Regija
NAPOKON RJEŠENJE PROSTORA

Grad Udruzi Neven daruje zemljište od oko 2680 kvadrata
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Udruga za pomoć osobama s teškoćama u razvoju sada djeluje na tri lokacije, u skučenom prostoru
ĐAKOVO

Nakon 48 godina od osnutka Udruga za pomoć osobama s teškoćama u razvoju Neven, koja djeluje i na području devet općina, pred realizacijom je svoje najveće potrebe – adekvatnog vlastitog prostora, a čije je rješavanje u proceduri.


Za te joj potrebe Grad Đakovo daruje građevinsko zemljište, česticu u produžetku Ulice Zvečaj 2, između Zvečaja 1 i Gajeve. Zahtjev Nevena predočen je i na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća kada je, prethodno, ono prihvatilo Odluku o stavljanju izvan snage Odluke o prijenosu nekretnina u vlasništvo OŠ I. G. Kovačića u Đakovu za potrebe gradnje Osnovne glazbene škole. Kako ta odluka, donesena još 2015., nekako, čulo se tada, nije bila "sjela" i do realizacije nije došlo u šest godina, odlučeno je da se stavi izvan snage i da se razmotri zahtjev Nevena. "Rješavanjem tog pitanja ova udruga može pristupiti izradi projektne dokumentacije i ishođenju građevinske dozvole", pojasnio je gradonačelnik Marin Mandarić.


Adekvatan prostor za rad Nevena nasušna je potreba ove udruge koja rješenje tog problema čeka na tri lokacije, u skučenim prostorima. "Trenutačno imamo 202 člana – 106 punopravnih i 96 nominalnih. Udruga ima 50 zaposlenika, 20 na neodređeno, a 30 na određeno, a to su stručni tim defektologa, psihologa, logopeda, fizioterapeuta, pomoćnika u nastavi i osobnih asistenata koji svakodnevno skrbe za naše korisnike, pružajući im individualne i grupne socijalne usluge", obratila se predsjednica Nevena, prim. dr. Zdenka Konjarik, Gradu Đakovu. Nastavlja, sve te godine udruga uspješno provodi sve aktivnosti i proširuje ih kroz brojne projekte u koje su uključeni svi korisnici, djeca u dobi od dvije te osobe u dobi i do 48 godina. "Ušli smo u mrežu socijalnih usluga, potpisali ugovor s Ministarstvom za pružanje psihosocijalnih usluga u kući za 53 korisnika i psihosocijalne usluge kod pružatelja usluga za 20 korisnika. Tu su još i projekti pružanja usluge rane intervencije za djecu s poteškoćama u razvoju u dobi od 0 do sedam godina, projekti pružanja pomoći u nastavi u svladavanju nastavnog gradiva za djecu s poteškoćama u učenju koja su integrirana u pohađanje redovite nastave za 17 učenika i pružanje usluge osobne asistencije na području Đakovštine za 22 korisnika", nastavlja dr. Konjarik.


- Riječ je o čestici podno Doma za starije, a tu je i čestica koju je Grad darovao za gradnju Centra za socijalnu skrb - dodaje Mandarić. Tvrtka Procjene Osijek napravila je procjenu vrijednosti nekretnina koje Grad daruje za potrebe Nevena. Naime, novoformirana čestica veličine je 2682 m2, a tržišna joj je vrijednost 411.000 kuna, tj. 54.300 eura. Procjembeni elaborat o tržišnoj vrijednosti, zaključak je županijskog Procjeniteljskog povjerenstva, usklađen je sa Zakonom o procjeni i vrijednosti nekretnina.
Rješavanjem zemljišta Neven bi bio spreman na prijavu projekta gradnje za EU sredstva.


Suzana Župan
411

tisuća kuna procijenjena je tržišna vrijednost novoformirane čestice koju Grad daruje Nevenu
Skučeni prostor, djeca na listi čekanja
Zbog proširenja usluga i programa, čime se povećava i broj korisnika, Udruga Neven ima sve veću potrebu za proširenjem prostora. Zbog rada na trima lokacijama, i bu skučenim prostorima, prisiljeni su dio djece, navode, staviti na listu čekanja. "Došlo je do nezadovoljstva među roditeljima i skrbnicima naših korisnika zbog neadekvatnog prostora gdje borave njihova djeca", istaknula je Konjarik. Gradnjom adekvatnog prostora Neven bi djelovao na jednome mjestu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Robert Jankovics počasni građanin općine Tordinci

2

NACIONALNA IZLOŽBA PASA

U Đakovu 252 psa iz 7 zemalja, čak i iz Kanade

3

STRIZIVOJNA ZA NOVA RADNA MJESTA

Pašnjak pretvaraju u pet hektara industrijske zone