Regija
TEHNIČKA KULTURA

Nastavnica iz Baranje Jasmina Alilović dobila nagradu “Faust Vrančić”
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Najljepša joj je nagrada ipak, kaže Alilović, radost djeteta koje drži u rukama nešto što je samo stvorilo
ČEMINAC

Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić" utemeljena je Zakonom o tehničkoj kulturi i dodjeljuje se od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture.

Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama. Odbor za dodjelu nagrade (kojega je imenovao Sabor), na čelu s prof. dr. sc. Zdenkom Kovačićem, za prošlu je godinu odlučio dodijeliti 13 nagrada - jednu nagradu za životno djelo, deset godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama. Među nagrađenim pojedincima nalazi se i nastavnica matematike i fizike u OŠ "Matija Gubec" (Čeminac) Jasmina Alilović. Kako, između ostaloga, stoji u obrazloženju predlagatelja, Zajednice tehničke kulture grada Osijeka, Jasmina Alilović je od 2008. godine aktivni član u Centru tehničke kulture Čeminac u područjima modelarstvo i maketarstvo te se bavi različitim aktivnostima vezanim uz područja tehničke kulture.

- Sadržaje tehničke kulture implementira u redovit program nastave matematike i fizike, čime ga na sebi svojstven način obogaćuje. Osim nižih i viših razreda osnovne škole, u radionice uključuje i polaznike srednjoškolske dobi širokog spektra budućih zanimanja šireći tehničku kulturu i među onima koji nisu za svoj životni poziv odabrali tehničko zanimanje - ističu, naglašavajući kako radionice održava i za učitelje.

Podsjećaju kako je na 21. CARNET-ovoj konferenciji za korisnike održala interaktivno izlaganje "Tko visoko leti - Faust Vrančić", čime je pridonijela kvaliteti programa konferencije, koji je pozitivno ocijenio međunarodni Programski odbor konferencije CUC 2019. Nadalje, prošle je godine bila mentor državnom prvaku Josipu Rešetaru, koji je na juniorskome državnom prvenstvu zrakoplovnih modelara u kategorijama F1N-150 i F1N osvojio 1. mjesto, a ekipa CTK Čeminac osvojila je 2. mjesto u ekipnom plasmanu. Isto tako, jedna je od nositeljica prošlogodišnje nagrade Ministarstva znanosti i obrazovanja za doprinos razvoju kvalitete odgojno-obrazovnoga sustava RH.

- U nagradu su uložene i brojne subote, poslijepodneva te dani godišnjeg odmora, koje sam provela u radu s djecom. No, radost djeteta koje drži u rukama nešto što je samo stvorilo ipak je najljepša nagrada - priča Jasmina Alilović, čestitajući pri tome svim dobitnicima, kao i nominiranim kolegicama i kolegama.

Potvrđuje kako već niz godina volontira u Udruzi CTK Čeminac, a ujedno je i mentorica ZTK Grada Osijeka. Naglašava kako joj Udruga osigurava materijal i pribor za projekte u nastavi, kroz koje popularizira tehniku na satima matematike i fizike, ali i ostalih predmeta. Nesebično je zamijenila bolesnog kolegu i praktički spasila Udrugu od zatvaranja, a višegodišnje volontiranje u području modelarstva otvorilo joj je brojna vrata, omogućivši pri tome sudjelovanje u brojnim projektima i učenje od ljudi kojima se divi.

- Iza mene je više od 500 radionica modelarstva, maketarstva, izrade nakita, 3D olovke i aviomodelarstva, koje sam zajedno s kolegicama održala diljem Slavonije i Baranje. Ponosim se rezultatima mojih učenika i drago mi je što se brojni učenici na iste radionice vraćaju svake godine - kaže.

Ivica Getto
Barabaš Seršić nagrada za životno djelo
Nagrada za životno djelo dodijeljena je Snježani Barabaš Seršić (ZTK grada Osijeka). Nagrade su još dobili i Dorian Božičević (HAS Mali Lošinj), Dragan Pantić (Pula), Boris Počuča (Zagreb), Roman Rubčić (OŠ Šestine), Valtka Ružić (Gospić), Tomo Sjekavica (ZTK Dubrovačko-neretvanske županije), Darko Suman (Pazin), Elvira Špelić Vidović (OŠ Žakanje, Cetingrad i Generalski Stol) te Alma Šuto iz OŠ Zmijavci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike