TvObzor
HRT: MEDENA ZEMLJA

Sjevernomakedonski dokumentarac nominiran za dva Oscara
Objavljeno 30. travnja, 2021.

U zabačenom balkanskom brdskom području Hatidže Muratova živi s bolesnom majkom u selu gdje nema ceste, struje ni tekuće vode. Ona je posljednji izdanak u dugome nizu uzgajivača divljih pčela i preživljava skupljajući med u posudice koje prodaje u obližnjem gradu, udaljenom samo četiri sata hoda. Hatidžin miran život prevrnut je naglavačke dolaskom putujuće obitelji, s glasnim motorima, sedmero razuzdane djece i krdom stoke. Hatidže otvorena srca želi prigrliti promjenu, no izbije sukob koji razotkriva temeljni jaz između prirode i čovječanstva, sklada i nesloge, eksploatacije i održivosti.

Makedonski dokumentarni film Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske snimljen je epski za široko platno, a nastao je vidljivo bliskom suradnjom autora i ljudi na terenu. Tvrdog i neočekivanog smisla za humor, to je portret nježne ravnoteže između čovjeka i prirode, pogled u način života koji brzo nestaje i nezaboravno svjedočanstvo o nepopustljivosti jedne iznimne žene.

Film je nominiran za dva Oscara 2020.: za najbolji dokumentarni film i za najbolji igrani film u međunarodnoj konkurenciji. Na Festivalu Sundance 2019. osvojio je čak tri nagrade: Kinematografsku nagradu, Nagradu velikog žirija i specijalnu nagradu žirija u kategoriji Utjecaj i promjena. Usto je osvojio još 29 nagrada i 46 nominacija.

Film je na rasporedu 1. svibnja u 20.05 na HRT-u 2.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike