Kultura
TREĆA ONLINE TRIBINA ODRŽAVA SE 22. TRAVNJA

"Godina opasnog ljubljenja - Filmski ljubavni naputak"
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Program "Snaga ljubavi“, posvećen ljubavi na filmu i suodnosu jedne sasvim osobne emocije kao što je ljubav i društvene, kulturološke kao što je film, svoju treću online tribinu održava 22. travnja na temu "Godina opasnog ljubljenja - Filmski ljubavni naputak". "Tema o ljubavi na filmu oduvijek je bila inspirativna koliko i romantična, baš kao što su najgledaniji filmovi uvijek prožeti ljubavi, pa makar ona imala i tragičan ishod. Stoga postoji puno razloga da zajedno pogledamo što će nam u ovoj godini specifičnog življenja uz društvena ograničenja, o tome reći naši sugovornici, poznati hrvatski glumci, redatelji, scenaristi, producenti, povjesničari filma i filmski kritičari", poručuju organizatori


Tribina se može pratiti 22. travnja, u 18.30, na zoom.us platformi i preko facebook-stranice Centra za toleranciju https://www.facebook.com/events/298330735004441.


Govorit će se, među ostalim, o tome zašto je ljubav na filmu tako utjecajna i posebna, zašto nas nikada ne ostavlja ravnodušnima, zašto filmske ljubavi imaju neku nadrealnu, specifičnu težinu i zašto upravo film ljubav i ljubavnu emociju čini posebnom. "Film je masovni medij, film je masovna emocija, a ljubav tako osobna i potpuno personalizirana. No, već desetljećima idu zajedno i ispisuju značajne stranice uspomena i uzora u našim životima", ističe se u najavi.


Kako se dodaje, činjenica je da je upravo ljubav žanrovski odredila film, radilo se o gledanim ljubavnim komedijama ili upečatljivim ljubavnim dramama ili tragedijama.


Na tribini sudjeluju redatelji Rajko Grlić, Dana Budisavljević, glumci Živko Anočić, Goran Bogdan, Judita Franković Brdar, povjesničar filma Daniel Rafaelić, filmski kritičar Boško Picula. Razgovor će ilustrirati ulomci iz nekoliko nagrađivanih hrvatskih filmova, "Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević, "Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića, "Tereza37” Danila Šerbedžije i "Sonja i bik“ Vlatke Vorkapić. H
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike