Mozaik
USUSRET NAGRADAMA KOJE ĆE BITI URUČENE 25. TRAVNJA

Jedinstvena 93. dodjela Oscara
inspirirana formom igranog filma
Objavljeno 24. travnja, 2021.
U nedjelju je prijenos uživo na HTV1, a skraćena snimka dodjele bit će 26. travnja, na HTV2

Hrvatska televizija i ove će godine izravno prenositi svečanu ceremoniju dodjele Oscara, najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade. Dodjela će se 93. put održati u Hollywoodu, u Los Angelesu, u noći između nedjelje, 25. travnja, i ponedjeljka, 26. travnja. Prijenos s početkom u 00.30 sati gledatelji će moći pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije. Za one koji ne mogu ostati budni cijelu noć skraćenu snimku dodjele Oscara moći će gledati u ponedjeljak, 26. travnja, na Drugom programu Hrvatske televizije, u 21 sat.

Uigrani trojac
Komentatori emisije su uigrani trojac: Boško Picula - filmski kritičar, sveučilišni profesor, politički komentator i analitičar te autor brojnih filmskih priloga, zatim Nenad Korkut - modni analitičar, glasnogovornik HZZO-a i poznavatelj filmske umjetnosti te Mario Kozina - filmski kritičar i voditelj filmskih programa kina "Kinoteka". Urednica prijenosa je Branka Papić, a redateljica je Anamaria Corazza.

Ponesite svoju filmsku ljubav, slogan je ovogodišnje svečane dodjele najpopularnijih filmskih nagrada na svijetu, a koja se ove godine održava kao nikad dosad u svojoj gotovo stoljetnoj povijesti.

- Ovogodišnja je 93. svečana dodjela Oscara u mnogočemu jedinstvena u svojoj povijesti, od dvomjesečne odgode do epidemioloških prilika u kojima se priređuje. Od prethodne dodjele, početkom veljače 2020., nije se promijenio samo svijet zbog koronavirusa, nego se uvelike promijenio i način praćenja filmova. Uz niz izvrsnih naslova i ostvarenja američkih i svjetskih filmaša u prethodnom razdoblju, optimizam daje i želja gledatelja da se normalizacijom prilika vrate u kina, iako su digitalni servisi nepovratno promijenili kinematografiju. U svemu tome Oscari i dalje ostaju najpopularnijim veleposlanicima filmske umjetnosti i zabave - izjavio je Boško Picula, moderator i jedan od komentatora ovogodišnjih Oscara na HTV-u.

Zbog epidemioloških razloga bit će organizirani i posebni dijelovi dodjele u Londonu i Parizu, jer su organizatori htjeli izbjeći hibridni oblik prijenosa, ustrajavajući na osobnom dolasku nominiranih i uzvanika.         

- Ovogodišnja dodjela donosi sasvim novi produkcijski pristup Svečanoj dodjeli nagrade Oscar koja se od 2002. održava u Dolby Theatru arhitekta Davida Rockwella. No ove će se godine dodjela odvijati na dvije lokacije, u luksuznom zdanju Dolby Theatrea, i u prostoru najveće gradske željezničke postaje Los Angeles Union Station. Upravo odgoda izazvana pandemijom dala je Akademiji mnogo više vremena za pripremu showa u novim zahtjevnim uvjetima te producenti Oscara 2021. Redatelj je svečanosti višestruki dobitnik nagrade Emmy Glenn Weiss, dok producentsku ekipu predvodi oskarovac Steven Soderbergh, u suradnji s Jesse Collins i Stacey Sher, koji najavljuju drugačiji pristup samoj svečanosti dodjele i prijenosu koji će biti inspiriran formom igranog filma - ispričala nam je urednica prijenosa na HTV-u Branka Papić.

Budućnost nagrade
A što se tiče nominacija i nagrada te budućnosti filmske industrije, svoje mišljenje otkrio nam je filmski kritičar Mario Kozina.

- Oscari su dosta dobar indikator prevladavajućeg raspoloženja u američkoj filmskoj industriji, o čemu svjedoče nominacije. Inicijative za veću inkluzivnost urodile su zanimljivijim i raznolikijim filmovima u konkurenciji za nagrade, a epidemija koronavirusa ojačala je poziciju streaming servisa u odnosu na klasičnu distribuciju u kinima. Ovogodišnja raspodjela nagrada mogla bi odigrati i značajnu ulogu u načinu na koji će se industrija u budućnosti mijenjati, tim više što su promjene tek uzele zamah i teško je predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati. Bit će to zanimljiva dodjela - rekao je Mario Kozina.

Kao ni prošle dvije godine, kroz svečanost proglašenja dobitnika ni ove neće biti voditelja, nego će svaka kategorija imati svoje najavljivače iz redova dosadašnjih laureata. Među njima će biti i predsjednik Akademije David Rubin.

Prijenos počinje kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih.

- S obzirom na okolnosti s posebnim zanimanjem očekuje se kako će produkcijska ekipa složiti crveni tepih. Naime, unazad godinu dana velike manifestacije većinom su zvijezde uključivale u prijenose iz njihovih domova, što s Oscarom neće biti slučaj, što me kao modnog stručnjaka posebno veseli. Drago mi je da je ove godine najveći favorit za glavne nagrade "Nomadland", ujedno i film za koji ja navijam. Iako je u zadnje vrijeme teško predvidjeti ukus akademijinih glasača, mislim da će posebno napeto biti u kategoriji najbolje glavne glumice - izjavio je modni analitičar i filmski znalac Nenad Korkut.

Utemeljena 1927., Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences), svoja je prva strukovna priznanja dodijelila 1929., priređujući kroz desetljeća jedan od najpoznatijih i najgledanijih događaja u svijetu zabave. A svečana dodjela Oscara produkcijski je projekt američke TV kuće ABC.

Tanja Kvorka
prijenos
POČINJE

CRVENIM

TEPIHOM
Zbog epidemioloških razloga bit će organizirani i posebni dijelovi dodjele u Londonu i Parizu
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike