Novosti
PLENKOVIĆ PORUČIO KAKO NEMA PROSTORA ZA GLUMU

Bez zajedničke počasti u Jasenovcu
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća Eugen Jakovčić objavio je da će četvero predstavnika nacionalnih manjina u zasebnom protokolu 22. travnja odati počast žrtvama Jasenovca. “To znači da ove godine manjine neće sudjelovati u komemoraciji s državnim vrhom”, rekao je Jakovčić. U Jasenovac će u četvrtak ići predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma “Kali Sara” Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin. To će izaslanstvo podno Kamenog cvijeta vijenac položiti u 12 sati. Kraus je za Hinu potvrdio kako je takva odluka donesena nakon što se doznalo da neće biti zajedničkog izaslanstva državnog vrha. “Ako su komemoracije predviđene za politička prepucavanja, onda mi to ne možemo podržati ni u kom slučaju”, rekao je Kraus.

Predsjednik RH Zoran Milanović predsjednicima Vlade i Sabora predložio je zajedničko odavanje počasti, no premijer je na upit novinara u utorak rekao da će postojati tri komemorativne kolone u Jasenovcu. Rekao je da je organizator protokola Spomen područje Jasenovac, a ne Vlada, te da su organizirali ovogodišnju komemoraciju sukladno epidemiološkom okviru. "Pojedina izaslanstva će dolaziti. Mi smo kao Vlada odlučili doći u 9 sati, Sabor u 10 sati i nakon toga ostale delegacije. Što se tiče bilo kakvog zajedničkog polaganja vijenaca, rekao sam, nema prostora za glumljenje”, zaključuje Plenković. "Predsjednik RH ili njegov protokol pokreće inicijativu da predsjednik Sabora i ja skupa s njim polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine", kaže Plenković.

Milanović je potom prozvao Plenkovića da još jednom "traljavo eskivira" zajedničko obilježavanje jedne komemoracije, one u Jasenovcu, pravdajući se epidemiološkim razlozima. I.Bošnjak/H
“NEUTEMELJENE INTERPRETACIJE”
Iz Ministarstva kulture poručili su kako odbacuju bilo kakve neutemeljene interpretacije epidemiološkim okvirom zadanog protokola vezanog za polaganja vijenaca u Jasenovcu. “Smatramo da je na taj dan važno prisjetiti se žrtava i zločina ustaškog režima”, poručuju. “Iznenađeni smo izjavama dr. Krausa koji prošlih godina nažalost nije sudjelovao na zajedničkim komemoracijama unatoč pozivima koji su mu upućivani, stoga nije korektno danas žaliti što nema zajedničke komemoracije i to zbog epidemioloških uvjeta, a nikako zbog ičijeg odbijanja da sudjeluje”, stoji u priopćenju.
Možda ste propustili...