Novosti
NAPADI NA ODVJETNIKE

Napadačicu policija brzo uhitila, tekućina poslana na analizu
Objavljeno 21. travnja, 2021.
Vinkovačka odvjetnica prijavila i materijalnu štetu * Podsjećamo na ranije napade na odvjetnike i ubojstva

Vinkovačku je odvjetnicu Nadu Gagro u njezinu uredu u Glagoljaškoj ulici u središtu Vinkovaca, nedaleko od Policijske uprave vukovarsko-srijemske, za sada još uvijek nepoznatom tekućinom, napala klijentica, ali je sve, srećom, prošlo bez ozlijeđenih. Počiniteljica napada je uhićena, a s najnovijim detaljima upoznao nas je glasnogovornik Policijske uprave Dragoslav Živković.

"U ponedjeljak u 8.20 sati u Vinkovcima, Glagoljaška ulica, 57-godišnja hrvatska državljanka iz Vinkovaca je nepozvana ušla u prostorije u kojoj 62-godišnja hrvatska državljanka pruža pravnu pomoć, pri čemu je 57-godišnjakinja prolila tekuće sredstvo po dijelu površine poda i drugih predmeta te namještaja tog prostora. Počiniteljica je odmah pobjegla s mjesta događaja, no, kako je 62-godišnjakinja, koja inače prebiva u Vinkovcima, brzo prijavila policiji, što je rezultiralo brzim pronalaženjem pobjegle 57-godišnjakinje. Policija je na mjestu događaja provela očevid kada je utvrđena materijalna šteta u odvjetničkom uredu, zbog čega je 62-godišnjakinja stavila imovinsko pravni zahtjev zbog počinjene štete od nekoliko tisuća kuna te je podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo oštećenja tuđe stvari", navodi Živković. Dodaje kako je kriminalističkim istraživanjem policija 57-godišnjakinji dokazala osnovanu sumnju da je počinila kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, "jer je svojom radnjom na tom mjestu događaja počinila materijalnu štetu te će policija nadležnom državnom odvjetništvu redovitim putem dostaviti kaznenu prijavu". Dragoslav Živković dodaje kako još nije sa sigurnošću utvrđeno je li tekućina kojom je 57-godišnjakinja zalijevala ured odvjetnice solna kiselina, kako su objavili neki mediji, ali će se, prema nalogu suda ili za potrebe istrage policije, obaviti analiza tekućine.

Dragoslav Živković kaže kako se ne sjeća da je do sada u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo sličnih napada na odvjetnike, bar ne ozbiljnih kao ovaj koji se zbio u ponedjeljak. No podsjećamo kako ih je diljem Hrvatske posljednjih nekoliko desetljeća bilo više, pa čak i s tragičnim posljedicama. Najtragičniji se dogodio na šibenskom području krajem siječnja ove godine kada je, uz još tri osobe, ubijena i Radojka Danek, stečajna upraviteljica, između ostalog i u postupku u slučaju stečaja tvrtke četverostrukog ubojice Branka Kalopera, koji je, na kraju krvavog pira, počinio samoubojstvo.

U Osijeku je u siječnju 2013. godine u svom uredu u središtu grada ubijen odvjetnik Lujo Medvidović. Odvjetnika je njegov klijent, Robert Rubić iz Vinkovaca ubio, utvrđeno je na sudskoj raspravi, sa 105 uboda nožem, i za to osuđen na 40 godina zatvora. Krajem ožujka 2015., također u Osijeku, u pucnjavi je ubijen odvjetnik Vlatko Vidaković. Ubio ga je rastrojeni klijent Vito Tolj, kojega je Vidaković nekoliko godina prije tog tragičnog događaja zastupao u slučaju otmice sina osječkog odvjetnika Radoslava Arambašića. I Tolj je potom počinio samoubojstvo.

Hrvatska odvjetnička komora tada je upozorila kako bi zbog kvalitetnije zaštite odvjetnika napadi na njih trebali biti kvalificirani kao posebno kazneno djelo.

Miroslav Flego
NIZ BRUTALNIH ZLOČINA I ŽRTAVA
Odvjetnica Marija Brnić-Bljakaj ubijena je 2002. u svom uredu u Slatini također kao žrtva supruga svoje klijentice kojoj je vodila brakorazvodnu parnicu. Lošinjski odvjetnik Hrvoje Lešić ubijen je 2006. zajedno sa svojim sinom Domagojem, a dvije godine poslije, u listopadu 2008. u Zagrebu je ubijena odvjetnička vježbenica Ivana Hodak. Do sada najbrutalniji zločin u kojem je stradala odvjetnica Hajra Prohić dogodio se 22. rujna 1999. u zagrebačkoj Palači pravde, kad je Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a u pucnjavi je teže ranjena i zapisničarka Stanka Cvetković.