Novosti
PORUKA MINISTRA VANJSKIH POSLOVA PREDSJEDNIKU REPUBLIKE:

Pozivam Milanovića da deblokira raspravu o imenovanju veleposlanika
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u petak predsjednika Zorana Milanovića da deblokira raspravu o imenovanju veleposlanika. Između Pantovčaka i Banskih dvora postoji nesuglasje oko imenovanja 19 veleposlanika i šest generalnih konzula na nove mandate.

"Pozivam predsjednika Milanovića da deblokira raspravu o imenovanju veleposlanika i da pomogne aktivnostima Vlade (...) Mislim da se predsjednik ponaša kao šef oporbe, a ne kao predsjednik države i treba se vratiti u ustavne okvire svoga djelovanja", kazao je ministar.

Predsjednik države želi da pola imenovanja bude na prijedlog Vlade, a pola na njegov, kako bi se točno znalo tko odgovara za kojeg veleposlanika. Tvrdi da se tako radilo i u mandatima prijašnjih predsjednika i da suprotno znači "da HDZ želi ugrabiti sve za sebe". Šef diplomacije, pak, tvrdi da mu je "kategorija pola-pola nepoznata". "Hrvatska diplomacija jedna je diplomacija, koja se ne može fragmentirati, a veleposlanici ne mogu biti nečiji, nego najviši politički predstavnici u zemljama primateljicama koji provode načela državne politike", rekao je Grlić Radman. Prema njegovim riječima, diplomat bi "trebao predstavljati svoju državu, primati predsjednike, odlaziti u predsjedničke posjete, a mi pamtimo jedan još uvijek nedovoljno istražen posjet Albaniji, za koji ne znamo je li bio službenog karaktera ili privatnog". "I nije se sastao s predsjednikom, nego s premijerom, što je isto tako nečuveno", dodao je Grlić Radman aludirajući na prošlogodišnji predsjednikov posjet albanskom premijeru Ediju Rami.

Grlić Radman predsjednika Milanovića nazvao je i "najgorim premijerom u hrvatskoj povijesti" i zatražio da svojim izjavama ne destabilizira Vladu te da se vrati u ustavne i zakonske okvire, koje je prekršio "intervencijom u proceduru imenovanja predsjednika odnosno predsjednice Vrhovnog suda". Za njegove je izjave, "uvrede i objede" kazao da su ispod svake razine jednog predsjednika. "Sve što je do sada rekao je netočno. To je ulični jezik, nije konstruktivan i ne pridonosi stabilnosti države", kazao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je premijer Andrej Plenković 23. studenoga na Vijeću za nacionalnu sigurnost dao popis veleposlanika predsjedniku Milanoviću te da je dva-tri dana nakon toga razgovarao s predstojnikom njegova ureda, koji mu je rekao da Milanović o popisu ne želi razgovarati, nego da želi podjelu 50:50. H
HV NIJE POLIGON ZA POLITIČKA NADMETANJA
Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak kako Hrvatska vojska nije poligon za politička nadmetanja, poručivši kako on nikada svojim postupkom neće dovesti Hrvatsku vojsku da bude “tema za političko odgovaranje”. Podsjetio je i kako će njegovom odlukom, na temelju Zakona o obrani, Hrvatska vojska biti u Okučanima na 26. obljetnici Vojno-redarstvene akcije “Bljesak”. Dodao je kako nikada nije izdavao odluku o tome gdje će biti načelnik Glavnog stožera i zapovjednici grana, pa neće to učiniti ni sada. “Nema predsjednikove vojske, ima samo Hrvatska vojska i ona je definirana Zakonom o obrani”, poručio je.
Možda ste propustili...