Regija
UTVRDILI POVREDU PROPISA

Ruševni čardak kod tržnice
pregledao je Državni inspektorat
Objavljeno 23. travnja, 2021.
Vlasnik je navodno u zamjenu zatražio poslovni prostor u središtu grada proporcionalne veličine

BELI MANASTIR - Od izgradnje (najnovije) belomanastirske tržnice prošlo je već više od desetljeća, a tamošnji čardak s objektom koji je nekada bio poslovni prostor te stari bunar i nadalje ‘‘krasi‘‘ prostor oko tržnice.

Belomanastirci dobro znaju da je riječ o objektima u dvorištu nekadašnjeg obiteljskog doma, koji je, upravo za potrebe izgradnje tada nove tržnice i prometnice pokraj nje, otkupljen od vlasnika. Tijekom otkupa ispostavilo se kako je riječ o nekoliko čestica, od kojih svaka ima svog vlasnika. One na kojima je bio obiteljski dom i dio okućnice prodane su bez većih problema, ali vlasnik čardaka i preostalog dijela okućnice do današnjeg je dana ostao pri svojim, za Grad neprihvatljivim, uvjetima. Podsjetimo, još u svibnju 2015. godine jedan od belomanastirskih gradskih vijećnika zapitao je tadašnjeg gradonačelnika Ivana Doboša zašto se ništa ne poduzima u vezi s tim pitanjem i zbog čega Grad ne pokreće potrebne pravne korake. Naglasio je kako mu nije jasno zašto se već sedam godina ne rješavaju imovinskopravni odnosi, dodavši kako vlasniku, ako doista postavlja nemoguće uvjete, na neki način treba doskočiti, isključivo zato što je riječ o za život opasnom objektu koji je godinama služio isključivo beskućnicima. Konkretniji odgovor na to pitanje nije dobio, osim objašnjenja kako je vlasnik objekta u Švicarskoj te kako za njega traži poslovni prostor u središtu grada, i to proporcionalan veličini čestice na kojoj se nalazi. Prema nepisanom cjeniku ‘‘kvadrata‘‘ poslovnog prostora u središtu grada, od zamjene čardaka i drugog objekta tada bi zaradio približno 150.000 eura. U međuvremenu, s vlasnikom je razgovarala i nova gradska vlast, kojoj ovih dana prestaje mandat, ali ni tada ni do kakvog dogovora nije došlo.

- Ponovili smo mu kako Grad česticu želi kupiti, ponudili su cijenu, ali je sve ostalo samo na tom kontaktu - kaže zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, Goran Hes. No dio priče ipak se promijenio. U ovom trenutku za cijelu je stvar zadužen Državni inspektorat, kojemu je cijeli slučaj prijavljen. Kako stoji u dopisu osječkog Područnog ureda Državnog inspektorata, na spornoj je čestici obavljen nadzor.

- Inspekcijskim pregledom na navedenoj lokaciji utvrđena je povreda propisa, slijedom čega je po službenoj dužnosti pokrenut upravni postupak - navedeno je u dopisu upućenom belomanastirskoj gradskoj upravi.
Ivica Getto

Prema GUP-u, prostor je zelena površina
Prema urbanističkom planu, na mjestu čardaka predviđena je zelena površina, ali nikome ne bi smetalo da se tamo izgrade nova parkirališta ili da se postojeća građevina obnovi i posluži kao ukras. Svi su složni da je osnovni problem nedostatak mehanizama kojima bi država, odnosno jedinica lokalne samouprave, riješila problem ruševnih objekata u privatnom vlasništvu, posebice ako su oni od općeg interesa za grad odnosno stanovništvo. Dakako da pri svemu treba voditi računa o interesima vlasnika - ako su realni. U Gradu podsjećaju kako su problem otkupa obiteljskog doma i okućnice na susjednim česticama lako riješili, te da cijena nije bila problem koliko činjenica da je vlasnicima bilo teško rastati se od djedovine.
Možda ste propustili...

DO VALENSA I IZ OSIJEKA I SL. BRODA

Vikend uz glazbu, craft pivo, stare vinile, stripove

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike