Ekonomija
OBILJEŽAVANJE 51. DANA PLANETA ZEMLJE

Promijenimo način života kako bismo obnovili prirodu
Objavljeno 22. travnja, 2021.
Ne čekajmo druge, u ovome važnome zadatku moramo poći sami od sebe

Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se danas, 22. travnja, a ova se godine obilježava i njegova 51. obljetnica.


Ujedinjeni narodi prije 11 godina ovaj su dan proglasili međunarodnim, a obilježava se u 190 zemalja diljem svijeta, svake godine s posebnim fokusom na određeni problem, ali uvijek s jednakim ciljem – razmišljanjem o čovjekovu štetnom učinku na okoliš i smanjivanjem onečišćenja.


Nakon prošlogodišnje teme s fokusom na klimatskim promjenama i akcijama koje bi se trebale provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo, ove je godine tema "Restore Our Earth" (Obnovimo našu Zemlju), a namjera je prikazati realnost i postojanje klimatskih promjena te motivirati na veći trud i promjene koje će pridonijeti boljitku svih nas.


Jer do sada je i najvećim skepticima i ignorantima trebalo postati posve jasno kako se posljedice klimatskih promjena sve jače osjećaju u svim dijelovima svijeta.


Polarne ledene ploče tope se, a razina mora raste. U nekim regijama sve češće dolazi do ekstremnih vremenskih uvjeta i kiša, a u nekima se javljaju sve intenzivniji toplinski valovi i suše. Vjetrovi su sve jači...


Promjene se događaju vrlo brzo te se brojne biljke i životinje teško prilagođavaju. Mnoge kopnene, slatkovodne i morske vrste već su se preselile na nova staništa. Ako prosječne temperature na svjetskoj razini budu i dalje nekontrolirano rasle, neke biljne i životinjske vrste bit će izložene povećanom riziku od izumiranja.
Earth Day

Mreža Earth Day najavila je da će obilježavanje Dana planete Zemlje ovaj put biti duže i početi već dva dana prije 22. travnja, ali i da svaki dan u godini moramo biti svjesni što je potrebno da spasimo Zemlju te da mijenjamo navike.


"Klimatske promjene i druga šteta nanesena životnoj sredini slomile su naše prirodne sustave, dovele do novih i smrtonosnih bolesti, kao i do sloma globalnog gospodarstva… Moramo oporaviti našu Zemlju, ne samo zato što se brinemo o svijetu prirode nego i zato što na njoj živimo", poručili su organizatori.


Kao i u ostatku svijeta, u Hrvatskoj su sveučilišta i škole te organizacije za zaštitu životne sredine priredili prezentacije i radionice o temama kao što su recikliranje i bioplastika. Ipak, većinu događaja čine akcije čišćenja okoliša. Mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije u centru su zbivanja u povodu ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje. Više od dvije stotine tehnoloških kompanija priključilo se klimatskoj akciji.
Što učiniti?

A što mi možemo napraviti da pomognemo Zemlji? Za početak, ako već nismo, trebali bismo biti ekološki osviješteni. To i nije tako teško. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno možemo činiti a pomažu očuvanju našeg planeta. Pojmovi kao što su ekologija, zaštita prirode, održivo gospodarenje sve su češći u svakodnevnom govoru na svim razinama djelovanja, od poljoprivrednika do trgovaca, preko velikih korporacija, do političara, koji te pojmove stavljaju i u nazive svojih političkih stranaka. Danas o ekologiji i održivom načinu života mnogi znaju sve, pa i oni koji zaista znaju, a i oni koji ne znaju slažu se u jednome - ako nastavimo živjeti prema današnjim normama pred nama je crni scenarij.


Ne čekajmo druge, u ovome zadatku moramo poći sami od sebe. U dvadeset i četiri sata djelovanja Dan planeta Zemlje 2021. pokrenut će akcije velike i male, dati raznovrsne glasove platformi i tražiti hrabre akcije. U korist našeg planeta. Jedinog.
S obzirom na to da su mnoge zemlje i ove godine zbog pandemije koronavirusa zabranile masovna okupljanja, ekoaktivisti obilježavaju 51. godišnjicu Dana planeta Zemlje na tzv. novonormalan način, odnosno na internetu, pozivajući na akcije za zaštitu okoliša preko aplikacija, webinara i digitalnih kampanja.


Ivan Alilović
NACIONALNI DAN
Dan planeta Zemlje prvi je put obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaju ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije te je, vrativši se u američki parlament, izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. Naziv Earth Day prvi je put upotrijebio gradonačelnik San Francisca u proglasu 1969. kojim je odlučeno da se na području San Francisca taj dan slavi kao Dan planeta Zemlje.
Zbog pandemije obilježavanje Dana planeta Zemlje na internetu
Možda ste propustili...

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike