Kultura
ZBIRKA PRIČA "TRUPLO PUNO MEDA"

Američki kritičari hvale novu knjigu Josipa Novakovića
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Malo je hrvatskih emigrantskih pisaca koji su ostvarili uspješnu književnu karijeru i u zemlji emigracije i u Hrvatskoj. Jedan od njih zasigurno je nagrađivani Josip Novaković, prenosi HTV. Nakon uspjeha u Americi njegova nova zbirka priča "Truplo puno meda" objavljena je i u Hrvatskoj, u izdanju Matice hrvatske, spremna da ju secira i domaća publika. Američka kritika ovu je zbirku priča opisala kao skladnu, inteligentnu, bez ijedne suvišne rečenice, znalački domišljatu, nezaboravnu. Na golemoj američkoj književnoj sceni etablirao se kao jedan od najvažnijih autora kratke priče. Tomu u prilog ide i činjenica da se, uz brojne osvojene književne nagrade, prije nekoliko godina našao u finalu ugledne nagrade Man Booker International.


Vješto izbjegavajući patetiku kada se bavi potragom za ljubavlju, vlastitim djetinjstvom, ali i kada zadire u potresne ratne sudbine, Josip Novaković ispisuje dojmljive, majstorski ispričane životne priče.


- To je priča o boemima, putovanjima, pustolovinama, sudbinama životinja, i tako dalje. Dosta je raznovrsna zbirka, nadam se da je zabavna. Teško ju je opisati, jer živi u detaljima više nego u globalnom sižeu - rekao je Novaković za HTV.


Naizgled tematski potpuno različite, ovo su priče koje povezuje pero iznimnog, ali nepretencioznog pisca bogate biografije čija prepoznatljiva poetika jednako oduševljava čitatelje diljem svijeta. T.K.
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike