Regija
BARANJSKI TURIZAM

Oni se smatraju COVID sigurnima
Objavljeno 30. travnja, 2021.
U Baranji je 50-ak dionika turističkog sektora zatražilo nacionalnu oznaku sigurnosti

BELI MANASTIR - Turistička sezona se približava, a od nje Hrvatska, kao i svake godine, mnogo očekuje.


To više što nas sve skupa već više od godinu dana trese pandemija koronavirusa. Kako bi se turisti bar djelomično osjećali sigurnima, Hrvatska turistička zajednica je, zajedno s Ministarstvom turizma i sporta, nedavno pokrenula platformu "Safe stay in Croatia" - nacionalnu oznaku sigurnosti.


- Ova se oznaka sigurnosti besplatno dodjeljuje dionicima hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja, poput prijevoznika, zračnih luka, kolodvora, nautičkih luka i marina, a koji se prijave u sustav te ispune prijamni obrazac kojim potvrđuju i jamče poštovanje i provođenje aktualnih zdravstvenih i sigurnosnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - ističu pokretači platforme. Dodaju kako se poštovanje mjera uključenih u protokole nadzire kroz sustav Ministarstva turizma i sporta, strukovnih udruga u turizmu te samih korisnika usluga u turizmu kojima je omogućeno uputiti prijavu i/ili komentar na mrežnoj stranici www.safestayincroatia.hr u rubrici pod nazivom "Dojmovi". Što se Baranje tiče, do jučer je taj obrazac ispunilo 50-ak dionika turističkog sektora, najviše iz kategorije smještaja, ali i onih iz kategorija sporta, rekreacije, zdravlja, potom onih iz "atraktivnih" kategorija te nekih drugih.


- Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je Baranja potpuno sigurna, ali ako epidemiološku sigurnost jamče vlasnici smještajnih kapaciteta, restorana i ostalih objekta, nemam razloga ne vjerovati im - kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.


S njim se slaže i Renata Forjan, direktorica TZ Općine Bilje-Kopački rit, podsjećajući kako je oboje tvrdilo, još početkom prošle godine, da je Baranja među rijetkim oazama u kojima pandemija nije uzela maha.
No poručuju kako to ne znači da se mjera ne treba pridržavati...

Ivica Getto
Poštuju mjere
Nacionalnu oznaku sigurnosti na području Osječko-baranjske županije zatražilo je 130 dionika turističkog sektora koji svoje ugostiteljske i ostale objekte smatraju sigurnima. Da ipak vjeruju Baranji, potvrđuju i brojni posjetitelji manifestacije Mjesec baranjske kuhinje, koja završava idućeg vikenda, a koja je, uz poštovanje svih mjera, bila prilično posjećena.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike