Novosti
USKOK POJAŠNJAVA ZAŠTO NIJE BILO MJERA OPREZA ZA MAMIĆA

Državljanstvo BiH nije im razlog
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Uskok je priopćio da Županijskom sudu u Osijeku nije predložio izricanje mjere opreza bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću zbog opasnosti od bijega jer za to nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke. Podsjeća da je, nezadovoljan visinom izrečene kazne, podnio žalbu na prvostupanjsku presudu i očekivao da će ona s obzirom na argumente biti usvojena (izricanje kazne od pet godina ili više), pa bi istražni zatvor bio obvezan.

Tužiteljstvo ističe da se pravomoćno osuđeni Mamić ranije uredno odazivao sudskim pozivima te nije izbjegavao prijam pismena. Dodaju da ima prijavljeno prebivalište i vlasnik je nekretnina u RH, gdje mu žive članovi obitelji i odvijala mu se poslovna aktivnosti, zbog koje je često napuštao zemlju i vraćao se.

Činjenica da Mamić ima i državljanstvo BiH na temelju podrijetla, ne predstavlja zakonom predviđenu osobitu okolnost opasnosti od bijega te stoga ni dostatan temelj za predlaganje istražnog zatvora, kaže Uskok. H
MJERE ODREĐUJE PRVOSTUPANJSKI SUD
Tužiteljstvo kaže da prema Zakonu o kaznenom postupku nakon podizanja optužnice pa do pravomoćnosti, odnosno izvršnosti presude, mjere opreza određuje, produljuje i ukida prvostupanjski sud, po službenoj dužnosti ili na prijedlog DORH-a. U Uskoku ističu da, sukladno zakonskim odredbama, a dok se one eventualno ne izmijene, ako nema uvjeta za predlaganje istražnog zatvora nema ni uvjeta za predlaganje mjera opreza.