Novosti
“SAD JE BITNO”: IZBORNI PROGRAM HDZ-A

Ravnomjeran razvoj svih regija ključan za oporavak
Objavljeno 21. travnja, 2021.
“Ovu krizu nužno je iskoristiti za razvojni iskorak Hrvatske”, stoji u programu

Pod sloganom "Sad je bitno" HDZ je objavio svoj izborni program, a predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković uputio je otvoreno pismo građanima uoči lokalnih izbora u kojem ističe kako je ovaj program usmjeren na ulaganje u ljude, ruralni i urbani razvoj.

Kako stoji u programu, HDZ se zauzima za snažnu i ravnomjerno razvijenu Hrvatsku, oporavak i obnovu, demografsku revitalizaciju, snažan i održiv razvoj općina, gradova i županija te uključivo, djelotvorno i transparentno upravljanje. U HDZ-u ističu da će partnerstvo s općinama, gradovima i županijama nastaviti graditi na načelima stalnog i sustavnog dijaloga, daljnje fiskalne decentralizacije te projektnoj suradnji za razvoj tih sredina.

Otklanjanje ranjivosti
"Ravnomjeran regionalni razvoj ključan je za ostvarenje naše vizije, ali i za gospodarski oporavak i otpornost Hrvatske na nove krize. Fiskalno, razvojno i demografsko jačanje općina, gradova i županija važno je za budućnost Hrvatske", navode u izbornom programu. Najavljuju i da će otvorenost, dvosmjerna komunikacija i projektna suradnja biti osnova njihova djelovanja prema općinama, gradovima i županijama radi ostvarenja ciljeva ravnomjernog regionalnog razvoja zemlje.

U HDZ-u smatraju kako je ovu krizu nužno iskoristiti za razvojni iskorak Hrvatske, zbog čega će u sljedećem razdoblju biti usmjereni na otklanjanje svih ranjivosti koje su posljedice COVID krize i koje će pretvoriti u nove prilike. U tome će im, poručuju, pomoći više od 24 milijarde eura osiguranih iz europskih izvora. "Tim ćemo sredstvima pokrenuti ubrzan gospodarski oporavak i razvoj. Transformirat ćemo gospodarstvo te nastaviti poboljšavati društvenu, investicijsku i poduzetničku klimu", najavljuju. Dodaju kako okvir za to čine program Vlade do 2024. godine, a osobito Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine.

Ističući kako je demografska obnova pitanje broj jedan za dugoročni opstanak hrvatskoga naroda, u HDZ-u navode da će Vlada poreznim rasterećenjima, gospodarskom i socijalnom politikom nastaviti stvarati poticajan okvir za otvaranje radnih mjesta. Uz to, ističu, povećanje plaća i poboljšanje životnih uvjeta ključ su za ostanak i povratak hrvatskih državljana u domovini.

Vezano uz osnaživanje i održiv razvoj općina, gradova i županija u HDZ-u navode kako u razdoblju gospodarskog oporavka presudnu ulogu ima razvoj privatnog sektora i proizvodnje.

Znanje i zajedništvo
Stoga će pružati podršku brojnim poduzetnicima, obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su, smatraju, kralježnica lokalnog gospodarstva, ali i nacionalne ekonomije za veću proizvodnju i konkurentnost. Također, nastavit će ulagati u što kvalitetnije obrazovanje za naraštaje mladih koji će Hrvatsku učiniti konkurentnom u europskom i globalnom okruženju.

U programu HDZ podsjeća kako stranka ima pet razvojnih stupova koje je predstavila prošle godine i koji su temelj stranačke politike na svim razinama u narednom razdoblju. Prvi stup socijalna je sigurnost svih građana kako bi se svima osigurala društvena solidarnost, ravnopravnost i jednake prilike, pogotovo u uvjetima borbe protiv pandemije i ublažavanja posljedica potresa. Drugi stup aktivan je rad na perspektivnoj budućnosti Hrvatske koja ovisi o konkurentnosti gospodarstva, demografskoj vitalnosti zemlje te znanju i vještinama naših građana, osobito mladih. Treći stup razvoj je ekonomske suverenosti kroz samodostatnost Hrvatske u proizvodnji kvalitetne hrane i čišće energije, pretvaranjem otpada u vrijedan resurs te boljim gospodarenjem našim prirodnim potencijalima uz očuvanje našeg okoliša. Četvrti stup razvoj je učinkovite, otporne i digitalne Hrvatske, peti stup izgradnja je globalno prepoznatljive Hrvatske, koja njeguje kulturne posebnosti i nacionalni identitet te štiti dostojanstvo Domovinskog rata.

“Sad je bitno pokazati odgovornost i znanje te ostvariti zajedništvo koje će nam omogućiti nastavak izgradnje uspješne i razvijene Hrvatske. S dokazanim i kvalitetnim kandidatima i programima odlučni smo predano raditi za razvoj svakog dijela Lijepe Naše”, stoji, među ostalim, u pismu predsjednika HDZ-a.

Dijana Pavlović
VODIT ĆEMO AFIRMATIVNU KAMPANJU
“Uz predstavljanje programa naših kandidata na lokalnim razinama, Hrvatska demokratska zajednica vodit će afirmativnu kampanju usmjerenu na nastavak rada za boljitak svakog kraja Hrvatske”, navodi u pismu građanima Andrej Plenković te dodaje: “Spremni smo još jednom preuzeti odgovornost na temelju razvojne vizije Hrvatske za desetljeće pred nama. Vodeći se konceptom novog modernog suverenizma, radit ćemo na gospodarskom razvoju i socijalnoj uključenosti, a istodobno ćemo, koristeći svoj utjecaj u Europskoj uniji i na međunarodnom planu promicati nacionalne interese”. Dodaje kako HDZ i danas čvrsto stoji “na braniku nacionalnih interesa kao jamci sigurnosti hrvatskih građana suočenih s novim ugrozama”. “Njegujemo našu tradiciju, nacionalni identitet, povijest i kulturu, trajno smo posvećeni očuvanju digniteta Domovinskog rata te smo zahvalni hrvatskim braniteljima bez čije hrabrosti i žrtve ne bi bilo slobodne ni samostalne Hrvatske”, stoji u pismu. Plenković dodaje i kako HDZ svoj program temelji na kvalitetnom funkcioniranju općina, gradova i županija te na većoj funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji Hrvatske. “Stalnim dijalogom i suradnjom sa svim županijama, kao i većim ovlastima te većim dodijeljenim sredstvima, omogućili smo ravnomjerniji regionalan razvoj, što je bitno kako bi cijela Hrvatska mogla ići naprijed. Vaše nas povjerenje obvezuje nastavku izgradnje bolje i sigurne Hrvatske. S dokazanim i kvalitetnim kandidatima i programima, odlučni smo predano raditi za razvoj svakog dijela Hrvatske”, zaključuje Plenković.
OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA ČELNIKA TVRTKI
Napominjući kako se zauzimaju za uključivo djelotvorno i transparentno upravljanje, u HDZ-u najavljuju kako će uvesti obvezu objave imovinskih kartica za čelnike tvrtki u vlasništvu županija, gradova i općina te načelo transparentnosti u postupke javne nabave i u javne natječaje.”Objavljivat će se podaci i informacije o izvršenju proračuna, postupcima javne nabave, tijeku pregovora, predmetnim izmjenama te potpisanim ugovorima. Svrha je toga veća učinkovitost i transparentnost u trošenju javnog novca”, stoji u HDZ-ovu programu za lokalne izbore.
“Povećanje plaća i poboljšanje životnih uvjeta ključ su za ostanak i povratak hrvatskih državljana”
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj