Regija
NEMAJU PROTUKANDIDATE

Jakobović i Lončarević pobjednici i prije izbora
Objavljeno 30. travnja, 2021.
U Strizivojni Josip Jakobović (HDZ) ide bez predizborne borbe u drugi, u Semeljcima Grga Lončarević, nezavisni, po šesti mandat
STRIZIVOJNA/SEMELJCI



Dok će u drugim lokalnim samoupravama izborna nedjelja, 16. svibnja, poslije 19 sati dati odgovor tko ih, novi ili novi/stari čelnik, vodi u iduće četiri godine (kandidature su predane jučer, a kampanja već uvelike traje), u dvjema općinama Đakovštine praktički je već sve jasno.


Tu se pobjednici već znaju i bez izbora jer sadašnji načelnici, koji su ponovno istaknuli kandidature, protukandidata nisu ni imali.

Sada nezavisni

Riječ je o općinama Strizivojna i Semeljci, pa tu izborne napetosti, suparničkih tabora, oštre kampanje, nestrpljivog iščekivanja prvih rezultata i nema. Pravi izborni veteran, načelnik Semeljaca Grga Lončarević, 16. svibnja "juriša" po svoj šesti, odnosno, zajedno s jednim izvanrednim izborima, sedmi mandat. Za razliku od prethodnih 20 načelničkih godina, na ove lokalne izbore ide kao nezavisni kandidat, sa svojom nezavisnom listom, a jer je, zbog neslaganja s njegovom stranačkom politikom i načinom kako vodi HSS, nedavno rekao "zbogom" Kreši Beljaku, a time i stranci čiji je član bio punih 25 godina, tijekom kojih se isprofilirao kao dosadašnji najveći izborni kapitalac HSS-a u Đakovštini i šire. Za najvažnije projekte u mandatu na isteku ističe megaprojekt Aglomeracije Đakovo - Semeljci i otvaranje prvog dječjeg vrtića u općini, DV-a Hlapić, i dr. Među planiranim projektima izdvaja se općinski projekt izgradnje doma za starije i nemoćne gdje bi starost mogli provesti i ljudi s najnižim, poljoprivrednim mirovinama, jer se računa da na selu svi u pravilu imaju zemlje i drugih nekretnina što bi bila protuvrijednost za boravak u domu. Na upit je li to njegovo trajno "zbogom" stranci kaže: "Što se tiče ovog HSS-a koji vodi Beljak – da."

Plan inkubator

Praktički je bez izbora pobjednik već i načelnik Strizivojne Josip Jakobović (HDZ). Za njim je prvi mandat načelnika ove općine na tromeđi Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije. Ovaj profesor hrvatskog jezika i povijesti među realiziranim projektima u svom prvom mandatu ističe izgradnju i otvaranje Dječjeg vrtića Bajka, uređenje groblja, asfalt kroz ulice i dr. Obje općine vrijedno povlače novac EU-a i ministarstava, javljaju se na natječaje, za njima je niz prijavljenih i odrađenih projekata, kao i program Zaželi. Dok su Semeljci već uveli mjeru novčane potpore mladim obiteljima u gradnji/kupnji prve stambene nekretnine, Strizivojna to najavljuje od jeseni. "No, uz Županiju, sufinanciramo sa po 1 posto kamate na stambene kredite", kaže Jakobović. Dok Semeljci svoju komunalnu tvrtku imaju odavno, Strizivojna ju je dobila u prvom mandatu Josipa Jakobovića, koji za drugi najavljuje projekt poduzetničkog inkubatora i uvođenje potpora za samozapošljavanje od 15 do 30 tisuća kuna, uz one već postojeće HZZ-a.

lzborni veteran Lončarević najavljuje da će mu mandat nakon 16. svibnja biti posljednji, da se više neće kandidirati, a da će svog nasljednika isprofilirati u nezavisnom timu koji je okupio za ove izbore.


Suzana Župan
posljednji put
LONČAREVIĆ JE

NAJAVIO DA SE

VIŠE NEĆE

KANDIDIRATI
Gotovinin dvojnik i najpoznatije "ubojstvo"
Uz dvojicu načelnika vezane su i neke zanimljivosti. Grga Lončarević široj javnosti poznat je i kao "dvojnik" Ante Gotovine zbog velike sličnosti s tim generalom. Pisao je o tome i Glas Slavonije. Josip Jakobović pak u prvom je mandatu inicirao turističku ideju vezanu za roman "Ubojstvo u Orient Expressu" Agathe Christie, tumačeći da se to "ubojstvo" dogodilo u blizini Strizivojne. Na čelu je općine koja se diči time da ima najdužu ulicu u Hrvatskoj (8,7 kilometara), zbog čega se u njoj posljednjih nekoliko godina trči i Noćni cener. n
Najčitanije iz rubrike