Regija
S DOLASKOM TOPLIJIH DANA STIŽU I PROBLEMI ZA BICIKLISTE

Učestale su krađe bicikala, policija savjetuje građane kako zaštititi svoju imovinu
Objavljeno 22. travnja, 2021.
VINKOVCI, VUKOVAR

Tri su bicikla “nestala” u samo nekoliko dana, u Vukovaru i Vinkovcima, a iz PU vukovarsko-srijemske upozoravaju kako se s dolaskom toplijeg vremena, kada se građani sve više koriste biciklima, daje i više prilika kradljivcima. Spomenuta tri bicikla ukradena su u blizini trgovine u Vukovaru, iz prizemlja stambene zgrade te iz otvorene garaže u dvorištu obiteljske kuće u Vinkovcima. Policija za lopovima još traga. “Nažalost, stvaranju prilika lopovima prečesto pridonose i sami vlasnici koji ne zaključavaju svoje bicikle, ili ih ostavljaju bez nadzora na osamljenim ili mračnim mjestima”, naveli su iz PU u Vinkovcima, i dodali kako se bicikli najčešće kradu na ulici, iz garaža ili spremišta, kao i sa stubišta u stambenim zgradama. Iz policije građanima su uputili i niz savjeta kojih bi se bilo korisno pridržavati kako bi sačuvali svoju imovinu. Pridonosi tome i registriranje bicikla, a što se besplatno provodi od 2011. godine.

Jedan je od savjeta da se novokupljenom biciklu zabilježi tvornički broj i račun čuva, a ako na okviru bicikla nema broja, građani mogu sami napraviti oznaku s kojom će njihov bicikl postati “unikatan”, i moći će ga prepoznati čak i nakon mogućeg ponovnog bojenja. “Zapišite dijelove, komponente i, ako ima, prednji amortizer i njegov serijski broj (jer je i to “na cijeni” kod kradljivaca), fotografirajte svoj bicikl, a kada bicikl negdje ostavljate, zaključajte ga zaštitnim lancem”, savjetuje policija, uz napomenu da se ne koriste jeftini lanci i lokoti s četveroznamenkastim šiframa, jer ih kradljivci mogu lako prepiliti ili razbiti, nego valja koristiti spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom. Preporučuje se zaključavanje i brave na žbicama (ako je vlasnik ima), kao i vezivanje uz čvrst predmet, poput stupa ili ograde, ako je parkiralište za bicikle udaljeno.

“Ne ostavljajte alat u torbicama na biciklu, jer bi mogao dobro poslužiti kradljivcu i ne ostavljajte bicikl bez nadzora na vidljivim i lako dostupnim mjestima, posebno tijekom noći. Zaključavajte ulazna vrata objekta gdje stanujete i gdje ostavljate bicikl, bez obzira na to koliko vas dugo neće biti. Povremeno obilazite to mjesto”, navela je među savjetima policijska službenica za odnose s javnošću u Vinkovcima, Martina Halas.

”Ukradu li vam ipak bicikl, krađu prijavite u policijskoj postaji. Navedite točnu lokaciju krađe, opis bicikla, kao i sve ostale važne pojedinosti, poput serijskih brojeva, naljepnice iz servisa...”, savjet je policije.

Sanja Butigan
Ne kupujte jeftine bicikle od neovlaštenih i nepoznatih osoba. Djecu upućujte na odgovorno ponašanje
Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike