Sport
NASTAVLJA SE UTRKA ZA PRVAKA

Prvak zadržao vrh poretka, ali nada Osijeka još uvijek živa
Objavljeno 21. travnja, 2021.
Derbi je posve opravdao očekivanja, sjajna utakmica završila je bez pobjednika

Odličan derbi odigrali su nogometaši Osijeka i Dinama, ali on nije donio konačno rješenje utrke za naslov prvaka. Neriješenim ishodom zadovoljniji su gosti jer je bodovni razmak ostao isti čime je Dinamo postao za koračić bliži tituli.


Osijek je odigrao hrabru utakmicu, nije se "smrznuo" ni kad je u ranoj fazi primio pogodak. Napadao je, uspio izjednačiti, ali ne i učiniti više od toga. Nedostajala je mrvica sreće koja je u takvim utakmicama uvijek dobro došla. No, bijelo-plavima se ne može ništa zamjeriti. Pružili su maksimum, držali Dinamo, koji se u pojedinim situacija u drugom poluvremenu pomalo panično branio, u šahu, ali nisu uspjeli zabiti taj drugi pogodak. Ova je bitka završila bez pobjednika, ali rat se nastavlja. Za Osijek je još uvijek sve daleko od izgubljenog.

Rano vodstvo Dinama

Čim je sudac Mario Zebec dao znak za početak susreta počelo je sijevati. Odmah u prvom napadu Majer je testirao Ivušićevu budnost udarcem s 20-ak metara koji je vratar Osijeka sigurno uhvatio. Bijelo-plavi su promtno odgovorili s dva udaraca koja su natjerala Livakovića na reakcije. Oba su došla u četvrtoj minuti. Prvo je tukao Mierez, a vratar gostiju bio je siguran, a zahtjeviji je bio pokušaj Bohara s ruba kaznenog prostora samo nekoliko trenutaka kasnije. Lopta se odbila od Theophila, ali se Livaković pružio i uspio je odbiti iz lijevog kuta. U tom početnom vatrometu "poginuo" je Osijek. Dinamo je u petoj minuti došao u vodstvo nakon duge akcije koju je Majer završio pogotkom iz blizine. Opasan je bio Dinamo u tim početnim minutama, pa je Petković u devetoj minuti opasno prijetio udarcem s 11 metara koji je završio pored lijeve vratnice. U 14. minuti činilo se kako su nove nevolje stigle Osječane. Dvoboj Škorića i Majera u kaznenom prostoru Zebec je prvo okarakterizirao kao prekršaj kapetana Osijeka za kazneni udarac i pokazao mu žuti karton. No, aktivirao se VAR, pa je nakon provjere Zebec promijenio odluku jer je uvudio kako je Škorić odnio loptu, a ne Majera, pa nije bilo penala, a ni javne opomene za Škorića. Nakon tih ludih 15 minuta utakmica se ipak malo primirila barem kada su prilike u pitanju. Igralo se vrlo žustro u visokom tempu, a napadi su se redali s obje strane u valovima, no vratari nisu imali ozbiljnijeg posla sve do 34. minute kada je Kleinheisler "ukrao" loptu Lauritsenu što mu je omogućilo da izađe sam pred Livakovića, pokušao je u sredini pronaći Miereza, lopta je zapela za Theophila, odbila se do Bočkaja čiji je udarac s 12-13 metara prohujao pored desne vratnice. Do odmora još jednom zaprijetio agilni Kleinheilser kada je iz prve potegnuo s preko 20 metara, ali je promašio vrata. Bilo je to vrlo dobro poluvrijeme dostojno pravog derbija u kojem nijedna momčad nije kalkulirala. Išlo se od prve minute s punim gasom, a nakon prvih 45 minuta zadovoljniji su bili gosti.

Džoker Erceg


U nastavak susreta Osijek je ušao još ofenzivnije. Trener Nenad Bjelica u igru je poslao Ercega umjesto Vukovića, pa je promijenio i formaciju te zaigrao 3-4-3. Ipak, prvu priliku imao je Dinamo. U 48. minuti Ademi je ubacio slijeva, a Ivanušev na prvoj vratnici pucao glavom iz neposredne blizine, ali je Ivušić to uspio obraniti. Vrlo brzo došla je i prva Osijekova prilika u nastavku susreta. U 54. minuti Igor Silva je ubacio u kazneni prostor Mierez je pucao glavom, ali je Livaković sjajnom intervencijom spriječio izjednačenje. Osijek je pritisnuo, a to mu se isplatilo u 64. minuti kada je Bjeličin džoker s klupe Ante Erceg pogodio glavom za izjednačenje. Poravnanje rezultata još je podiglo tempo utakmice. Obje su momčadi željele pobjedu, a u 68. minuti Osijeku je nedostajalo malo sreće kada je Gvardiol pogodio Miereza u leđa, a lopta se odbila zamalo pored desne vratnice. Minutu kasnije na drugoj strani Škorić je blokirao tijelom opasan udarac Jakića sa 13-14 metara. U 75. minuti Jakić je u posljednji trenutak skinuo loptu s noge Mierezu na dva metra od vrata. U završnici susreta Bjelica je u igru poslao i svog posljednjeg napadačkog aduta Ivana Santinija. No, najveću priliku imao je Dinamo u drugoj minuti sudačke nadoknade kada je lopta u gužvi došla do Franjića na šest metara od vrata, ali je pogodak požrtvovnim padom spriječio Lončar, pa je susret završio bez pobjednika.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme i teren pogodni za igru. Bez gledatelja. Sudac: Mario Zebec (Cestica) - 6. Strijelci: 0:1 Majer (5), 1:1 Erceg (64). Žuti kartoni: Igor Silva, Kleinheisler, Žaper, Čeberko (Osijek), Ristovski, Ademi, Majer, Petković, Lauritsen (Dinamo). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: LASZLO KLEINHESILER (OSIJEK)

OSIJEK

1 (0)

Ivušić 6,5, Lončar 6,5, Škorić 7, Čeberko 6,5, Miloš 6 (od 33. Igor Silva 6,5), Vuković 6 (od 46. Erceg 7), Žaper 6,5, Bočkaj 6,5, Kleinheisler 7,5 (od 80. Pilj -), Bohar 6,5 (od 87. Santini -), Mierez 6,5.

DINAMO

1 (1)

Livaković 6,5, Ristovski 6, Theophile 7, Lauritsen 6,5, Gvardiol 6,5 (od 90. Perić -), Jakić 6,5 (od 87. Mišić), Ademi 7, Ivanušec 6,5 (od 87. Franjić -), Majer 6,5 (od 80. Atienwen), Oršić 7, Petković 6,5.
0:1
Ivanušec je ubacio zdesna, na drugoj vratnici Ademi je vratio loptu u sredinu gdje je bio Majer i iz blizine je ubacio u mrežu
1:1
Na ubačaj Kleinheislera bacio se Erceg i udarcem glavom pogodio sam donji desni kut
Najčitanije iz rubrike