Sport
MURSA-OSIJEK IGRA ZA NASLOV

Odvažnost trenera i injekcija s klupe za preokret i finale
Objavljeno 18. travnja, 2021.
Preokret u igri odbojkaša s Drave dogodio se nakon ulaska Suka, Stankovića i Nedića krajem drugog seta

Dramatičnije nije moglo. Igrali su se odbojkaši s Drave svojim, kao i živcima svojih pristaša, ali su nakon ludog preokreta uspjeli izboriti prolazak u finale doigravanja za prvaka Hrvatske.


Mursa-Osijek trebao je izvući pouke, ali nije iz prvog ogleda polufinalne serije koji je Split dobio tjedan dana ranije u četiri seta. Sada je u majstorici dobio prva dva i djelovao pritom kao siguran putnik u finalnu seriju. Vjerojatno su Igor Omrčen i društvo već razmišljali o utakmicama za naslov, koje su "mursašima" nakon 52 minute (trajanje dva seta) dvoboja djelovale kao san koji neće postati realnost. Izgedalo je da je domaćin na koljenima, da suparnik treba zadati još samo konačan udarac u trećem setu i sezona će za Osječane završiti ranije od planiranog. No asa iz rukava izvukao je trener "mursaša", točnije tri. Odvažio se Mario Teppert na hrabar potez kada je u završnici drugog seta iz igre povukao tri svoja stožerna igrača. Nisu u pravom ritmu bili Ivan Matoković, Davor Bogdanović i Stojan Iliev, Split je vodio 0:2 i djelovao kao sigurna oklada do kraja. Ulazak starog lisca, kapetana Tomislava Suka, te Stanka Stankovića i Filipa Nedića probudio je i ostale iz letergije u koju su zapali. Iz udarne postave Tepeprt je ostavio tehničara Gabrijela Ivančića, "srednjake" Krešu Prlića i Kristijana Šućura, a odustao je i od česte izmjene libera, Marin Marinović ostao je na parketu, a Filip Kraljević više nije ulazio u igru.

- Nismo toliko loše igrali prva dva seta, ali puno smo opet darivali protivnika. Uz to nismo imali raspoloženog igrača u napadu, koji bi možda aktivirao i ostale. Kada sam napravio promjene pri kraju drugog seta, vidjelo se da postava na parketu dobro funkcionira, atmosfera se zagrijala, dečki su donijeli pozitivu u svim dijelovima. Postali smo srčani, borbeni i stvari su se za nas pokrenule u pravom smjeru - kaže trener Mursa-Osijeka.


Odmah je došlo do rezultatskog progresa u trećem setu. Kada je bilo 17:10, na licima splitskih igrača bila je vidljiva nevjerica, čak možda i doza straha da bi odluka o pobjedniku, kao i četiri dana prije, mogla pasti u petom setu. A kako je utakmica odmicala, gosti su bili sve umorniji, a njihov trener Fabijan Ćosić nije imao opcije s klupe kao njegov kolega. Držao se Teppert svoje ideje do kraja, nisu ga pokolebali ni neki lošiji trenutci, koji su bili neizbježni. Primjerice, u dijelu petog seta Nedić je zaredao s tri neuspjela pokušaja, ali trener i suigrači su mu vjerovali, a to igrače onda u pravilu i vrati na parketu.

- Nije bilo ni najmanjeg razloga za nekim novim promjenama ili povratkom igrača iz startne osnove. Ovi s klupe donijeli su puno toga dobroga, a nije ni njima bilo lako igrati u situaciji kada su nas možda i mnogi već otpisali. Stoga jasno da je bilo pogrešaka, ali govor tijela i njihove reakcije na parketu nakon svakog poena govorili su mi da su u stanju napraviti potpuni preokret - naglašava Mario Teppert, koji je ostao hladan i u petom setu, u kojemu je domaćin morao "rudariti" da bi zaključio dvoboj. Čak šest meč-lopti trebalo je Mursi za potvrdu slavlja. U međuvremenu je Split imao jednu, potom je onu petu domaćina poništila, mišljenja smo, kriva sudačka procjena (nije sviran blok-aut), ali na kraju je i sreća nagradila hrabre. Kod 18:18 servis Suka pao je od vrha mreže u polje, što je dotuklo suparnika, koji je ubrzo potom potpisao kapitulaciju. Split je bio dobar, ali u finale ide bolji.


Nino Benčina
MURSA-OSIJEK 3

SPLIT 2

OSIJEK – Mala dvorana Gradski vrt. Bez gledatelja. Suci: Bingula i Vedriš (oba Zagreb).

MURSA-OSIJEK: Bogdanović, Kraljević, Marinović, Matoković, K. Šućur, Suk, Prlić, Ivančić, J. Šućur, Škugor, Iliev, Nedić, Majer, Stanković.

SPLIT: Čosić, Sabljić, Ličina, Kulušić, Gudelj, Dell ‘Orco, Glaurdić, Đirlić, Omrčen, Karaula.

REZULTAT PO SETOVIMA: 21:25, 21:25, 25:17, 25:21, 20:18.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike