teritorija Republike Hrvatske koji je četiri godine bio okupiran.

Svečano obilježavanje održano je kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine“ na koji su kadeti MORH-a i MUP-a položili ruže u spomen na poginule. Imena poginulih pročitao je Krešimir Šimić, sin poginulog hrvatskog branitelja, a molitvu je predvodio vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

Zbog epidemiološkim mjera izaslanstva hrvatskog državnog vrha vijence na Spomen obilježje u Okučanima polažu odvojeno, s razmacima od pola sata.

Ranije danas vijence je položio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović, zatim izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem a potom izaslanstvo Vlade RH, predvođeno premijerom Plenkovićem. (Hina)

Možda ste propustili...