Regija
I GRAĐANI U STVARANJU KAZALIŠNE PREDSTAVE

Glumci od građana traže
odjeću i obuću bivše JNA
Objavljeno 20. travnja, 2021.
U Vinkovcima se priprema komedija “Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507”, prema tekstu književnika Ive Brešana

Na nesvakidašnju akciju, a zapravo je to prva takva uopće, kada je riječ o kazališnoj kući u gradu na Bosutu, odlučilo se Gradsko kazalište Joze Ivakića Vinkovci i pozvalo građane u pomoć. Na kazališnim je daskama u tijeku priprema predstave za koju im valja 11 glumaca odjenuti u vojnike bivše JNA, no naišlo se na problem, jer nedostaje im takve opreme - vojnih uprtača, čizama raznih veličina, ali i dijelova uniforme iz vremena ex Jugoslavije, i, naravno, šljemova...

Riječ je o, kako se najavljuje, spektakularnoj komediji naziva "Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507", prema tekstu poznatog hrvatskog književnika i scenarista Ive Brešana. "Trebamo obući 11 glumaca, sedam vojnika i četiri oficira bivše JNA, za predstavu čija scena "glumi" kasarnu te negdašnje vojske i donosi, rekao bih u najkraćem, kritiku odnosa jugoslavenskog režima prema vjeri - kazuje nagrađivani vinkovački glumac Vladimir Andrić, po čijoj se ideji i postavlja navedeni kazališni komad. Andrić kaže kako se pokazalo da "u ovim mirnim vremenima" nije baš jednostavno pronaći staru vojnu opremu, zbog čega su se i obratili za pomoć građanima koji, pak, donirajući traženu opremu u isto vrijeme i - sudjeluju u stvaranju kazališne predstave u svome gradu.

- Ako na vašem tavanu, u podrumu, ili na dnu ormara prašinu skuplja kakva stara JNA uniforma, ili neki dio, donirajte nam. Za zahvalu, bit ćete na izvedbi predstave - napisao je Andrić u objavi na kazališnom Facebook profilu koja je, kako dodaje, u samo nekoliko sati imala dosad najveći broj tzv. sheranja. Istog dana stigla im je i prva donacija - jedan šljem. Inače, u fundusu kazališta u Vinkovcima opreme vezane uz bivšu JNA nema, a ravnatelj tog kazališta Zdenko Rečić navodi, nakon što je podržao ideju o predstavi prema spomenutom Brešanovom tekstu, kako nije smisao šivanje novih uniformi, jer će se "kreativnost priče u kazalištu izraziti kroz one rabljene", dajući dakako i autentičnost cijeloj izvedbi. Stoga su se, kazuje Rečič, osim građanima, obratili i muzealcima na istoku Slavonije, pa i MORH-u, u čijim bi arhivima moglo biti traženih rekvizita.

Ako imaju, i žele za predstavu koja će putovati po cijeloj Hrvatskoj, donirati nešto od navedene stare vojne opreme, građani se mogu javiti u Gradsko kazalište Vinkovci, radnim danom od 8 do 14 sati, a može se i k njima doći preuzeti - kažu, uz zahvalu, u GK-u.

Sanja Butigan
PREDSTAVA S DOSAD NAJVIŠE GLUMACA
Navedena predstava prema Brešanovom tekstu, a čija se premijera u Vinkovcima očekuje početkom lipnja, nastaje s dosad najviše glumaca u vinkovačkom kazalištu.

K tome, koprodukcija je to četiri kazališta - onog Joze Ivakića Vinkovci, te Hrvatskog kazališta u Pečuhu, Narodnog pozorišta Tuzla i Kazališta Brodway iz Slavonskog Broda. Redateljske palice prihvatio se Jasmin Novljaković, dok glumačku paletu čine - od prvaka drame jednog HNK-a do mladih snaga. Rad je na predstavi počeo prije 15-ak dana i svakim danom napreduje...
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike