Regija
OPĆINA MARIJANCI HEP-U PRODAJE PAŠNJAK

Solarnu će elektranu
graditi u Črnkovcima
Objavljeno 22. travnja, 2021.
MARIJANCI - Zajedno s Hrvatskom elektroprivredom d.d. Zagreb, Općina Marijanci pokrenula je projekt Solarne elektrane Črnkovci, u istoimenoj poduzetničkoj zoni. Prošle godine Općina Marijanci s HEP-om je potpisala sporazum o poslovnoj suradnji na razvoju projekta SE Črnkovci, a ovih je dana odlučila i prodati zemljište (pašnjak) od 15,6 hektara za 2.670.000 kuna za gradnju elektrane. Vrijednost zemljišta određena je procjenom ovlaštenih vještaka, prodaje se izravnom pogodbom, a odluku o prodaji donijelo je Općinsko vijeće na prijedlog načelnika.

Općinski načelnik Darko Dorkić naglašava da je odluka o prodaji, a ne najmu zemljišta bila opravdana, jer investitori tako s više odgovornosti ulaze u investicije. Investitor će krenuti u realizaciju projekta SE Črnkovci čim dobije projektnu dokumentaciju, a koju prema potpisanom sporazumu priprema Općina Marijanci.

– Predan je zahtjev za ishođenje građevinske dozvole, i čim se ishoduje, projekt preuzima HEP. Mi ćemo biti jedna od prvih općina u Hrvatskoj gdje će krenuti realizacija HEP-ovog projekta obnovljivih izvora energije. Možemo biti ponosni da smo u kratkom vremenu sve napravili. Od potpisivanja sporazuma do izrade dokumentacije prošlo je godinu dana. Nadamo se da će i HEP sve brzo realizirati – kazao je načelnik Dorkić, i dodao da će elektrana koja će se graditi u općinskoj poslovnoj zoni biti snage 8,5 megavata.

Osim što je Općina Marijanci dobila priliku jače se angažirati na razvoju održive energetske infrastrukture na svom području, a što će pridonijeti njezinu gospodarskom i ukupnom razvoju, HEP-ov projekt donijet će i financijsku korist. Osim izvora čiste energije lokalnoj zajednici, SE Črnkovci donijet će korist kroz prodaju zemljišta, komunalni doprinos i komunalnu naknadu.

Prema prvim računicama, Općina Marijanci trebala bi uprihoditi i do 400 tisuća kuna godišnje tijekom operativnog razdoblja elektrane, što je zasigurno stalan, stabilan i dugotrajan prihod koji će uvelike pomoći u ostvarenju proračuna.

Novac od prodaje zemljišta koji će sjesti u općinski proračun utrošit će se, između ostaloga, za uređenje nerazvrstane ceste u Poduzetničkoj zoni Črnkovci, gradnju kanalizacije i projektiranje dječjeg vrtića u Črnkovcima te opremanje jaslica u Marijancima. S. Fridl
Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE

Idući vikend drugi Ilok Walk & Wine

Najčitanije iz rubrike