Regija
ZAKLJUČEN 8-GODIŠNJI STEČAJ PAN-TRGOVINE

Ni jedna litra “stečajne” rakije nije prodana u RH
Objavljeno 21. travnja, 2021.
268.000 litara rakije odvežen je u Slovačku, Srbiju i Mađarsku
ĐAKOVO - Osam godina nakon stečajnom masom vrlo specifičnog stečaja u hrvatskoj praksi, završen je stečajni postupak đakovačke PAN-Trgovine čija je jedina imovina bila pokretnina – 268.000 litara voćnih rakija i drugog alkohola.Stečaj PAN-Trgovine, potvrdio je njegov stečajni upravitelj Zoran Subotić, zaključen je, a tvrtka je brisana iz sudskog registra. Time je sa scene zauvijek izbrisana još jedna đakovačka tvrtka, svojevrsni “derivat” đakovačkog Trgoprometa, obje pod kišobranom PAN-Papirne industrije, s tim da je i Trgopromet pri završetku svog stečajnog postupka.

Razlika stečajeva dviju “panovskih” tvrtki jest u tome što su stečajnu masu PAN-Trgoprometa činile brojne nekretnine po Đakovu, Slavonskom Brodu i okolici, a čija je prodaja pri samome kraju, a imovinu PAN-Trgovine činila je samo pokretnina – rakija, što je kupca čekala gotovo sedam godina u trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu. Potonja tvrtka stečaj je dočekala bez ijedne nekretnine, koristeći do stečaja poslovne prostore PAN-Trgoprometa.

- Jedina imovina stečajnog dužnika, 268.000 litara voćnih rakija, prodana je na 12. dražbi slovačkom kupcu, i to za 839.000 kuna - kaže stečajni upravitelj Subotić. Ostvarena je cijena od 10,61 posto vrijednosti procjene 268.000 litara alkohola za potrebe prve dražbe, kada mu je cijena bila 8,9 milijuna kuna. No rakija u prvih desetak dražbi kupca nije pronalazila, pa je smanjivala cijenu, da bi ju kupila slovačka tvrtka Power Earth. Alkohol je iz brodskog trošarinskog skladišta odvožen više od godinu dana, a nakon izlaska i posljednje litre ono je odjavljeno, navodi Subotić.

U trenutku stečaja 2013. godine PAN-Trgovina imala je 343 radnika kojima je kao vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, ističe Subotić, bilo priznato 5.887.000 kuna tražbina. Pojedinačna radnička potraživanja kretala su se od 1000 do 140.000 kuna. S obzirom na to da je jedina imovina stečajnog dužnika prodana za 10,6 posto procijenjene vrijednosti, i radnicima je isplaćeno oko 10 posto potraživanja.

- Oni su jedini vjerovnici kojima je isplaćen bar dio potraživanja. Drugim vjerovnicima, vjerovnicima drugog višeg isplatnog reda, nije pripalo ništa - kaže Subotić. Ukupna priznata potraživanja vjerovnika bila su 48 milijuna, od čega se 92,7 milijuna kuna odnosilo na tražbine 46 vjerovnika drugog višeg isplatnog reda. Razlučnih vjerovnika, banaka i dr., u ovom stečaju nije bilo. “Jer sva je imovina bila na PAN-Trgoprometu, a na PAN-Trgovini samo rakija kao pokretnina”, dodaje Subotić.

Isplata radničkih potraživanja još uvijek traje. Ostalo je oko 20 radnika za koje isplata još nije obavljena, i to zbog nedostatka računa, jer nisu tu i sl.

- Taj je novac na depozitu Trgovačkog suda, gdje čeka isplatu preostalim radnicima - pojašnjava Subotić. Dodaje kako je slovački kupac kupljenu rakiju potom distribuirao, osim u Slovačku, i u Mađarsku i Srbiju.

- Čudno je da ni jedan hrvatski proizvođač alkoholnih pića, a ima ih nekoliko jakih, nije pokazao interes za kupnju ni jedne litre. Očito je stvar bila u velikoj trošarini - kaže Subotić

Dodaje kako je stečaj PAN-Trgovine dragocjeno iskustvo koje je, osim bitke za prodaju nekoliko stotina tisuća litara voćne rakije, pokazalo i potrebu (veće) odlučnosti u prodaji imovine stečajnog dužnika, ma koliko se to (uvijek) ne sviđa vjerovnicima.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike