Crna kronika
UNATOČ VISOKIM NOVČANIM KAZNAMA

Švercanje cigareta i duhana nastavlja se punom parom
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Duhan i cigarete zaplijenjeni su u Vukovaru, Šagu i na graničnom prijelazu Bajakovo

Poprilična količina cigareta i sitno rezanog duhana zaplijenjena je proteklih dana na samoj granici sa Srbijom, ali i unutar hrvatskog teritorija. Prijavljeno je više osoba, a izdani su im zahtjevi za naplatu trošarine, ukupno nekoliko stotina tisuća kuna. Privremeno je zaplijenjena, zbog osiguravanja plaćanja trošarine, i većina vozila u kojima su šverceri zatečeni.


Većina zapljena zbila se u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Kako stoji u priopćenju Carine, njihovi su djelatnici, carinici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Osijek, u petak u Šagu kod Valpova zaustavili i pregledali automobil. U njemu je pronađen sakriveni sitno rezani duhan koji nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija RH. Zaplijenjeno je 100 kg duhana, četiri vreće od po 10 kilograma i tri vreće od po 20 kilograma duhana


Priopćeno je i kako su carinici iz Varaždina 14. travnja na odmorištu autoceste A4 pregledali automobil kod odmorišta Varaždin, pri čemu je pronađen sakriveni sitno rezani duhan, ukupno 30 kg. Protiv oba prekršitelja, i u Šagu i kod Varaždina, podnesene su kaznene prijave te zahtjevi za naplatu trošarine u iznosu od 111.800 kuna. Duhan i vozila su oduzeti.


Provodeći pojačane mjere nadzora, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb su 17. i 18. travnja 2021. izvršili pregled vozila na području grada Zagreba, prilikom čega je pronađena veća količina sitno rezanog duhana i cigareta koji nisu bili obilježeni duhanskim markicama Ministarstva financija RH.


Carinici su bili aktivni i u subotu. U Zagrebu su carinici u automobilu pronašli 78 šteka cigareta i 83 kilograma sitno rezanog duhana. Gotovo u isto vrijeme na području Vukovara je zaustavljen kombi, koji je naknadno detaljno pregledan. Carinici su u unutrašnjosti kombija pronašli 29,5 kilograma sitno rezanog duhana. I u ova dva slučajeva carinici su protiv oba vozača podnijeli zahtjev za naplatu trošarine u iznosu od 114.658,80 kuna. To nije sve, u carinskom postupku im je zbog šverca izrečena novčana kazna u iznosu od 21.000 kuna. Sva pronađena roba i vozila su oduzeti. Nakon carinskog dijela postupka, kao i u slučaju Šaga i Varaždina, švercere čeka i kaznena prijava policije.

Najveća količina cigareta zaplijenjena je na graničnom prijelazu Bajakovo, kada su carinici u subotu odlučili detaljnije pregledati autobus kosovskih nacionalnih oznaka, koji se dovezao iz smjera Srbije. U pretragu autobusa krenulo se nakon što je pristigao nalog za pretragu, izdan od nadležnog Županijskog suda Vukovar. Sumnja carinika pokazala se opravdanom jer je veća količina cigareta pronađena sakrivena u pretincu za alat iznad ispušnog lonca autobusa. Pedantni su carinici izbrojili 241 šteku cigareta. Protiv prekršitelja podneseni su prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u iznosu od 300.000 kuna, a zahtjevom za naplatu trošarine obračunana je trošarina od 43.970,80 kuna. Pronađena roba je oduzeta.


Milan Bugarić
DUHAN S TRŽNICE
Na osječkom području samo ovog mjeseca bilo je nekoliko manjih zapljena duhana. Većinom je riječ o duhanu koji je završavao na osječkoj tržnici, gdje se nudio "ispod pulta" i šapćućim glasom. Riječ je o osobama koje nude duhan osobama koje se zateknu na tržnici, a ako pristanu, dođu po njega u jednu od ulica u blizini tržnice. Policija svako malo prijavljuje švercere duhana s tržnice, te se u pravilu odmah poslije toga pretražuju njihovi domovi u potrazi za većom količinom duhana. Jedna takva zapljena zbila se početkom travnja u Dardi, kada je u kući i automobilu 63-godišnjaka, odnosno 64-godišnjaka pronađeno i oduzeto 39 PVC vrećica sitno rezanog duhana težine oko 12 kilograma, naravno, bez potrebnih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.
241

šteka cigareta krila se u autobusu kosovskih registracija
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

NA PRIJELAZU STARA GRADIŠKA

Pijan pokušao autom u BiH

Najčitanije iz rubrike