Novosti
PUNO ZABRANJENOG ORUŽJA I DALJE JE PO KUĆAMA

Policiji predali bombe usred terenske kampanje MUP-a
Objavljeno 19. travnja, 2021.
Za dragovoljnu predaju nema kazni * U Baranji u šumi kod Čeminca novo pronalaženje

U danu u kojemu je policija na terenu provodila kampanju "Manje oružja, manje tragedija", 15. travnja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, stigle su dvije dojave o dragovoljnoj predaji - bombi, streljiva, eksploziva.

"Policija je zaprimila dvije prijave građana za dragovoljnu predaju oružja na području Ilače i Pačetina. Tom prilikom policijski službenik protueksplozijske zaštite izuzeo je od osoba koje su željele ostati anonimne jednu ručnu bombu i 47 komada različitog streljiva u prvom slučaju te dvije ručne bombe i 0,2 kilograma eksploziva u drugom slučaju", ističu iz PU u Vinkovcima. S obzirom na to da su osobe dragovoljno predale oružje policiji, protiv njih se neće poduzimati prekršajni ni kazneni postupak. Inače, riječ je o MUP-ovoj kampanji koja je, kako se ističe, proglašena najučinkovitijom kampanjom u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda i njezinim se konceptom koriste i druge države u susjedstvu. Na krajnjem istoku Slavonije građani su u razdoblju od 2007. do 2020. predali gotovo 6000 komada vatrenog oružja, više o 173.000 komada raznog streljiva i 456 kilograma eksploziva.

Unatoč tome što građani i dalje bez sankcija mogu dragovoljno vratiti zabranjeno oružje, uvijek ima onih koji se na taj poziv oglušuju. No kada im policija pokuca na vrata sa sudskim nalogom u rukama zbog sumnje da posjeduju oružje ili je pak pretraga određena zbog drugih kaznenih djela, nema oprosta za pronađeno oružje. Samo ove godine u Slavoniji i Baranji zbog posjedovanja zabranjenog oružja kazneno je prijavljeno više od 50 građana, što je zabrinjavajuća brojka. Najsvježiji slučaj dolazi iz Slavonskog Broda. Tamošnja policijska uprava izvijestila je kako je na temelju naloga Županijskog suda Slavonski Brod policija pretražila dom i prostorije koje koristi 55-godišnjak. Pretraga u prisutnosti svjedoka, u ovom slučaju susjeda, dala je rezultat. "Policajci su pronašli i oduzeli automatsku pušku PPS 43 kalibra 9 milimetara, 89 komada puščanog streljiva kalibra 7,9 milimetara, 39 komada streljiva kalibra 7,62 milimetra, devet komada svjetlećeg streljiva kalibra 7,62 mm te dva spremnika za automatsko oružje", doznajemo od glasnogovornice PU brodsko-posavske Kate Nujić. Osumnjičeni 55-godišnjak je pritvoren, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu za kazneno djelo nedopuštenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Da je oružje dragovoljno vratio, prijave za njega, bar u pogledu oružja, ne bi bilo.

Oružje je pronađeno i na području Osječko-baranjske županije, no prijave za građanina u ovom slučaju neće biti. Kako izvještava Policijska uprava osječko-baranjska, prošloga je tjedna Policijsku postaju Beli Manastir kontaktirao 62-godišnjak koji je u šumi u blizini Čeminca pronašao ručnu bombu, a pokazalo se da je riječ o bombi M-52. Bomba je sada propisno uskladištena i naknadno će se uništiti.

Inače, u Baranji se često na oranicama pronalaze zaostala minsko-eksplozivna sredstva. Osim iz Domovinskog rata, na tom području je još puno neeksplodiranih bombi zaostalih iz Drugog svjetskog rata, posebice od Batinske bitke s kraja 1944. Kako je riječ o oružju koje je 70 i više godina bilo zakopano, ono je rizično za transport, pa ga u većini slučajeva policijski pirotehničari uništavaju odmah na mjestu pronalaženja.

Sandra Lacić/Sanja Butigan
IZBACIMO ULJEZA
“Još jednom podsjećamo sve građane da akcija ‘Manje oružja, manje tragedija - Izbacimo uljeza”, koja je pokrenuta 2007. godine, još traje. Pozivamo građane koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ih bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da takva sredstva ne donose u policijske postaje kako ne bi došlo do njihova aktiviranja. O namjeri predaje obavijeste nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način”, pozivaju iz Policijske uprave osječko-baranjske. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno može informirati i preko besplatnog telefona 0800 88 92.
Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama