Regija
INVESTITORIMA IZ BIH POSTAJU SVE PRIVLAČNIJI ZA ULAGANJA

Belamionix proizvodit će grickalice u Babinoj Gredi
Objavljeno 30. travnja, 2021.
BABINA GREDAOpćinu Babina Greda, koja se prostire uz autocestu A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, bosanski gospodarstvenici sve više prepoznaju kao idealnu lokaciju za ulaganje svoga kapitala i širenje posla.


Prije svega zato što je Hrvatska članica EU-a, prvi je susjed BiH, pa je samim tim i logičan odabir zbog smanjenja troškova poslovanja i potrebnog ishođenja certifikata prema EU standardima. Babina Greda interesantna im je zbog svog geostrateškog položaja koji im osigurava dobru prometnu i komunikacijsku povezanost s drugim zemljama i otvara vrata velikoga tržišta.


Među investitorima koji su odlučili tvrtku registrirati u Babinoj Gredi je i kompanija Belamionix, sa sjedištem u Brčkom. Osnovana je 1996., i s 26 trgovačkih centara i 16 benzinskih crpki danas je među vodećim trgovačkim lancima na području BiH s više od 1500 zaposlenih. U Babinoj Gredi namjeravaju sagraditi tvornicu grackalica površine 15.000 četvornih metara, a u drugoj fazi trgovački centar na 3200 kvadrata i benzinsku postaju. Ukupna je vrijednost gradnje ovoga poslovnog kompleksa 18 milijuna eura. Završetak radova predviđen je do kraja sljedeće godine, a trebao bi otvoriti oko 120 novih radnih mjesta.


- Belamionix će prije svega pokrenuti tvornicu grickalica, kao osnovnu djelatnost, a zatim će svojim kupcima veleprodaje i maloprodaje nuditi širok asortiman kvalitetnih proizvoda najboljeg omjera cijene i kvalitete. Važno je istaknuti i da će u asortimanu biti zastupljeni svi veći domaći i lokalni proizvođači, kao i nova tvornica grickalica u Babinoj Gredi, gdje smo analizama tržišta prepoznali potencijale za proširenjem poslovanja - ističe direktor Sejfudin Suljić.


Načelnik Babine Grede Josip Krnić napominje da pojedini kolege načelnici, čije se općine nalaze uz granicu, nisu prepoznali potencijal investitora iz BiH koji svoj kapital žele uložiti u Hrvatskoj i otvoriti si vrata europskog tržišta.


- Kompanija Belamionix odlučila je dio proizvodnje preseliti u Hrvatsku. Prošle godine kupili su 35.000 kvadrata zemljišta u blizini naplatnih kućica Babina Greda, na samom izlazu s autoceste A3 - ističe Krnić. To je već četvrti investitor iz susjedne države koji je stigao u Babinu Gredu kako bi pokrenuo proizvodnju, a uglavnom dolaze s područja Gradačca. Svi su oni, napominje, prepoznali prednosti i mogućnosti koje im se u toj općini nude. Granični prijelaz Slavonski Šamac-Bosanski Šamac udaljen je samo nekoliko kilometara od Babine Grede. Uz tvornicu autodijelova, koja uskoro treba početi raditi, u pripremi je i otvaranje velike šljunčare, a jedan će investitor proizvodit će ukrasne elemente za fasade.


- Općina Babina Greda prije svega područje je od posebne državne skrbi, čime investitori stječu određene pogodnosti korištenja EU fondova prilikom povlačenja sredstava za nove tehnologije. Ako je investicija veća od deset milijuna kuna, može se ići direktno i na državne poticaje za kapitalne investicije. Kod nas su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i plaćaju doista mizeran komunalni doprinos na proizvodne objekte - pojašnjava.


Zemljište na kojem će graditi bilo je u privatnom vlasništvu, a općinskim prostornim planom nalazi se u gospodarskoj zoni. Svi su investitori za kvadrat zemljišta plaćali od 2,5 do tri eura, što je, prema njemu, dobra cijena, i vlasnici su zadovoljni. Riječ je o zemljištu lošije kvalitete za poljoprivrednu proizvodnju, ali strateški jako dobro pozicioniranom, uz autocestu, a rješava se i potrebna komunalna infrastruktura.
Krnić ističe veliko značenje i za OPG-ove, ne samo iz Babine Grede, nego i šire okolice, koji će proizvoditi za tvornicu grickalica i imati sigurnog otkupljivača svojih domaćih proizvoda.


Marija Lešić Omerović
Jedan od uvjeta ulagačima je, kaže načelnik Krnić, da sjedište tvrtke bude registrirano u Babinoj Gredi
Možda ste propustili...

POLICIJA POZVALA MEDIJE NA SURADNJU

Samo promet “u negativi”

VVK APELIRA NA GRAĐANE DA KORISTE PITKU VODU U SKLADU S PROPISIMA

Voda je za osobne potrebe, ne za bazene i vrtove

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PO OSVJEŽENJE U ŠEĆERANU, U ZDRAVLJAK JADRAN

Recept za sladoled Alil
nije mijenjao 40 godina

2

NAKON LJETNOG UPISNOG ROKA U ŽUPANJI

U srednjim školama još je 57 slobodnih mjesta

3

PRIMAJU SE PRIJAVE

Fišijada