TvObzor
MARIJA JELOVEČKI

Svojim pjesmama publici dajem dio sebe, dio svojih osjećaja, misli i srca
Objavljeno 30. travnja, 2021.
Glazba je za mene stil života, to je ono čime se bavim od malih nogu i što želim nastaviti raditi u budućnosti.
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ


Marija Jelovečki, novo lice na našoj glazbenoj sceni koje je publika odlično prihvatila zbog prošlogodišnjih singlova “Još ovu noć” i “S tobom jesen pleše”, nastavlja suvereno koračati svojim glazbenim snovima novim singlom “Blizina svijeta dva”. Pjesmu u izdanju Croatia Recordsa potpisuje njezin sad već standardni autorski tim Marko i Nevena Vukes, a za aranžman i produkciju zaslužan je Toni Ćosić iz Rubikon Sound Factoryja. “Blizina svijeta dva” ujedno je bio povod za razgovor s 19-godišnjom pjevačicom koja svojim primjerom pokazuje kako svoje snove treba tvrdoglavo slijediti bez obzira na teška vremena u kojima se nalazimo.

Možeš li nam približiti kako je započeo tvoj glazbeni put?

- S četiri godine počela sam plesati u folklornom ansamblu “Sesvetska sela”, a paralelno sam plesala i u KUD-u “Dragutin Domjanić” Adamovec. Kako sam tu i pjevala, odlučila sam upisati osnovnu glazbenu školu, smjer violina. Paralelno sam pohađala i satove glume. Nakon završene osnovne škole upisala sam i srednju glazbenu u Zagrebu. Također sam pohađala školu pjevanja Husar&Tomčić, smjer mjuzikl, pa je nekako bio normalan slijed događaja nastaviti se dalje baviti glazbom.

Sreća i zadovoljstvo
Kako je bilo brusiti pjevačke vještine kod Ivane Husar i Martine Tomčić i koliko ti znače njihovi komplimenti za tvoje pjevanje?

- Jako poštujem rad Ivane Husar i Martine Tomčić jer smatram da su one pjevačke dive. Poštujem njihovo mišljenje i drago mi je da imam njihovu potporu.

Što nam možeš reći o svom aktivističkom djelovanju i planiraš li tu priču povezati s glazbenom?

- Od malih nogu zajedno sa svojim roditeljima pomažem potrebitima i nemoćnima. To me ispunjava i čini sretnom i zadovoljnom. Aktivizam sam već povezala s pjesmom “Još ovu noć”, koja je nastala u doba najvećeg lockdowna. Tada smo se prvi put susreli s tim da ne smijemo izlaziti iz kuće nego biti u svoja četiri zida, bez druženja i bilo čega sličnog, tako da sam dobila potrebu glazbeno se izraziti. To je bilo doba neke tame, pogotovo za nas mlade. Mi često znamo pomisliti da nemamo izlaz iz nekih situacija, ali uvijek postoji svjetlo na kraju tunela. “Nemoj prestati da sijaš u tom mraku u kom bivaš” rečenica je koja me jako puno puta resetirala i vratila na put gdje trebam biti, a to je čistih misli, puna pozitive i volje da nastavim tamo gdje sam stala i mislila da ne znam kako dalje. To sam svjetlo prepoznala u pjesmi “Još ovu noć” i odlučila ga podijeliti s drugima. Sretna sam što je i publika prepoznala i prihvatila tu pjesmu. Aktivizam bih voljela nastaviti uklapati u pjesme kad god mi se pruži prilika.

Kako je došlo do suradnje s bračnim parom Vukes te kako su Nevena i Marko utjecali na tebe u glazbenom smislu?

- U doba lockdowna bila sam u svoja četiri zida i željela sam se još aktivnije baviti glazbom. Obiteljski prijatelj me povezao s Markom gdje su mi se svidjele njegove pjesme i način rada. Marko i Nevena nisu samo moji mentori, već ih smatram djelom svoje obitelji i od njih stalno učim nešto novo. Svaki put iz mene izvuku ono najbolje i s njima je predivno raditi. Već sad razgovaramo o budućim pjesmama, osjećajima i radu.

Predstavi nam svoj najnoviji singl “Blizina svijeta dva”. Kako si reagirala kad si prvi put čula pjesmu i ima li neki dio u njezinom tekstu koji ti je posebno značajan?

- Svojim pjesmama publici dajem dio sebe, dio svojih osjećaja, misli i srca. Jedino tako mogu izraziti ono što osjećam. “Blizina svijeta dva” bila je ljubav na prvo slušanje. To mi je najposebnija pjesma do sada. Jedan od razloga je to što je trenutno to najbliže onome gdje se vidim u glazbenom svijetu. U njoj vidim puno više od ljubavne priče, posebno u citatu “skupila sam ono malo hrabrosti...” Život je jedan i treba ga imati hrabrosti proživjeti! Često se zamislimo da ćemo ovdje biti zauvijek i da za sve imamo vremena. No treba riskirati, putovati, izreći sve što mislimo ljudima koje volimo i koji su nam bitni. Ujedno, na pjesmi sam radila sa sebi najbližim ljudima, točnije najužom obitelji, i prijateljima, s kojima sam prolazila najvažnije dijelove života od osnovne škole i pričanja o našim snovima, prvih prijateljstava i svađa, sve do srednje škole i prvih ljubavi, slomljenih srca... Na kraju svega predivno je vidjeti kako su ti snovi o kojima smo samo sanjali u školskim klupama sada postali naša stvarnost.

Stil života
Kako je bilo na snimanju spota i jesi li zadovoljna kako je ispao na kraju?

- Na snimanju spota, kao što sam rekla, sudjelovali su moji bliski prijatelji i najuža obitelj. Sniman je u mjesto za koje sam emotivno vezana, tako da ga je bilo predivno snimati i ima posebno značenje u mom srcu. Riječ je o jednom malom mjestu pokraj Zadra, zove se Vrsi. Odrasla sam i živim u Zagrebu, ali isto tako odrasla sam i u Vrsima. Tamo imam svoju drugu obitelj i najbolje prijatelje. To je moje mjesto mira, sreće i ispunjenosti. Radosna sam što sam dobila i potporu Turističke zajednice općine Vrsi. Bila mi je velika želja snimati spot tamo i jako sam sretna što se to uspjelo ostvariti već sad. Moram priznati da sam ovaj put imala tremu jer sam prvi put imala priliku snimati spot s najboljom prijateljicom koja me bodri iza kamere.

Kakve su dosadašnje reakcije na tvoje tri pjesme? Čitaš li komentare na YouTubeu i koliko ti oni znače?

- Imam veliku podršku obitelji, prijatelja, znanaca, a i šire. Ponosna sam kada mi se jave ljudi iz cijele Hrvatske i regije i pohvale moj rad i pjevanje. Komentare previše ne čitam jer svatko ima svoje mišljenje i ne možemo svi osjećati i misliti isto.

Što nikada ne bi učinila za uspjeh u glazbenoj industriji? Što za tebe predstavlja glazba i što uopće smatraš uspjehom?

- Glazba je za mene stil života. To je ono čime se bavim od malih nogu i što želim nastaviti raditi u budućnosti. Ona je moja velika ljubav i ne bih željela da mi netko nametne neki glazbeni izričaj koji se meni ne sviđa i u kojemu se ne vidim. Za mene je uspjeh u glazbenom svijetu što sam već ovako mlada uspjela snimiti tri pjesme koje su super prihvaćene u publici i da nakon mene bar na jednoj osobi ostavim trag sebe i svog rada.

Kakvu glazbu voliš slušati? Koje izvođače posebno cijeniš i bi li voljela s nekim od njih u budućnosti snimiti duet?

- Jako volim slušati pjesme iz osamdesetih - Magazin, Nove fosile, Olivera... Zapravo slušam sve, ovisi o tome kakvog sam raspoloženja. Još nisam razmišljala o tome s kime bih voljela snimiti duet. Na estradi ima fantastičnih pjevača i glazbenika, teško je odabrati samo jednoga.

Korak po korak
Na koji je način pandemija promijenila tvoju svakodnevicu?

- Budući da sam bila maturantica, nisam imala maturalnu večeru, Norijadu, nisam mogla posljednje školske sate provesti s prijateljima i oprostiti se od njih, kao što i sada studentske dane provodim u svojoj sobi slušajući predavanja i učeći. Od osnovne škole imala sam puno odricanja zbog aktivnosti kojima sam se bavila i koje su me dovele ovamo. Nisam izlazila van, osim tu i tamo u kino, na kavu ili večeru. Uvijek sam bila na sto strana i radila nešto. Sada mi je čudno što sve radim od doma i kada imam slobodno ne znam što bih od sebe jer mi je to skroz novo. Nažalost, sada nemamo puno načina kako se družiti s prijateljima u najljepšim danima mladosti. Samo bih voljela da se sve vrati u normalu što prije.

Koji su ti planovi za budućnost?

- Planovi su mi za sada da uspješno predstavim pjesmu publici, lijepo je promoviram i da na fakultetu uspješno položim nadolazeće ispite. Nakon toga su mi planovi da odem na more i zasluženi odmor. Za neku dalju budućnost planovi su mi da nastavim raditi kako sam i do sada, ali nikad ne znam što me očekuje i koje prilike će se pružati. Tako da idemo dan po dan i korak po korak s najvećim osmijehom i užitkom u nepoznato.
Najčitanije iz rubrike