Regija
DINKO BURIĆ GRADONAČELNIK BELIŠĆA

Po demografskim smo i drugim mjerama uzor i većim gradovima
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Razmišljamo logikom gospodarstvenika, ​a ponašamo se manirom dobrog domaćina

Pred vratima je još jedan Dan grada Belišća i blagdan svetog Josipa Radnika, zaštitnika belišćanske župe, koji se ovdje tradicionalno slavi kao crkveni god. U povodu toga razgovarali smo s gradonačelnikom, dr. Dinkom Burićem o belišćanskom jučer, danas i sutra.

Koliko se Belišće u pandemijskim uvjetima izmijenilo u odnosu prema Belišću od prije godinu dana i u kojem se smjeru posljednje četiri godine profilira?

– Belišće je kao jedan od najmlađih gradova u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe, od samih svojih početaka pokazivalo da je "malo veliko": malo po broju stanovnika, ali po industriji je od prvoga dana uvijek bilo veliko mjereći kvantitetom i kvalitetom proizvoda ili umnim, stvaralačkim radom belišćanskog čovjeka. Mijenjali su se vlasnici, vodili ratovi, nastupale ekonomske krize, ali belišćanski radnik, majstor, inženjer, tehnolog, magistar, doktor, bili su tijekom 137 godina postojanja Belišća uzdanica svake dolazeće napredne tehnologije i tehnike, promotor inventivnog unaprjeđenja i ponos Belišća. Upravo ta činjenica bila nam je glavna nit i misao vodilja u pravcu kojem smo odlučili i počeli prije osam godina voditi Grad Belišće i u kojem ga i danas vodimo.

U pandemijskoj godini bili smo svjesni da će se neki od naših velikih projekata morati usporiti ili prolongirati za neko drugo, povoljnije vrijeme, jer nam je zdravlje i život svakog našeg sugrađanina najveća dragocjenost za koju se svi zajedno moramo boriti. Stoga smo još ponosniji što smo cijelo ovo vrijeme sve svoje obveze prema proračunskim korisnicima – od vrtića preko učenika i studenata, umirovljenika, nezaposlenih, udruga, vjerskih zajednica i svih socijalnih kategorija – ispunjavali u cijelosti i na vrijeme, a različitim mjerama pružali smo potporu i našim poduzetnicima kako bi što lakše prebrodili ovo teško razdoblje.

Ponosni smo na i niz manjih i većih projekata koje smo u proteklom razdoblju uspjeli realizirati: od onih vezanih uz sport, poput nove tribine na Gradskom stadionu i uređenja vanjskog košarkaškog igrališta, izgradnje prvog hostela u Valpovštini koji će uz nove sadržaje i biciklističke staze, posebno onu novu do Gata, pridonijeti snažnijem turističkom razvoju grada, ali i povećanju sigurnosti sudionika u prometu. Svjedočimo radovima na završetku prve i trenutačno najviše zgrade u Belišću na pet etaža po modelu POS-a u koju će se već ove godine useliti 24 mlade obitelji, projektu "List do lista, industrijska baština Belišća" u sklopu kojeg Grad ulaže u rekonstrukciju najvažnijeg objekta industrijske baštine u Belišću i zaštićenog kulturnog dobra, palače Gutmann, i njegovu prenamjenu u interpretacijski centar industrijske baštine. Uz obnovu palače, predviđeno je uređenje pristupnih površina objektu te opremanje prostora muzeja, čime će središte grada poprimiti posve nov izgled.

Ne smijemo zaboraviti ni jedan od najvećih projekata na području Valpovštine u posljednjih 40 godina – projekt FASEP, u sklopu kojeg se gradi potpuno nova infrastruktura za vodoopskrbu i odvodnju, a u okviru kojeg su ovoga tjedna tri naša prigradska naselja: Tiborjanci, Gat i Kitišanci napokon priključeni na kanalizacijski sustav.

Unatoč koronakrizi, prošlu proračunsku godinu Grad Belišće završio je uz rekordno izvršenje proračuna s više od 84 milijuna kuna i ostvareni pozitivni rezultat od 3,5 milijuna. Također, u 2020. godinu Belišće je ušlo sa 109 pripremljenih projekata od kojih smo izvršili više od 70.

Gospodarstvo, društvena nadogradnja, kultura, sport i turizam samo su neki od segmenata života kojima se pridaje velika pozornost i u koje se konstantno ulaže. Koje biste programe i mjere izdvojili na ovim područjima, s obzirom na to da je Belišće u mnogočemu danas postalo uzor drugim hrvatskim gradovima?

– Neprijeporno je da smo mi cijelo ovo vrijeme kao gradska uprava činili i činimo i danas sve što je u našoj moći kako bismo uvjerili velike investitore da je Belišće prosperitetno trudeći se pružiti im sve beneficije koje jedan grad zakonski može, da ne samo ostanu nego se i dalje gospodarski razvijaju upravo ovdje. Uprava Grada Belišća razmišlja logikom gospodarstvenika, a ponaša se manirom dobrog domaćina.

Usporedno s brojnim projektima koji se trenutačno provode na području grada, radi se i na pripremi novih. Što građani mogu očekivati u razdoblju koje slijedi?

– Neizmjerno smo radosni što smo nedavno mogli i službeno potvrditi da će Belišće uskoro dobiti jedinstvenu tvornicu tissue papira u Hrvatskoj. Naime, davanjem suglasnosti društvu Kombel d.o.o. za stjecanje udjela u novom trgovačkom društvu za proizvodnju tissue papira, Gradsko vijeće Belišća je na 47. sjednici, održanoj sredinom ožujka, napravilo velik korak prema ostvarenju još većeg cilja – gradnji tvornice higijenskog papira, jedine takve u Hrvatskoj. S početnih 7,5 milijuna kuna, Kombel će tako biti jedan od investitora koji će sudjelovati u realizaciji projekta vrijednog 17,6 milijuna eura. Na tom projektu u proteklih pet godina radio je cijeli naš tim ljudi, a u sklopu investicije u Belišću će se sagraditi tvornica kapaciteta 22.000 tona tissue papira godišnje te zaposliti 60 radnika i 40-ak radnika na kooperantskim poslovima. Prema planovima, u kolovozu sljedeće godine trebala bi početi probna proizvodnja i zatim puna ekonomska proizvodnja u rujnu. Taj je projekt kruna našeg višegodišnjeg rada, no ni ubuduće se neće zapostavljati ostali manji i veći infrastrukturni projekti kojima želimo nastaviti ravnomjeran razvoj svakog našeg prigradskog naselja, povećanje kvalitete života te zadržavanje mladih u Belišću. Proteklih tjedana odobrena su nam i tri nova projekta: projekt “Zajedno za treću dob”, gradnja novog poduzetničkog inkubatora te projekt izgradnje i opremanja malonogometnog igrališta s umjetnom travom. Maksimalno ćemo koristiti mogućnosti koje daju nepovratna sredstva iz fondova EU-a, poticat ćemo razvoj sporta, turizma i kulture, kao što je to bilo i do sada.

Lidija Aničić
Zajedništvo i rad
– Ne štedeći se tijekom protekla dva mandata, svojim smo sugrađanima jasno dali do znanja da naš grad vodimo na osnovama zajedništva, suradnje i predanog rada i iz projekta u projekt dokazivali im koliko nam je poštovanje i dostojanstvo svakog čovjeka važno. Vodeći se tom mišlju i porukama, svim našim građankama i građanima od srca čestitam Prvi svibnja – Dan grada Belišća, blagdan svetog Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada, sa željom da u vremenu koje dolazi u zdravlju, miru i zajedništvu nastavimo izgrađivati i uljepšavati svoje Belišće za nas i generacije koje dolaze!
PovEćavaju se izdvajanja za djecu i mlade
– Posebno smo ponosni na činjenicu što je Belišće među gradovima s najjačim demografskim programima po kojima uspješno pariraju i puno većim gradovima. Iz godine u godinu nastojimo podizati izdvajanja za djecu i mlade, čemu svjedoči i podatak da smo prošle godine u jeku koronakrize povećali naknade za novorođenčad na 7500 kuna po djetetu, stipendije i sredstva za prehranu srednjoškolaca, a za demografske mjere ukupno smo izdvojili čak 7,8 milijuna kuna. Jedan smo od samo četiri grada u Hrvatskoj koji ima besplatan vrtić, a zaposlenim roditeljima djece koja nisu uspjela dobiti mjesto u vrtiću uplaćujemo mjesečnu naknadu od 1000 kuna. Jedini smo grad koji svim srednjoškolcima sufinancira topli obrok u školi kroz projekt “Zalogaj”, a pri samom smo vrhu i po izdvajanju za studentske koje smo u posljednje tri godine udvostručili: s pola milijuna kuna u 2018. godini na više od milijun koliko se za stipendije planira izdvojiti u ovoj godini za sva 132 naša studenta. Stipendije u Belišću kreću se od 500 do 1200 kuna mjesečno.

Nismo zaboravili ni naše umirovljenike ni nezaposlene koje novčanim darom razveselimo u povodu božićnih i uskrsnih blagdana, a samo na osnovi projekata, za naše smo udruge osigurali četvrt milijuna kuna. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji u cijelosti financira i rad svoje socijalne samoposluge.
U 2020. godinu Belišće je ušlo sa 109 pripremljenih projekata od kojih smo izvršili više od sedamdeset
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike