Osijek
DAN PLANETA ZEMLJE

Odvajanje otpada: Hoćemo li ostvariti cilj zacrtan zakonom?
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Dan planeta Zemlje tvrtka Unikom obilježila je prigodnom podjelom poklon-paketa korisnicima koji su u četvrtak (22. travnja) odlagali otpad u trima reciklažnim dvorištima (Jug 2, Gornji grad, Retfala).

"Prije svega želim zahvaliti našim korisnicima što već godinama vrlo uspješno gospodare omogućenim sustavom. Kao što znamo, ulaskom u Europsku uniju 2013. godine pred nas su stavljeni određeni ciljevi glede toga kako se trebamo odnositi s otpadom, odnosno da ga trebamo odvajati, reciklirati i pripremiti se za tranziciju na život bez odlagališta otpada", kazao je direktor Unikoma Davor Vić. Dodao je da u svakom gradskom domaćinstvu postoji mogućnost odvajanja četiri vrste otpada, da postoje tri reciklažna dvorišta s više od tisuću posjeta mjesečno, da će u Donjem gradu uskoro biti i četvrto reciklažno dvorište te da korisnici jednom godišnje imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada.

Od kada smo u EU-u, pokazuju statistike, raste učinkovitost u pitanju gospodarenja otpadom. Lani je postotak odvojeno prikupljenog otpada bio 36 posto, a projekcije za ovu godinu su gotovo 50 posto, što je, zapravo, cilj zacrtan zakonom. I.Alilović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana