Osijek
ARMENCI TRAŽE OSLOBAĐANJE SVOJIH SUNARODNJAKA IZ AZERBAJDŽANSKOG ZATOČENIŠTVA

Tri Armenke udane za Hrvate prosvjedovale na glavnom osječkom trgu
Objavljeno 30. travnja, 2021.

U petak poslijepodne na glavnom osječkom trgu održan je simbolični prosvjed male armenske zajednice u našoj županiji. Tri Armenke udane za Hrvate, Gohar Kokorović (djevojački Karapetjan, Armine Lučić (Arakeljan) i Lilit Hajrapetjan pridružile su se svjetskoj akciji armenske dijaspore tražeći oslobađanje više od 300 armenskih vojnika koji se nalaze u azerbajdžanskom zarobljeništvu.

Kao što je poznato tijekom šestotjednog rata koji se odigrao u jesen prošle godine, Armenci su izgubili veliki dio teritorija u susjednom Azerbajdžanu koji su držali pod svojom kontrolom od 1994. Riječ je o prostoru Gorskog Karabaha, armenske enklave u susjednoj zemlji, ali i širokom pojasu oko tog teritorija s kojeg su ranije bili protjerani Azerbajdžanci. Sukob je bio brutalan, a Azerbajdžanci su pobijedili zahvaljujući potpori svog saveznika Turske i uporabi besposadnih letjelica. U tome kratkom ratu poginulo je gotovo četiri tisuće armenskih vojnika, više od 11 tisuća je ranjeno, a njih 321 se vode kao nestali. Ovaj prosvjed održan je u više od 25 gradova diljem Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Tako se Osijek slijedom abecednog reda našao uz bok New Yorku, Njižnjem Novgorodu i Pragu.

Kako je novinarima pojasnila Gohar "Goga" Kohorović, Armenci i aktivisti za ljudska prava diljem svijeta udruženi su u zahtjevu za trenutnim i bezuvjetnim puštanjem na slobodu armenskih ratnih zarobljenika, koji su još uvijek u zatočeništvu nakon što je u studenom 2020. godine završio još jedanrat u Gorskom Karabahu.

- Držanjem armenskih ratnih zarobljenika u zatočeništvu, Azerbajdžan nastavlja kršiti Ženevsku
konvenciju. Uz to, Azerbajdžan krši trojni sporazum o prekidu vatre potpisan 9. studenoga 2020. godine između Azerbajdžana, Armenije i Rusije. Osim u Osijeku, ovaj prosvjed se održava u više od 25 gradova širom svijeta uključujući Berlin, Bruxelles, Ženevu, London, Los Angeles, Moskvu, New York, Rim i Jerevan. Mi tražimo hitno i bezuvjetno puštanje više od 300 armenskih ratnih zarobljenika koji su od završetka rata 9. studenoga 2020. u zatvorima Azerbajdžana ilegalno zadržani u zatočeništvu u nečovječnim uvjetima, rekla nam je Goga Kokorović. D.Celing

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana