Novosti
POGORŠANA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SLAVONIJI

KBCO: Reduciramo operacije proširujemo Respiracijski centar
Objavljeno 20. travnja, 2021.
“Situacija nije laka, liječnici vode tešku borbu i očekujemo još veći priljev pacijenata”

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, Klinički bolnički centar Osijek smanjuje operacijski program te povećava kapacitete Respiracijskog centra.

Ravnateljstvo osječke bolnice priopćilo je u ponedjeljak kako, "zbog pogoršane epidemiološke situacije i radi veće dostupnosti liječnika, osobito specijalista anesteziologije", od 19. travnja reducira operacijski program za 36 posto, a od 18. travnja je dodatno proširen Respiracijski centar za još 15 respiratora koje će pokrivati Klinika za anestezïologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje sa svojim djelatnicima. Ravnateljstvo ističe i kako je u proteklih deset dana na Klinici za infektologiju postavljeno još 30 postelja koje su u nedjelju popunjene te se ovog tjedna namjerava aktivirati još 30 postelja.

"O težini situacije i u drugim slavonskim bolnicama govori i to da je osječki KBC ustupio sedam uređaja s visokim protokom kisika trima slavonskim bolnicama", napominje Ravnateljstvo KBC-a Osijek.

"Situacija nije laka, liječnici vode tešku borbu i očekujemo još veći priljev pacijenata te pozivamo sve na odgovorno i savjesno ponašanje kako prema sebi tako i prema drugima", ističe vodstvo osječke bolnice. "Svjesni smo kako je koronavirus iz temelja promijenio naše živote, navike potrebe i želje. Apeliramo na sve koji se do sada nisu cijepili da još jednom razmisle, razviju znanje i svijest o važnosti cijepljenja. Cijepljenje je jedini uspješan način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj SARS-Cov 2 virusa na naše živote. Trebamo osvijestiti našu društvenu odgovornost i biti solidarni s drugim članovima zajednice jer budućnost ovisi o svakom od nas. Vjerujmo medicini, budimo odgovorni, mislimo na druge, cijepimo se i zajedno pobijedimo virus", poručuju iz Ravnateljstva osječkoga KBC-a.

O organizacijskim promjenama u KBC-u Osijek na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije u ponedjeljak je govorio i ravnatelj te ustanove, dr. Željko Zubčić. "Pratimo i dalje brojeve, primamo pacijente s područja svih pet županija, brojke rastu no spremni smo s ljudstvom i opremom. Apeliramo da se ljudi pridržavaju propisanih mjera, da se ne bi morale uvoditi strože mjere na području Osječko-baranjske županije", kazao je dr. Zubčić.

Kako je priopćio Stožer, u nedjelju su u laboratoriju KBC-a Osijek obrađena 123 uzorka od kojih je 19 bilo pozitivno na koronavirus. Novozaražene osobe su s područja Osijeka, Belišća, Đakova i Našica. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 99 osoba oboljelih od koronavirusa, a u Općoj županijskoj bolnici Našice 31 osoba. Na respiratoru su 22 osobe, a dvije su preminule, u dobi od 77 i 81 godinu. "Brojke rastu pa ćemo u četvrtak, nakon analize broja zaraženih učenika, eventualno donijeti odluku o novim mjerama", poručio je Ivan Hampovčan, načelnik Stožera.

Dr. Zubčić ističe kako je među hospitaliziranima sve više mlađih osoba. "Pacijenti za nijansu brže razvijaju težu kliničku sliku. Više je mlađih pacijenata, trenutno je u Respiracijskom centru pacijentica 1986. godište koja osim COVID pneumonije nema nikakav drugi komorbiditet i na respiratoru je već dva tjedna", naveo je Zubčić.

Među slavonskim županijama najveći rast broja zaraženih bilježi Brodsko-posavska županija. Tamošnji je stožer u ponedjeljak izvijestio o 73 novozaraženih koronavirusom te o 70 osoba na bolničkom liječenju. Požeško-slavonska županija bilježi 24 nova slučaja zaraze te 19 hospitaliziranih. Na području Virovitičko-podravske županije u 24 sata testirano je 59 uzoraka i utvrđeno osam slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je 85-godišnja žena preminula. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 22 oboljelih. U Vukovarsko-srijemskoj županiji bilo je 15 novih pozitivnih osoba na COVID-19, a 55 je hospitaliziranih zbog te bolesti.

Prema izvješću Nacionalnog stožera civilne zaštite od ponedjeljka, u 24 sata zabilježeno je 410 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 2728 testiranih. Umrlo je 39 osoba. Na bolničkom liječenju je 2179 pacijenata, a na respiratoru ih je 199.

Ivan Alilović/H
najava
MOGUĆE I STROŽE MJERE U OSJEČKOJ ŽUPANIJI
296

osoba je hospitalizirano zbog koronavirusa u pet slavonskih županija
36

posto je opseg smanjenja operacijskog programa KBC-a Osijek
39

osoba je u Hrvatskoj preminulo s koronavirusom u ponedjeljak
Možda ste propustili...