Regija
ANTONIO DOJČMAN, BODIBILDER

Režim prehrane uvjet je uspjeha, no iscrpljuje
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Na državnom prvenstvu u Sisku bio je drugi, a u Salzburgu na ​internacionalnom natjecanju prije dvije godine - najbolji
VINKOVCI

Pet godina Antonio Dojčman (22), ekonomist iz Vinkovaca, ulaže u svoje tijelo treninzima i posebnom prehranom te sudjeluje na domaćim i međunarodnim bodibilding natjecanjima i revijama. Od malih nogu bavi se sportom, prvo nogometom, jer njegov je djed 60-ih godina prošloga stoljeća bio poznati golman vinkovačkog Dinama, a poslije se posvetio bodibildingu. Kako sam kaže, hobi kojim se bavi u slobodno vrijeme sve se više pretvara u posao, pa već radi s drugima kao osobni trener.

- Upravo je moj sasvim slučajni hobi utjecao na moj natjecateljski duh i daljnju karijeru. Kako sam se posvetio izgradnji tijela, to je prelazilo u sve ozbiljniju strast i treninge, shvatio sam kako mi to jako dobro ide te da bih mogao biti kompetitivan. Gledao sam na internetu natjecanja u svijetu i vidio sam da mi to jednostavno leži. Treninzi, osim što su naporni, prisiljavaju me da kompletan način života podređujem treningu, jer drugačije to nije to. Treniram dva puta dnevno svaki dan u tjednu, ali sve ovisi o trenutačnoj formi i dolaze li jača natjecanja. Uz sve uobičajene obveze, plan i režim prehrane jako iscrpljuje, i psihički i tjelesno. Moraju se ispoštovati makronutrijenti iz hrane u gram, što često zna dovesti do lošeg raspoloženja zbog gladi. No svjestan sam da ako želim vrhunske rezultate, moram sve to izdržati. Uz prehranu, tu je sva ostala potrebna suplementacija i dodaci prehrani koji su potrebni za normalnu funkciju ljudskog tijela, uz naglasak na vitamine i minerale - kaže Antonio.

- Prehrana se sastoji od tri osnovna makronutrijenta: proteini, ugljikohidrati i masti. Svaka namirnica ima svoju ulogu, bitno je da je domaće i nije genetski obrađivano, iako, kada sam opušten, uživam u hrani i jedem doslovce sve. Kada je riječ o mesu, jedem pileća i pureća prsa, kao i juneći i teleći but, jedem i mnogo povrća, ali kolače, gazirane sokove i slične izvore šećera, izbacio sam iz jelovnika. U početku to sve nedostaje, ali čovjek se brzo navikne. Više mi te namirnice i ne nedostaju - kaže mladi vinkovački bodibilder, dodajući kako je prvo natjecanje odradio s 20 godina i nastupao za Bodybuilding klub Osijek te Bodybuilding klub Požega. Nastupao je dva puta u Jagodini, u Srbiji, na državnom prvenstvu u Sisku osvojio je drugo mjesto, a na internacionalnom natjecanju u Salzburgu, u Austriji, prije dvije godine bio je najbolji.

U početku je sve sam radio i učio na svojim pogreškama, educirao se korak po korak, ali kada je odlučio ići na natjecanja, morao je pronaći trenera. Posve slučajno, preko društvenih mreža spojio se s jednim bodibilderom iz Zagreba i danas odlično surađuju.

- U budućnosti se vidim u ovome, nastojat ću uvijek biti primjer drugima i pomagati ljudima. Naravno, želim pronaći stalni posao, nakon što sam godinu dana radio kao administrator u vinkovačkoj bolnici, i financijski se osigurati. Uživati svaki dan sa što manje stresa - kaže Antonio Dojčman.

Miroslav Flego
Mišići - ili fascinantno ili nezanimljivo
- Kada je riječ o ocjenjivanju i kriterijima, uvijek postoje detalji koji presude. Ali, zapravo, ocjenjivači najviše gledaju muskulaturu sa što više detalja, sa što manjim postotkom masnog tkiva. Životni vijek za ovaj sport zapravo ne postoji, i česta je pojava da si što si stariji, to bolji. Mišići su zreliji i veći, a k tome i znanje i iskustvo. Kako cure reagiraju na naše mišiće? Najiskrenije, različito - nekom zanimljivo ili fascinantno, nekoga privlači, a netko jednostavno to ne voli i ne zanima ga. Kao i sve u životu - kaže Antonio Dojčman.
Natjecao se u kategoriji junior u Classic Bodybuildingu. U Zagrebu ga uvijek čeka ekipa spremna za trening
Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike