Novosti
NA TEMELJU NAVODA O PLATFORMI CIJEPISE I IZRADI STRANICE

Povjerenstvo za sukob interesa otvorilo predmet protiv ministra Vilija Beroša
Objavljeno 20. travnja, 2021.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je otvorilo predmet protiv ministra zdravstva Vilija Beroša na temelju medijskih napisa o platformi CijepiSe i povezanosti s tvrtkom koja je radila tu stranicu.

"Tek je otvoren predmet, još nikakve radnje nisu poduzimane", rekla je glasnogovornica povjerenstva Martina Jurišić. Predmet tek treba biti dodijeljen nekome, a sada, kao i u svakom drugom predmetu, slijedi faza prikupljanje relevantne dokumentacije. Nakon što se ona prikupi, predmet će se staviti na dnevni rad, ali u ovom trenutku još je nemoguće reći kada će to biti, pojasnila je.

Priču o internetskoj platformi CijepiSe, preko koje se zainteresirani građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv COVID-19, pokrenuo je portal Telegram. Taj je portal objavio kako od Ministarstva zdravstva nije uspio dobiti odgovore na pitanja tko je izradio spornu stranicu CijepiSe i koliko je to koštalo, međutim, do odgovora su došli sami jer su otkrili da je u kodu stranice ostao potpis autora, odnosno tvrtke Cuspis. Tvrtka Cuspis je, kako navode, tvrtka ministrova znanca Vinka Kojundžića i prihodi su joj "eksplodirali" nakon 2018. godine. "Podatci državne riznice, dostupni od 2013., pokazuju da do 2018. tvrtki Cuspis ministarstvo nije isplatilo ni kunu. Otkako je Vili Beroš došao, prvo na poziciju pomoćnika ministra, Cuspis je primio oko 14 milijuna kuna", piše Telegram.

Ministarstvo je pak priopćilo kako je sve transparentno i da su na platformi radile tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis, ali Ericsson i In2 su demantirali svoj angažman. Između ostalog, Telegram je u ponedjeljak pisao i kako je Ministarstvo zdravstva dalo IT posao od 1,6 milijuna kuna u projektu eBolnice nepoznatoj tvrtki Navada koja je dosad radila cvjetne aranžmane, a potom je objavio i kako će stručnjake za milijunski iznos nadzirati tvrtka Aenona consulting d.o.o." u vlasništvu bivšeg Sanaderova ministra zdravstva Nevena Ljubičića, koji je tvrtku osnovao 20-ak dana prije isteka roka za dostavu ponuda".

I premijer Andrej Plenković osvrnuo se na navode koji se odnose na ministra zdravstva Vilija Beroša. "Ne znam za cvjetne aranžmane, pričat ćemo o tome u srijedu", rekao je. Na tvrdnju novinara kako je župan Radimir Čačić izjavio da pet ministara više nema njegovu podršku, Plenković kaže da tema rekonstrukcije Vlade ne postoji. "Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao. Nikada o takvoj temi nismo razgovarali niti ćemo razgovarati, niti je on premijer, niti on o tome odlučuje", poručio je.

Inače, saborska opozicija okupit će se već u srijedu i pokrenuti razgovore o mogućem postupku opoziva ministra Vilija Beroša zbog, kako navode, brojnih problema i propusta u njegovu resoru. Inicijativa dolazi iz SDP-a, koji i sam može prikupiti potreban broj potpisa za zahtjev za opoziv, najmanje 31, ali su najavili da će se prethodno konzultirati s ostatkom opozicije.

Ministar Beroš na to je odgovorio da se radi o predizbornoj kampanji, a da je pravo pitanje koliko je oporba spremna podržati promjene u zdravstvu. Kazao je i kako ima podršku premijera te vjeruje da će utemeljiti i provesti najveći dio reformi u sustavu, dok je oporbi odgovorio da traženje njegove smjene na osnovi fabriciranih afera nije put rješavanja problema. I.Bošnjak/H
PLENKOVIĆ: VEĆINA ĆE TO ODBITI
Novinare je zanimalo kako predsjednik Vlade komentira upit predsjednika SDP-a Peđe Grbina hoće li Plenković najprije gorljivo braniti Beroša u Saboru, a potom ga smijeniti. “Tko to pita? Vodonosac i kurir? Ima li još nešto?” kazao je Andrej Plenković i ponovno se osvrnuo na ministra Beroša: “Što se tiče Beroša, ako bude kakva inicijativa, Vlada i parlamentarna većina će je odbiti, kao i do sada. Što se tiče ostalih tema, on ima sa svojim suradnicima zadaću raditi na uređenju zdravstvenog sustava”, zaključio je tu temu premijer Andrej Plenković.
NATJEČAJ PONIŠTEN
U srijedu navečer pojavila se i informacija kako je Ministarstvo zdravstva u natječajnu dokumentaciju uvrstilo dokument kojim je poništilo natječaj, na koji se s ponudom javila samo tvrtka Aenona Consulting, a čiji je osnivač i direktor bivši ministar zdravstva iz redova HDZ-a Neven Ljubičić. “Na prijedlog članova Stručnog povjerenstva za javnu nabavu u predmetnom postupku usluge stručnog koordinatora (Key Expert) u projektu e-Bolnice, nakon izvršenog pregleda i ocjene ponude, a sukladno saznanjima o radu Nevena Ljubičića u Povjerenstvu eZdravstva koji je ujedno i vlasnik tvrtke Aeonona Consulting, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o poništenju postupka predmetne nabave još 13. travnja 2021.” ističu, dodavši kako je iz privitaka javno objavljenog zapisnika u pregledu i ocjeni ponude vidljivo da je osnovana sumnja na potencijalni sukob interesa postajala puno prije objavljenih medijskih napisa. Kako je taj postupak dio EU projekta koji se financira iz fondova EU-a, samim time podliježe izuzetno strogim pravilima i kontrolama, ističu.
Možda ste propustili...