Novosti
I DRUGI OSUĐENI BRAT NE VRAĆA SE U HRVATSKU

Zoran Mamić zatražio odsluženje zatvorske kazne na području BiH
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Bivši trener Dinama Zoran Mamić, koji se trenutačno nalazi u BiH, priopćenjem je obavijestio javnost da je preko svojih odvjetnika podnio Županijskom sudu u Zagrebu molbu za ustupanje izvršenja zatvorske kazne u BiH, čiji je državljanin. Podsjećamo, pravomoćno je osuđen na kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama.

Zoran Mamić je od objave presude čak tri puta napustio Hrvatsku. Putovao je prvo u BiH, pa u Dubai, a potom opet otišao u BiH, iako su mnogi upozoravali kako je moguće da se ovo dogodi. Od suca izvršenja dobio je poziv da se 26. travnja javi zbog odsluženja kazne, kada je trebao i dobiti datum kada se mora javiti u zatvor. U priopćenju navodi kako zahtijeva izvršenje kazne zatvora na području BiH, gdje se, kako je poznato, od lipnja 2018. u bijegu već nalazi njegov brat, u ovom slučaju prvookrivljeni Zdravko Mamić.

Zoran Mamić ističe u priopćenju kako je njegov zahtjev-molba utemeljen na zakonima RH, BiH, kao i na međunarodnim konvencijama. Pravno ju zasniva, kaže, na sporazumu između Vlada RH i BiH iz 1996., koji je u više navrata, a posljednji put 2010., mijenjan i dopunjavan, zatim Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvenciji o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe od 1983. godine.

O svemu je izvijestio i Ministarstvo pravde BiH te mu dostavio podatke o prebivalištu, kao i spremnost da se podvrgne zakonima BiH, kao i odazive na sve pozive nadležnih tijela i sudova. "Želim istaknuti da svi zakoni i međunarodne konvencije koja sam pobrojio, a na temelju kojih se zasniva molba za ustupanje izvršenja pravomoćne presude jasno prave distinkciju između mog trenutnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu", ističe Zoran Mamić.

Podsjeća da je odluka donesena nakon što je Državno sudbeno vijeće suspendiralo osječke suce koji su sudili u njegovu predmetu, pa se nada da će i on, "bez obzira na ime i prezime, imati pravo na pravično i pošteno suđenje". Preko svojih odvjetnika je Ustavnom sudu RH podnio ustavnu tužbu i nada se da će sud u nekom pravno razumnom roku donijeti odluku. Iako shvaća da je taj predmet u središtu medijske pozornosti, Mamić ističe kako ubuduće o tome neće istupati u javnosti, kao ni njegovi odvjetnici. I.Bošnjak
“NARUŠENO PRAVO NA PRAVIČNO SUĐENJE”
“Osobno želim naglasiti da niti sam u bijegu, niti bih ikada bio, već se samo koristim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio Sporazum zaključen između dvije države, kao i drugim već navedenim zakonima. Navedeni sporazumi nadilaze pojedinačne slučajeve i jesu dio pravne stečevine na čiju primjenu su se obvezale i Hrvatska i BiH, a moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo je motivirana i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi(o) protiv mene vežu kontroverze koje ukazuju na zaključak da je narušeno pravo na pravično, objektivno i nepristrano suđenje”, ističe između ostaloga Zoran Mamić u svome priopćenju.