Magazin
ŽELJANA ZOVKO ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Europski parlament nadzirat će Sporazum između EU-a i UK-a
Objavljeno 30. travnja, 2021.
ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Europski parlament proteklog tjedna glasovao je o Sporazumu o trgovini i suradnji kojim će se utvrditi pravila budućeg odnosa između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Usvajanjem sporazuma stavlja se točka na poglavlje o Brexitu i četverogodišnje pregovore.

Tijekom rasprave na plenarnoj sjednici zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko naglasila je da ova odluka predstavlja prekretnicu:

- Nakon zaključivanja sporazuma tijekom napetih pregovora prošlog Božića, njegovo usvajanje pružit će pravnu sigurnost građanima EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Zovko je također iskoristila trenutak da zahvali glavnom pregovaraču ispred EU-a Michelu Barnieru i njegovu timu na zalaganju u pregovorima. Također je izrazila zahvalnost Koordinacijskoj skupini Europskog parlamenta za Ujedinjeno Kraljevstvo na čelu s predsjednikom Odbora za vanjske poslove Davidom McAllisterom, jer su u razgovorima s britanskim kolegama kontinuirano osiguravali zastupljenost interesa Europskog parlamenta.

Nakon usvajanja sporazuma, o čemu će se posebno morati voditi računa u budućim odnosima, odnosno konkretnoj provedbi sporazuma između Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva?

- Najvažnije je da Europski parlament i nakon usvajanja sporazuma ostane angažiran. Inzistiramo na ključnoj ulozi u praćenju i nadzoru pravilne provedbe sporazuma. Parlament bi trebao biti uključen u donošenje važnih odluka o djelovanju Unije prema Sporazumu - izjavila je Zovko.

Zovko je nadalje izjavila kako sporazum nije sveobuhvatan i da ne obuhvaća teme vanjske politike i sigurnosne suradnje, dodavši:

- Studirala sam u Londonu te duboko žalim zbog odluke Ujedinjenog Kraljevstva o izlasku iz programa Erasmus+ - kazala je Zovko te pozvala Ujedinjeno Kraljevstvo da preispita svoj stav i ponovno se pridruži programu u budućnosti.

Inače novi program Erasmus+ za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, koji obuhvaća razdoblje od 2021. do 2027, jedinstven je program, simbol europske integracije, i temelji se na uspjehu svojih prethodnika u zadnjih 30 godina. U krizi izazvanoj bolešću COVID-19 postalo je jasno da Erasmus+ mora imati ključnu ulogu u pripremi pojedinaca i organizacija za digitalnu transformaciju.

Hrvatska EU zastupnica Zovko svoj je govor zaključila pozivanjem na situaciju u Sjevernoj Irskoj:

- Otišla sam iz Londona one godine kada je na snagu stupio Sporazum od Velikog petka. Osobno vrlo dobro znam kako mir i stabilnost mogu biti krhki ako se ne poštuju međunarodni sporazumi. Mi u Europskom parlamentu bit ćemo na oprezu - rekla je. (DJ)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike