Sport
AUREL BENOVIĆ UOČI NASTUPA NA EP-U

Sam u sobi zamišljam vježbu i kako je odraditi
Objavljeno 21. travnja, 2021.
- Ma neka su došli najbolji natjecatelji jer tako mogu najbolje pokazati koliko vrijedim - poručio je osječki parteraš

Od posljednjeg Europskog prvenstva u Mersinu prošla su "samo" četiri mjeseca, a danas (srijeda) u Baselu započinje novo Europsko prvenstvo, prvo od tri velika natjecanja koja će se održati ove sezone. Turski Mersin bio je grad u kojemu je pozornost na sebe privukao Aurel Benović. Mladi Osječanin oduševio je i osvojio titulu europskog viceprvaka na parteru.

U pohod na obranu srebra iz Mersina član GD-a Osijek Žito krenut će u četvrtak u kvalifikacijama. Već je nekoliko dana u Švicarskoj kao i ostali članovi ženske i muške reprezentacije Hrvatske. Vrijeme uglavnom provodi na relaciji dvorana - hotelska soba.

- Takve su upute da se baš ne krećemo previše i miješamo s drugima. I inače slobodno vrijeme na natjecanjima volim provoditi sam. Sam sam uostalom i kada nastupam. Nitko mi ne može pomoći osim samog sebe. Zatvorim se zato u sobu, pomalo meditiram, zamišljam vježbu i kako je najbolje odraditi. Ispravljam u glavi sve što može poći krivo - pričao je Aurel koji se najmanje dva puta tjedno čuje i sa psihologom.

Psihološki kaže da je dobro što će u kvalifikacijama nastupiti u četvrtak oko 14 sati.

- To su termini kada uglavnom i treniram u dvorani. Tako da mogu reći kako sam se već naviknuo i to bi mi trebalo odgovarati.

U Mersinu je osvojio srebro, a premda je vježba i tada bila vrlo konkurentna i vrhunski odrađena, ipak ostaje mala doza sumnje s obzirom na to da se u Turskoj nisu pojavili svi najbolji gimnastičari.

- Drago mi je da su sada svi došli da pokažem koliko vrijedim. Srebro iz Mersina me samo motiviralo, pa tako me motivira i još veća konkurencija. Žao mi je samo što poslije Mersina nisam imao bar jedan Svjetski kup kako bih se još bolje prilagodio na natjecanje. Teško je kada četiri mjeseca samo naporno radiš gotovo unutar svoja četiri zida.

Od tog Mersina vuče i prilično kompliciranu ozljedu.

- Zaboli i kod odskoka i doskoka. Bio sam na magnetu, kažu, odlomio se komadić hrskavice, koji, kako su mi rekli, sada negdje pliva ispred zgloba. Može se još ovako. Kaže doktor, nije to tako da se mora operirati.

Plan je bio i povećavati vježbu na parteru, ali i nastupiti na preskoku.

- Preskok i parter su srodne discipline i ja već sada imam vježbe kojima bih na preskoku sa startom 5.2 mogao ulaziti u finala svjetskih kupova, čak i osvajati medalje. Za finala i napad na medalje na europskim i svjetskim prvenstvima trebat će mi 5.6-5.7. Kako vučem ovu ozljedu, s trenerom Mađarevićem zaključio sam - idemo na onu sigurnu vježbu na parteru sa startom 6.3, a preskok ostaviti eventualno za Svjetsko prvenstvo u drugoj polovini godine.

Vježba sa startom 6.3 već sada je jedna od najvećih u Europi i svijetu.

- Koliko znam, veću ima jedino dečko iz Filipina. Imam ja elemente i za 6.5, ali i zbog ozljede i zbog mojih godina ne treba nikamo žuriti. Sve se još stigne.

Vježbu od 6.3 zato će prikazati već u kvalifikacijama.

- Naravno. Nema kalkulacija. Odmah idem s najjačom vježbom u kvalifikacijama. I nadam se kako ću istu vježbu odraditi u subotu u finalu - optimistično je zaključio Aurel Benović.

Krešimir Lacković
EURO OTVARAJU GIMNASTIČARKE
Europsko prvenstvo službeno se otvara današnjim kvalifikacijama za gimnastičarke. Hrvatska će imati četiri svoje predstavnice: Anu Đerek, Tijanu Korent, Christinu Zwicker i Saru Šulekić. I hrvatska ženska gimnastika napreduje i sve je bliže do sada uspješnijim muškim kolegama. Pokazalo je to i Europsko prvenstvo u Mersinu gdje je naša ženska gimnastika ostvarila čak četiri finala, a mlada Sara Šulekić, koja se ima prigodu pokazati među seniorkama, tada je u juniorskoj konkurenciji donijela Hrvatskoj prvu žensku medalju s velikih natjecanja.
Aurel Benović

osječki gimnastičar

Odmah idem s najjačom vježbom u kvalifikacijama. I nadam se da ću istu vježbu odraditi u subotu u finalu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike