Osijek
CENTAR ZA EDUKACIJU POTROŠAČA POZIVA NA ODGOVORNOST

U Slavoniji za 1. svibnja previše roštiljamo, pa bacamo hranu
Objavljeno 1. svibnja, 2021.

Gotovo nema obitelji koja je ovoga vikenda, unatoč najavljenom lošem vremenu, bez plana za proslavu 1. svibnja, Dana rada, koja je mnogima nezamisliva bez druženja uz roštilj ili kotlić. No iz osječkog Centra za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP) ističu kako su upravo blagdani poput ovoga generatori viška hrane, koji najčešće završava u smeću.

Ističe se kako građani, vođeni mišlju "samo da ne fali", u danima uoči praznika gomilaju namirnice, a u tome ih potiču i trgovački centri promotivnim cijenama ciljanih artikala.

"U Slavoniji su ljudi jako opušteni, vole počastiti i važno im je biti dobar domaćin pa se u nabavama za proslavu Dana rada kupuje daleko previše svježih namirnica. Naši ljudi ne vole dočekati goste da bude ‘na knap‘, pa i ne određuju normative, tako da u pravilu, kada svi odu kući, ostaju velike količine mesa i priloga, koje se bacaju", kaže Tanja Popović Filipović iz CEIP-a, koji savjetuje građane kako se ove godine bolje organizirati i smanjiti količinu hrane koja već 2. svibnja završava u smeću.

"Prije odlaska u trgovinu provjerite koju hranu već imate kod kuće a može se iskoristi za obrok. Imate li povrće koje se skriva u ladici vašeg hladnjaka i sprema se da propadne? Sad je sjajno vrijeme da ga bacite na roštilj ili ubacite u salatu i najbolje iskoristite. Kupujte sezonsku hranu iz lokalnih izvora. Proslavite hranom koja je svježa i dostupna s vašeg mjesta. Sezonska lokalna hrana minimizira emisije ugljika povezane s transportom. Odredite normative za točan broj gostiju. Na taj način smanjujete trošak zabave. Postavite kante za recikliranje i kompostiranje, to će vam pomoći smanjiti otpad i učiniti čišćenje lakšim. Preporuka je i da gosti donesu vlastito posuđe za višekratnu upotrebu. Na taj način mogu kući ponijeti ostatke nakon zabave", poručuju građanima iz CEIPA-a u okviru projekta "Smanjimo bacanje hrane u vrijeme pandemije COVID-19", koji se provodi uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP-a i Norveških grantova.

Projekt za cilj ima promijeniti rastući trend bacanja hrane zabilježen u proteklih 12 mjeseci.

"Proteklih mjeseci ljudi su kupovali previše, a time su se u kućanstvima stvarali viškovi namirnica. Mnogo je od njih propalo i završilo u smeću. Nastojimo educirati građane da slijedeći neke jednostavne savjete smanje bacanje hrane. Tu prije svega mislimo na rjeđe i efikasnije odlaske u trgovine, svakako s popisima za kupnju koji se temelje na planiranju obroka", ističe Popović Filipović iz CEIP-a, uz dodatak kako svaka osoba može pronaći način da zbrine višak hrane, čak i kada je riječ o gotovim obrocima, odnosno hrani koja se ne može donirati udrugama.I.Solar
Donirajte!
Pravilnici su promijenjeni i sada se hrana koja je označena s “najbolje upotrijebiti do” i dalje može koristiti. Iz CEIPA-a žele potaknuti da se ona donira humanitarnim organizacijama, koje će ih preusmjeriti potrebitima. Trgovački lanci još uvijek nailaze na administrativne prepreke kod takvih donacija, tako da donacije uvijek dolaze od istih proizvođača ili trgovaca.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike