Novosti
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO O PRIPREMAMA ZA SVIBANJ

Hojski: Za lokalne izbore više od 100 milijuna kuna
Objavljeno 18. travnja, 2021.

Lokalni izbori 16. svibnja trebali bi koštati više od 100 milijuna kuna, izjavio je član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski te najavio da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo do kraja travnja objaviti preporuke vezane uz izborne skupove.


"Ovo su vrlo skupi izbori", rekao je Hojski u Dnevniku HRT-a, napomenuvši da će se izbori provoditi u dva kruga, a Vlada je na prijedlog DIP-a prihvatila povećanje naknada za rad biračkih odbora. Naveo je kako će glasačkih listića u prvom izbornom krugu biti oko 14 milijuna, 30 tona papira koštat će oko pet milijuna kuna, deset milijuna kuna je informatička potpora, a naknade dobiva 65.000 članova biračkih odbora na 6500 biračkih mjesta, pri čemu predsjednik odbora dobiva 400 kuna, a član 350 po izbornom krugu. Naknade za sedam tisuća članova izbornih povjerenstava kreću se od dvije do šest tisuća kuna, ovisno o broju biračkih mjesta. Vezano uz specifičnost ovih izbora zbog pandemije koronavirusa Hojski je kazao kako su na snazi dvije preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - oko rada izbornih tijela i u vezi s prikupljanjem potpisa. "Prošle godine situacija je bila slična i DIP je primao kandidature u Hrvatskom saboru. Sad se primaju na 576 mjesta, što je veći izazov, jer toliko imamo jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sva naša izborna povjerenstva dobila su naputak kako organizirati rad vezano uz epidemiju i mislim da tu neće biti nikakvih problema", istaknuo je.
Kada je riječ o prikupljanju potpisa, koje traje do 29. travnja u ponoć, HZJZ je dao preporuke - štandovi za potpise moraju biti na otvorenom, razmak u redovima, obvezne maske na otvorenom, vlastiti dezinficijens. Nema zadržavanja na štandu.


Hojski je naveo da će se o tome kako će glasati osobe u izolaciji i samoizolaciji DIP oglasiti tehničkom uputom kojom će obuhvatiti cijeli izborni dan, 16. svibnja. Najavio je da će te osobe glasati isto kao na parlamentarnim izborima, pa će se i oni u izolaciji i oni u samoizolaciji prijaviti izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora ili biračkom odboru na dan izbora. Predstavnici odbora doći će pred njihovu kuću ili vrata, a oni koji su zaraženi glasat će uz pomoć osobe od povjerenja te članovi biračkih odbora neće s njima biti u izravnom kontaktu. H

Slaven Hojski
Državno izborno povjerenstvo


Osobe u samoizolaciji i izolaciji glasat će kao i na parlamentarnim izborima. Moći će se prijaviti izbornom povjerenstvu tri dana prije izbora ili biračkom odboru na dan izbora.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina