Osijek
POJAČANJE U POLIKLINICI DR. BALOG

U Osijek stiže poznata dječja oftalmologinja!
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Prim. dr. sc. Jelena Petrinović-Dorešić preuzet će teže patologije zbog kojih su roditelji vodili djecu u Zagreb

Oftalmološka poliklinika dr. Balog ove je godine ušla u desetu godinu rada te se nametnula kao jedna od najjačih zdravstvenih ustanova u području dijagnostike, liječenja i kirurgije oka, a od prije dvije godine i estetskih zahvata oka te svih zona lica.

Od svibnja u timu
Okosnicu Poliklinike, uz očne kirurge i oftalmologe vodećih hrvatskih ustanova, predstavlja dr. med. Slaven Balog, specijalist oftalmolog s posebnim obrazovanjem iz područja dijagnostike i liječenja bolesti prednjeg segmenta oka, dijagnostike i konzervativnog liječenja stražnjeg segmenta oka, kirurgije katarakte i refraktivne kirurgije, alergijskih bolesti oka te sustavnih bolesti koje se javljaju na oku kao što su povišen krvni tlak, cirkulacijske bolesti, reumatske i ostale bolesti vezivnog tkiva.

Uz njega, tu je još pet vanjskih suradnika – vrhunskih specijalista, čime Poliklinika pokriva sva područja oftalmologije.

Novi član tima Poliklinike dr. Balog od svibnja postaje i prim. dr. sc. Jelena Petrinović-Dorešić, specijalistica oftalmologije, zaposlena u Kliničkoj bolnici Sv. Duh u Zagrebu i jedna od najpoznatijih hrvatskih stručnjakinja za dječju oftalmologiju.

- Nije potrebno objašnjavati da zbog suvremenog načina života i sve većeg broja sati provedenih uz ekran, djeca imaju sve više problema s vidom, točnije sve su kratkovidnija i sve ih je više s dioptrijom. U Hrvatskoj je na snazi provođenje Nacionalnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, ali nerijetko roditelji ne reagiraju, a moguća je ponekad i pogrešna dijagnoza. Pokuša li se dioptrija ispravljati nakon devete godine života, u većini slučajeva, nažalost, bude kasno. Znači, ako na kratkovidnost ne reagirate terapijom između četvrte i devete godine, vrlo je vjerojatno da više nećete moći ispraviti vid u djeteta. To za dijete može biti hendikep u slučaju da poslije u životu želi odabrati neka od zanimanja za koja je nužan 100-postotan vid. Zbog svega ovoga našu Polikliniku posjećuje velik broj roditelja s djecom. U 70 posto slučajeva problem rješavamo, no u 30 posto slučajeva u pitanju je teža patologija, kada angažiramo prim. Petrinović-Dorešić, do sada isključivo kao konzultanta kroz preglede i terapije u Zagrebu. Sada sve radimo u Osijeku - najavljuje za naš list dr. Balog.

Nemojte odgađati!
Naime, do sada je u slučaju da je pregled i eventualna terapija bila potrebna kod dr. Petrinović-Dorešić, za roditelje to značilo putovanje s djetetom u Zagreb, te ponekad i duže čekanje na pregled. Pregledima u Osijeku roditeljima će se znatno olakšati i pojeftiniti cijeli postupak.

Riječ je o liječnici koja je majka petero djece i posjeduje izrazit osjećaj za rad sa djecom. Važno je napomenuti kako dr. Petrinović-Dorešić postavlja dijagnozu i provodi liječenje konzervativnom metodom, a i operira strabizam pa čak i mrenu u male djece i beba (trauma pri porođaju).

- Od sada će ova uvažena doktorica i u našoj Poliklinici odrađivati sve teže patologije u djece. Kada kažemo teže patologije, onda su to sva ona djeca u kojih imamo jako velika odstupanja u dioptrijskom smislu ili koja ne reagiraju dobro na terapiju, odnosno naočale. To je ono kada djetetu date određenu vrijednost dioptrije, ali se dijete ne može adaptirati ili mu oči i "dalje bježe". Tom je djetetu potrebno operativno ispraviti oko, ali je bitno kada ćete to raditi. Naime, učinite li to prekasno, oko ćete vratiti u dobar položaj, ali i nadalje ostaje problem s vidom. Za prvi dolazak dr. Petrinović-Dorešić, koji će biti polovinom svibnja, već imamo podugačku listu, a ovo je poziv svim onim roditeljima koji još čekaju na pregled da nam se jave, jer sada to mogu odraditi u Osijeku - najavljuje dr. Slaven Balog.

Nefreteta Z. Eberhard
Skidaju dioptriju od - 32 do + 26
U Poliklinici dr. Balog kažu kako rade i operacije “oka koje bježi“ i u odraslih ljudi.

- Riječ je o operaciji koja u odraslih osoba možda nema funkciju poboljšanja vida, ali pridonosi ljepšem izgledu i nema razloga da se to ne napravi. Također izvodimo i operativno skidanje dioptrije. To su operacije zanimljive populaciji starijoj od 40 godina, a rade se sve dioptrije od minus 32 do plus 26. Primjerice, prije nekoliko mjeseci, kako navodi dr. Balog, imali smo pacijenta s dioptrijom od minus 18, koji je imao samo 20 posto vida, a bio je profesionalni vozač. U cijelosti smo mu skinuli dioptriju i sada na jedno oko ima vid 100 posto, a na drugo oko 70 posto, što je izvrsno nakon tako velike dioptrije. Treba napomenuti da se laserom može skinuti dioptrija tek do minus 11 i do plus 6 - ističe dr. Balog.

Ono na što je Poliklinika iznimno ponosna su i estetski zahvati područja oko oka, ali i cijelog lica.
Na kratkovidnost u djece treba reagirati pravodobnom terapijom - između četvrte i devete godine
usluge
DIJAGNOSTIKA,

TERAPIJA I

KIRURGIJA OKA
Najčitanije iz rubrike